2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

CitizenGO: vétózza meg Magyarország az uniós „szülői igazolványt”!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A keresztény értékvédő szervezet szerint a tervezett jogszabály arra kötelezné hazánkat, hogy ismerjen el szülői minőségnek minden olyan kapcsolati formációt, amit egy másik uniós tagállam szülőségként definiált, legyen szó azonos nemű párokról, béranyát felbérlőkről, vagy akár poligámiáról.

Szimbolikus, ha tetszik, kultúrharcos témában kerül sor vitára pénteken az Európai Unió Tanácsában: a tagállamok szakminiszterei a „szülői jogállásról” szóló, az Európai Unió teljes területére kiterjedő irányelv részleteit készülnek megvitatni, aminek következményeként bevezethetik az uniós „szülői igazolványt”. A szabályozás arra kötelezné valamennyi uniós tagállamot, hogy kölcsönösen ismerjenek el szülői minőségnek minden olyan kapcsolati formációt, amelyet valamely más tagállam már akként definiált.

Egyszerűbben fogalmazva: az uniós döntéshozatal ezzel a kiskapuval kényszerítené rá a konzervatív országokat az azonos nemű párok „szülőségének” elfogadására. Kritikusai szerint ráadásul a tervezet az eddigieknél is jobban kinyitja a kaput a béranyaság és a poligámia előtt. A vitát pénteken az Igazságügyi és Belügyi Tanács folytatja le azt követően, hogy az Európai Parlament (még a június 6. és 9. között lezajlott EP-választásokat megelőzően) támogatásáról biztosította a javaslatot.

Éppen ezért a keresztény-konzervatív értékvédő szervezet, a CitizenGO által indított petíció Tuzson Bence igazságügyi minisztert szólítja meg. Az értékvédők azt kérik a tárcavezetőtől, Magyarország nevében vétózza meg a javaslatot, amely megkerüli az egyébként nemzeti hatáskörbe tartozó kérdés hagyományos kezelését, a javaslat elfogadásával tehát az Európai Unió saját hatáskörének túllépésére készül.

A petíció – amelyet mostanáig több mint 80 ezer támogató írt alá – megfogalmazói szerint az irányelv súlyosan korlátozná az EU tagállamainak azon jogát, hogy a közrend, a családok és a gyermekek védelme érdekében megtagadhassák a más országokban létrehozott „szülői jogállás” elismerését. Hangsúlyozzák: „a gyermek nem jog, a »szülői jogállás« nem kiváltság; a gyermek ajándék, és a szülői szerep felelősség. A jelenlegi javaslatok figyelmen kívül hagyják ezeket az alapvető elveket, a gyermekeket eldobható tárgyakként kezelik, és lehetetlenné teszik számukra, hogy megismerhessék valódi identitásukat.”

A javasolt – és meglehetősen tág – „szülői jogállás” fogalma az értékvédők szerint összezavarja a nemzeti szinten elismert szülőség jelentését és lényegét, megsérti a nemzeti szuverenitást és szembemegy a szubszidiaritás elvével. Az új szabályozás ugyanis, ha végül sikerül elfogadtatni, abban az esetben is kötelező érvényű a tagállamokra nézve, ha saját jogrendjük – akár a joghierarchia csúcsán álló alkotmány – ellentétes alapelveket fogalmaz meg, vagy kifejezetten deklarálja, az adott állam mit ismer el családként.

A vonatkozó, korábbi viták során több tagállam, köztük Magyarország, Olaszország és Szlovákia is sikeresen ellenállt azoknak a kísérleteknek, amelyek keretében az Európai Unió kívánta meghatározni, milyen együttélési formákat fogadjanak el családként. A szülői igazolvány bevezetésére tett kísérlet most ezeket az eredményeket írhatja felül, ha pénteken elfogadják.

A CitizenGO petíciója ide kattintva olvasható és aláírható.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
15
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek