2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

Az EU 200 millió eurós bírságot szab Magyarországra

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Július 16-án az Európai Bizottság levélben és fizetési felszólításban emlékezt...

Brüsszel, 2024. július 16. – Az Európai Bizottság határozott lépéseket tett a magyar kormány irányába, figyelmeztetve az országot az Európai Bíróság korábbi ítéleteinek be nem tartása miatt. A Bizottság hivatalos levélben és fizetési felszólításban emlékeztette Magyarországot, hogy eleget kell tennie az Európai Bíróság 2020. december 17-én és 2023. június 13-án hozott döntéseinek, amelyek a magyarországi migránsok helyzetével és az ezzel kapcsolatos uniós határozatok végrehajtásának elmaradásával kapcsolatosak.

A Bizottság 45 napos határidőt szabott Magyarországnak a 200 millió eurós bírság megfizetésére. Ezen felül Magyarország jelenlegi teljes “adóssága” az EU felé már meghaladja a 240 millió eurót, és ez az összeg naponta 1 millió euróval növekszik.

Az Európai Bíróság ítéletei egyértelműen kimondták, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor nem tartotta be a migránsokkal kapcsolatos rendelkezéseket. A 2020. decemberi ítélet és a legutóbbi, 2023. júniusi ítélet is azt hangsúlyozta, hogy az ország kötelessége a menekültek és migránsok jogainak védelme és az uniós előírásoknak megfelelő bánásmód biztosítása.

Az Európai Bizottság hangsúlyozta, hogy az uniós jog betartása alapvető fontosságú a tagállamok számára, és hogy a Bíróság ítéleteinek figyelmen kívül hagyása komoly következményekkel járhat. A fizetési felszólításban a Bizottság egyértelművé tette, hogy a bírságok megfizetése mellett elvárja, hogy Magyarország haladéktalanul lépéseket tegyen az ítéletekben foglaltak végrehajtására.

A magyar kormány eddig nem adott hivatalos választ a Bizottság felszólítására. Az ügy fejleményei fokozott figyelmet kapnak mind az Európai Unió intézményei, mind a tagállamok részéről, mivel a jogállamiság és az uniós jogszabályok betartása alapvető fontosságú az EU működése szempontjából.

Az elkövetkező hetekben kiderül, hogy Magyarország hogyan reagál a Bizottság felszólítására, és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy eleget tegyen az Európai Bíróság ítéleteinek és elkerülje a további szankciókat.

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
28
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek