2024.augusztus 3.
Hermina, Lídia, Kamélia, Mirtill
Hírek 🔊

Súlyos vízum és letelepedési botrány Annalena Baerbock külügyminisztériumában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az elmúlt öt évben állítólag több ezer ember utazott Németországba hamis dokumentumokkal a külügyminisztérium utasítására. A hírek szerint több német nagykövetség és konzulátus is érintett a botrányban. A legtöbb beutazó állítólag később menedékjogot kért Németországban.

Nemrég derült ki, hogy a német szövetségi külügyminisztérium tisztviselői ellen több mint egy éve folyik nyomozás, a gyanú szerint állítólag utasították a pakisztáni Iszlámábádban működő német konzulátus munkatársait, hogy adjanak ki vízumot Németországba egy Mohammad G. nevű férfinak – annak tudatában, hogy az útlevele hamis volt. A vonatkozó jelentés szerint a Szövetségi Külügyminisztérium több afgán esetében figyelmen kívül hagyta a szövetségi rendőrség figyelmeztetéseit.

A berlini és a cottbusi ügyészség jelenleg is vizsgálja azokat a vádakat, amelyek szerint a hivatal több munkatársa is törvényt sértett

Berlini és cottbusi ügyészek nyomoznak a Szövetségi Külügyminisztérium több munkatársa ellen. A gyanú szerint ők utasították a német nagykövetségek és konzulátusok alkalmazottait, hogy “engedélyezzék a hiányos vagy nyilvánvalóan hamisított dokumentumokkal rendelkező kérelmezők beutazását Németországba”.

A külügyminisztérium először nem volt hajlandó kommentálni a vizsgálatokat, de egy szóvivője később bejelentette, hogy a tárca három vizsgálatról tud. Az ismert egyedi esetekre szervezési intézkedésekkel reagáltak.

A BILD legalább 20 további, afgán állampolgároknak kiadott, rendkívül problémás vízumkiadásról szerzett tudomást, amelyek ügyészi vizsgálata jelenleg is folyamatban van. Ezek állítólag olyan, az úti okmányokban található vízummatricákról szólnak, amelyeket nem a tulajdonos személyesen igényelt és vett át.

Mit tud a külügyminiszter a vizsgálatokról? Andrea Lindholz, Friedrich Merz pártelnök helyettese a CDU/CSU parlamenti frakció élén egyértelműen fogalmaz, a BILD-nek azt nyilatkozta, hogy: “Komoly a gyanú, hogy a Szövetségi Külügyminisztérium munkatársai bűncselekményeket követhettek el”. A vízumkiadásnál a biztonságnak “elsőbbséget kell élveznie”. Lindholz azt tanácsolja a szövetségi kormánynak, hogy “aktívan és nyíltan kommunikáljon” a vízumbotrányban. A szövetségi belügyminisztertől szerdán a belügyi bizottságban egy szó sem hangzott el. “Baerbock asszony sem hallgathat egyszerűen erről”.

Mohammad Ali G. ügye

Az egész vízumbotrány Mohammad Ali G. ügyével kezdődött. Az ő ügyében a Szövetségi Külügyminisztérium jogi osztálya összeveszett az iszlámábádi (Pakisztán) vízumhivatallal, mert a helyi tisztviselők megtagadták az állítólag Afganisztánból elmenekült férfitól a Németországba való beutazáshoz szükséges vízumot.

Az ügyet kutatva a BILD rábukkant egy utasításra, amelyet a jogi osztály adott a pakisztáni vízumközpontnak, hogy Mohammad Ali G.-t engedjék be Németországba. Ebben ez állt: “Valójában nincs kétség a kérelmező személyazonosságát illetően (…), hamis útlevél vagy sem (…)”.

Vízumcsalás Bejrútban is

Libanonban állítólag szintén több százan használtak hamisított dokumentumokat, hogy megkapják a hőn áhított vízumot Németországba. Mindezt a patinás Goethe Intézet két csalója tette ezt lehetővé, akik kijátszották a családegyesítésre vonatkozó szabályokat. Ehhez a kérelmezőknek más dokumentumokkal együtt nyelvvizsga-bizonyítványt kell benyújtaniuk a német vízumközpontokba. Ezt a bizonyítványt a német külügy által pénzügyileg támogatott Goethe Intézet állítja ki – de a libanoni fővárosban, Bejrútban 449 esetben hamisították meg ezt a dokumentumot.

Ez egészen addig működött, amíg a libanoni német nagykövetség vízumközpontjának egy figyelmes munkatársa észre nem vette a hibát: a kérelmező nyelvtudása sokkal rosszabb volt, mint amit a bizonyítvány mutatott.

A Szövetségi Külügyminisztérium megerősítette a Frankfurter Allgeimeine Zeitungnak: “A bejrúti nagykövetség figyelmes munkatársainak köszönhetjük, hogy a bejrúti Goethe Intézetben a nyelvvizsga-bizonyítványok kiadásával kapcsolatos csalási eseteket sikerült leleplezni”.

A csalókat azóta elbocsátották – ellenük okirat-hamisítás miatt folyik nyomozás.

Mi történt a pályázókkal? Mindazoktól, akik még nem utaztak Németországba, visszavonták a vízumot, és megtiltották a belépést az országba. Azonban állítólag mintegy 200 libanoni már az országban tartózkodik a megvásárolt vízummal. Hogy mi lesz velük, egyelőre nem tudni: a bevándorlási hatóságok visszavonhatják a tartózkodási engedélyüket – vagy Németországban letehetik a nyelvvizsgát. 

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
22
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek