2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

A briteket vádolja Moszkva az Északi Áramlat vezetékek elleni támadásokkal

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
467e655e23cc45daa700acfbd3ac4c7d

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az orosz védelmi minisztérium szombaton a brit haditengerészet egyik egységének képviselőit vádolta meg az Északi Áramlat földgázvezetékek ellen elkövetett robbantással. A tárca bizonyítékokat nem tett közzé állítása alátámasztására.

A rendelkezésre álló információk alapján ennek a brit haditengerészeti egységnek a képviselői részt vettek a Balti-tengeren szeptember 26-án elkövetett terrortámadás, az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezeték felrobbantásának tervezésében, előkészítésében és végrehajtásában

– tudatta a minisztérium.

A brit védelmi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az orosz vádakkal kapcsolatban.

Oroszország korábban is a Nyugatot tartotta felelősnek a Balti-tenger fenekén húzódó vezetékek ellen elkövetett szabotázsakcióért, de korábban nem nevezett meg konkrét felelőst. Oroszország korábban „hülyeségnek” nevezte azokat a felvetéseket, hogy ő maga állna a gázvezeték elleni támadás mögött, és azt állította, hogy a gázvezetékek megsemmisítése az Egyesült Államoknak áll érdekében, mert cseppfolyósított földgázt szeretne értékesíteni Európában. Az Egyesült Államok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

Az orosz védelmi minisztérium továbbá azt állította, szerintük Ukrajna és Nagy-Britannia áll a Krím félszigetnél az orosz fekete-tengeri flotta ellen szombaton végrehajtott dróntámadás mögött.

Az ukrajnai Mikolajiv megyében lévő Ocsakov városban állomásozó brit szakértők irányításával készítették elő ezt a terrorcselekményt, illetve képezték ki a különleges tengeri műveleteket végrehajtó ukrán katonákat

– közölte az orosz védelmi tárca Telegram-csatornáján.

A tájékoztatás szerint egy orosz hajó kis mértékben megrongálódott a Szevasztopoli-öbölben. Moszkva szerint a drónokkal célba vett hajók részt vesznek a gabonát exportáló teherkonvojok védelmében is. Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint arról számolt be, hogy a szombati volt az eddigi legerőteljesebb dróntámadás a Krím félszigetnél.

Forrás:Magyar Nemzet, borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek