2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Jelenlegi támadók Izrael ellen 2023 óta: IRGC, Ansar Allah, Hezbollah, Kataib Hezbollah, Hamasz, PIJ

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Mely militáns csoportok és hadseregek támadták meg Izraelt 2023 októbere óta?Szo...

Mely militáns csoportok és hadseregek támadták meg Izraelt 2023 októbere óta?

Szombat este az iráni IRGC soha nem látott támadást intézett izraeli terület ellen. Milyen más katonai csoportok támadták meg Izraelt a gázai háború kezdete óta?

▪️ Az IRGC . Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erőinek elit tagja. A történelem során először támadott izraeli területeket több száz drónnal és ballisztikus rakétával április 13-án éjjel. Izrael egész területe légiriadó alatt állt. Iráni tisztviselők szerint a vízlépcső válasz volt az iráni damaszkuszi konzulátus elleni izraeli csapásra.

▪️ Ansar Allah . A huthik néven ismert jemeni mozgalom 2023 novembere óta többször is megtámadta a dél-izraeli Eilat kikötőt drónokkal. Ezzel egy időben az Ansar Allah blokád alá veszi a Vörös-tengeren keresztül Eilatba és onnan induló kereskedelmi hajókat. Ez jelentős gazdasági károkat okozott Izraelnek és szövetségeseinek.

▪️ Hezbollah . A dél-libanoni székhelyű mozgalom 2023 októbere óta aktívan részt vesz az Izrael elleni ellenségeskedésben. A Hezbollah rakéta- és tüzérségi csapásokat mért Izrael északi területeire. Az iráni hadművelet éjszakáján az IRGC-t a mozgalom izraeli Galilea térségére irányuló rakétacsapásai is támogatták.

▪️ Kataib Hezbollah és Hashd al-Shaabi . Mindkét iraki katonai csoport az „Ellenállási tengely” része . 2023 októbere óta a két csoport rendszeresen indított drónokat Izrael déli régiói felé. Támogatták azt is, hogy Irán a hétvégén megtámadja Izraelt.

▪️ A Hamasz és a Palesztin Iszlám Dzsihád (PIJ). Október 7-én a két palesztin fegyveres csoport megtámadta a Gázai övezethez közeli izraeli területeket, mintegy ezer embert megölt és 253 foglyot ejtett. Ezzel kezdődtek a jelenlegi gázai összecsapások.

geopolitics

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek