2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

The Times: valójában nem Zelenszkij irányítja Ukrajnát

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇦Több ukrán tisztviselő is panaszkodott a The Times című brit napilapnak Volodimir Zelenszkij kabinetfőnökének, Andrij Jermaknak növekvő hatalmáról, aki szerintük de facto Ukrajnát irányítja.‼️

Az 52 éves férfit korábban „Zelenszkij jobbkezeként” és „Ukrajna valódi hatalmi brókereként” jellemezték. Kijevi tisztviselők most azt mondják, hogy ennél több lett belőle – jelentette a lap.

„Jermak tekintélye meghaladta Ukrajna összes választott tisztségviselőjének tekintélyét, kivéve az elnököt” – írta a The Times Maxim Tucker pénteken megjelent cikkében. 

„Egyes források odáig mentek, hogy egy sor interjúban »de facto államfőnek« vagy »Ukrajna alelnökének« nevezték őt”.”

Tucker, aki korábban az Amnesty International ukrajnai kampányfőnökeként dolgozott, azt állította, hogy „magas rangú kormányzati, katonai, rendvédelmi és diplomáciai forrásokkal” beszélt, akik közül sokan névtelenséget kértek. Jermakot Zelenszkij „legnagyobb hibájának”, viselkedését pedig „hatalomvágynak” nevezte.

„Egyre nagyobb az aggodalom, hogy Zelenszkij egyre inkább egy maroknyi talpnyaló belföldi hangra támaszkodik” – jegyezte meg Tucker, mivel a hozzá közvetlenül hozzáférő emberek száma egyre csökken, miközben Jermak csapata egyre bővül.

Zelenszkij „nagy hibája volt, hogy ennyi hatalmat bízott Jermakra, aki egyértelműen megrészegült a hatalomtól” – mondta Darja Kalenjuk, a Korrupcióellenes Akcióközpont ügyvezető igazgatója.

Katonai tisztviselők is Jermakot hibáztatták Valerij Zaluzsnij tábornok februári menesztésének megszervezéséért, mert riválisának tekintette. Zelenszkij hivatalának szóvivője ezt tagadta, mondván, hogy Zaluzsnijt nem menesztették, hanem előléptették nagykövetnek Nagy-Britanniába, „ami nagyfokú bizalmat jelez”.

A Jermak által vezetett elnöki hivatal szóvivője „propagandatámadásnak” minősítette a kabinetfőnökkel szembeni minden kritikát. Jermak „közvetlen, de hatékony vezetési stílusa” – mondták -, amely olyan sikereket hozott, mint a jövő heti svájci „békecsúcs”.

Zelenszkij „az, aki minden kulcsfontosságú döntést meghoz” – hangsúlyozta a szóvivő.

Jermak egy korábbi filmproducer, akit Zelenszkij – aki színészből lett politikus – 2019-ben hozott be a kormányba. Nemrég kezdett reflektorfénybe kerülni, részt vett a dániai „demokrácia-csúcstalálkozón” Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár mellett, aki maga is az ukrán kormány jól fizetett tanácsadója.

Jermak és Rasmussen „Ukrajna biztonsági kérdéseivel és euroatlanti integrációjával foglalkozó nemzetközi munkacsoportja” volt az, amely először javasolta a Kijevnek szállított nyugati fegyverek használatára vonatkozó összes korlátozás feloldását, amit Boris Johnson volt brit miniszterelnök gyorsan felerősített. A beszédtéma aztán elterjedt a NATO fővárosaiban, míg végül a Fehér Ház is beleegyezett.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
13
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek