2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A lengyel kémügy: Ukrajnai migránsokból keletkezett titkosszolgálat – WSJ

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Maxim Leha Ukrajnából vándorolt be Lengyelországba nem sokkal a háború kitörés...

🇵🇱 🇷🇺 Maxim Leha Ukrajnából vándorolt be Lengyelországba nem sokkal a háború kitörése előtt, de meggazdagodni ott sem volt sok esélye. Ezért is fogadta örömmel 2023-ban azt az állásajánlatot egy Telegram csatornán, ami az eddiginél sokkal könnyebb pénzt ígért. Kapcsolatba is lépett a feladóval, Andrejjel (vagyis mint később kiderült, az FSZB-vel), aki 7 dollárt ajánlott fel neki kriptovalutában minden egyes NATO ellenes grafitiért, amit valamelyik falra felfest. És becsületesen ki is fizették. Később lehetőséget kapott, hogy hasonló szegény srácokból verbuváljon magának csapatot, és az ő munkájukért is jutalékot kapott.

Majd új kéréssel fordultak hozzájuk. Bizonyos vasútvonalak mentén kellett az Andrej által meghatározott pontokra napelemes kamerákat telepíteniük. Ezek a bizonyos vasútvonalak “furcsamód” mind Ukrajnába vezettek. A végeredmény borítékolható volt: azt nyugati tisztviselők is elismerték a Wall Street Journalnak, hogy az ilyen módszerekkel nyert hírszerzési információk, kombinálva az ukrajnai terepmunkával és a műholdas felvételekkel hozzájárultak több ukrajnai titkos fegyverraktár megsemmisítéséhez rakéta- vagy dróncsapásokkal.

Maxim csapatát idén márciusban vette őrizetbe a lengyel Elhárítás. Addig szabadon működhettek. Most mint a “szervezet” vezetője, 6 év börtönbüntetésre számíthat. Az FSZB viszont kockázat nélkül, a szakma viszonyai szerint aprópénzért jutott kulcsfontosságú információkhoz. A fiatalokat nem nekik kellett kiképezniük és nem tudnak belőlük semmi kulcsfontosságút kiszedni. Végül is nem FSZB ügynökök voltak ők… csupán csak Andrej barátai 🙂

https://www.wsj.com/world/europe/the-misfits-russia-is-recruiting-to-spy-on-the-west-7417b2b5

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához