2024.szeptember 19.
Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Hírek 🔊

Az emberi munkaerő feleslegessé válása a 21. század elején – Yuval Noah Harari interjúja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
"A 21. század elején nincs szükségünk a lakosság túlnyomó többségére. A modern t...

Yuval Noah Harari, a WEF tanácsadója szerint a modern technológia feleslegessé teszi az emberi munkaerőt, ami miatt a többség érzékeli, hogy lemarad az okosabbak által irányított jövőben. Az aggodalmak jogosak, mivel a technológiai fejlődés kiszoríthatja a munkaerőt a gazdasági igények miatt. Harari szerint a hétköznapi embereknek be kell látniuk, hogy a jövő nem feltétlenül olyan fantasztikus, mint ahogy képzelik, és hogy a fejlett technológia nem az egyének hasznát szolgálja, hanem inkább kiszorítja őket a munkaerőpiacról. A jövő sokkal prózaibb, és lehet, hogy az emberek egyáltalán nem fognak létezni, ha nem értik meg ezt.

“A 21. század elején nincs szükségünk a lakosság túlnyomó többségére. A modern technológia gazdaságilag feleslegessé teszi az emberi munkaerőt “

Ezt mondta Yuval Noah Harari, a WEF tanácsadója Chris Andersonnak, a TED vezetőjének adott interjújában .

Véleménye szerint a “hétköznapi emberek” körében elterjedt kiábrándultság abban a félelemben gyökerezik, hogy “lemaradnak” az “okos emberek” által irányított jövőben.

Az ilyen aggodalmak jogosak – tette hozzá Harari, tekintettel arra az előrejelzésre, hogy a feltörekvő technológiák sok kategóriában kiszorítják a gazdasági igényeket a jelenlegi munkaerőpiacon.

Valamilyen oknál fogva sokan úgy érzitek, hogy olyan jövőben fogtok élni, ahol egy robot hoz neked egy pohár vizet. Valójában minden sokkal prózaibb, ebben a jövőben egyáltalán nem fogsz létezni, ha ezt még nem értetted meg

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
26
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

2 Responses

  1. Ez a mocsok fasiszta zsidó a WEF fötanácsadója és az embergyülölö tervek egyik kiagyalója. Legálisan még professzort is játszhat egy izraeli egyetemen….
    Kérdés van?

  2. Az emberi erőforrás sosem lesz fölösleges, azonban annak mértéke meghatározhat egy felső szintet.
    Pl. Magyarországon, ahhoz, hogy természetes körülmények között (gázolaj, traktorok, kombájnok nélkül) lehessen élelmet termeszteni (növényit és állatit), az adott területhez képest (a terület adottságait is figyelembe véve) legfeljebb kb 5,5 millió ember számára volna megélhetési lehetőség.

    A jelenlegi kb 9,9 millió embert ellátó termőföld *csakis* az erőltetett termesztésnek köszönhető (műtrágyák, növényvédő szerek, gépesített földmunkák).

    A tudással rendelkező réteg fél attól, hogy további olyan emberek kerülhetnek ebbe a körbe, akik potenciálisan konkurenciát jelentenek majd a jelenlegi tudással rendelkező rétegnek.

    Tehát az ősi érv, hogy több ember, több katona, ill manapság: több ember több tudós elbukik az önző érdekek miatt.

    Vagyis, ha több gyerek születne (tanulást, képzést szorgalmazó családokban), akkor nagyobb lenne a konkurencia a korábbi tanult emberek és az újonnan megjelenő szintén tanult emberek között.

    És ez az a tényező, amely fékezi a társadalmat.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek