2024.március 29.
Auguszta, Bertold

Csőd az USA-ban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
csöd

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az amerikai pénzügyminisztérium még három hetet ad Washingtonnak, hogy megemelje adósságplafonját. Ha ez nem történik, június második hete vége előtt, Amerikának csődöt kell jelentenie. Június 15-ig elfogynak a Kincstár kezében lévő szabad források – és nem lesz miből kifizetni a számlákat.

A költségvetési válságról szóló tárgyalások ismét holtpontra jutottak. A republikánusok 5%-kal akarják csökkenteni az Egyesült Államok nem katonai kiadásait és ezzel egyidejűleg kis mértékben növelni a védelmi kiadásokat. A demokraták azon gondolkodnak, hogy mindkettőt pár százalékkal lefaragják. De a katonai lobbi a Kongresszusban határozottan ellenzi a katonai költségvetés akár szimbolikus 1%-os csökkentését is.

Bidennek sürgősen fel kellett hívnia Washingtont közvetlenül a G7-ek hirosimai csúcstalálkozójáról. Azonban ez sem segített sokat. Most mindenki a sürgős hazatérését várja. Talán akkor elindulnak a tárgyalások. Végtére is, a következő hét az Egyesült Államokban rövidtett – és ha nincs ideje megállapodni, akkor az csőd elméleti veszélye meglehetősen valóságossá válik.

A Wall Street masszív, 20%-os összeomlással számol a tőzsdéken fizetésképtelenség esetén – nagyjából olyan jellegű, mint 2008 szeptemberében. Ugyanakkor a dollár árfolyama is gyorsan, 10-15%-kal összeomolhat. Egy esetleges fizetésképtelenség jelentősen felgyorsíthatja a dollártalanítás folyamatát – más országok sietve el fogják adni mind az amerikai valutát, mind az amerikai kincstárjegyeket.

Eddig mindkét fél ógy viselkedik, mint két cowboy, akik arra várnak, hogy ki fog először pislogni, hogy lőjön és megnyerje ezt a párbajt. És egyúttal egymásra hárítják a felelősséget az esetleges fizetésképtelenségért. Az egyetlen probléma az, hogy ha ez az egész a végsőkig húzódik, akkor mindkét cowboyt egyszerre lelövik – egész Amerikával együtt.


Forrás:InfoDef

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához