2024.május 2.
Fülöp, Jakab, Zsaklin, Jefte, József

A víz alatti drónok térnyerése: Világviszonylatban hol vannak jelen?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
A mélység felfedezése: Mely országokban vannak víz alatti drónok?A Northrop Grum...

A mélység felfedezése: Mely országokban vannak víz alatti drónok?

A Northrop Grumman bemutatta a Manta Ray pilóta nélküli víz alatti járművet (UUV), amelyet a Pentagon Defense Advanced Projects Research Agency (DARPA) számára építettek, és nagy hatótávolságú katonai küldetések végrehajtására tervezték.

A cég az új drónt UUV-nak nevezte, amelyet a hal “kecses siklása” inspirált, amelyről elnevezték. Az Egyesült Államokon kívül számos más ország fejleszti víz alatti haditengerészeti drónflottáját.

Oroszország: Az egyedülálló nukleáris meghajtású és nukleáris képességű Poseidon UUV már szolgálatba állt az ország haditengerészeténél, ahol ez a kifinomult, “nukleáris cunami” létrehozására képes drón olyan nukleáris meghajtású tengeralattjárók fegyverzetének részévé vált, mint a Belgorod és Habarovszk.

Kína: A HSU001 UUV család mellett az ország állítólag megkezdte az úgynevezett Extra-Large Unmanned Underwater Vehicles (XLUUV) építést, amelyeket a Dél-kínai-tengeren lévő kínai haditengerészeti bázison észleltek.

Észak-Korea: A kommunista nemzet tavaly tesztelt egy lopakodó “pilóta nélküli víz alatti nukleáris támadójárművet”, amelynek célja “szuper méretű radioaktív szökőár létrehozása víz alatti robbanással, hogy megsemmisítse az ellenséges haditengerészeti csapásmérő csoportokat és a főbb műveleti kikötőket”.

Az Egyesült Királyság: A Királyi Haditengerészet REMUS UUV-okat használ a víz alatti aknák elleni küzdelemben. Ezenkívül a haditengerészet rendelkezik HECLA drónokkal, amelyek „pontos helyzetfelismerést biztosítanak a víz alatti harctérről.

Franciaország: Az ország védelmi minisztériuma az év elején nagyszabású “pilóta nélküli harci víz alatti jármű” demonstrációt rendelt el, hogy “operatív választ adjon a [lehetséges] konfliktusok és az aszimmetrikus harcok új területeire”.

India: Az ázsiai ország haditengerészete érdeklődést mutatott 12 extra méretű víz alatti drón beszerzése iránt, a hazai gyártású prototípus várhatóan 2025-re

geopolitics

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához