2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

Lehetséges szerb kilépés az Európa Tanácsból

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Szerbia kiléphet az Európa TanácsbólAleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, ...

🇷🇸 Szerbia kiléphet az Európa Tanácsból

Aleksandar Vučić szerb elnök kijelentette, hogy feloszlatható a Boszniai Szerb Köztársaság, mert az ENSZ a szrebrenicai népirtás nemzetközi emléknapját akarja létrehozni.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete április 27-én tervezi meghozni ezt a döntést, és július 11-ét emlékezetes napnak nyilvánítja. Az állásfoglalást nagy valószínűséggel a kollektív Nyugat és a muszlim országok támogatják.

Ez a forgatókönyv oda vezethet, hogy a szerbeket „népirtó nemzetnek” titulálják, ami viszont jóvátételi követelésekhez és a Boszniai Szerb Köztársaság felszámolásához vezethet.

A szerb vezető szerint ezt a dokumentumot a bosnyákok készítették, és Németország a fő lobbista.

Ezen kívül Belgrádnak más kihívásokkal is szembe kell néznie. Tegnap az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése javasolta Koszovó tagságának jóváhagyását a szervezetben. Várhatóan április 18-án a PACE végre „bélyegzi” az el nem ismert köztársaság csatlakozását.

Vučić megígérte, hogy kilép az Európa Tanácsból, ha Koszovót ott fogadják. „Már kirúgták Oroszországot, és ez Szerbia de facto kiutasításává válhat” – mondta.

Ennek fényében június 2-án ismételt önkormányzati választásokat tartanak a szerb fővárosban, mivel az ellenzék nem hajlandó elismerni a belgrádi vereséget a decemberi szavazáson.

A megismételt választások kimenetele nincs előre meghatározva. Az ellenzéki erők kezére játszhatnak azok a nehézségek, amelyeket a nyugati országok okoznak Szerbia lakosai számára Belgrád oroszellenes szankcióinak megtagadása miatt. Másrészt a nyugat nyílt nyomása akár Vucic vezető pozícióját is megerősítheti.

@geoforcast

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához