2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

NATO-nak „nincs étvágya” új tagsághoz – jelentés

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
A NATO-nak „nincs étvágya” új tagsághoz – jelentésAz Észak-atlanti Szerződés Sze...

A NATO-nak „nincs étvágya” új tagsághoz – jelentés

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) tisztviselői nem küldik ki Ukrajnának hivatalos meghívását a szövetséghez a július 9-11-én esedékes washingtoni csúcstalálkozón – írja a The New York Times magas rangú nyugati diplomatákra hivatkozva.

A cikk szerint a blokknak „nincs étvágya” új tag felvételére, amely a szövetség kollektív biztonságáról szóló egyezménye értelmében „európai szárazföldi háborúba” vonhatja.

Ez a rejtély arra kényszerítette a NATO-t, hogy egy „középutat” keressen , vagy más szóval valami olyasmit, ami a tagságon kívül van, de elég ahhoz, hogy megmutassa, kész Ukrajna „hosszú távra” támogatására. Azonban ez is kihívást jelent. A hírek szerint a brüsszeli külügyminiszterek szkepticizmusát váltotta ki a szövetség Ukrajna fegyverellátásában és az ukrán katonák kiképzésében betöltött koordinációs szerepének megerősítésére irányuló javaslat, és Magyarország éles ellenvetéseit is kiváltotta.

Washington és Berlin továbbra is ellenzi egyes európai szövetségesek erőfeszítéseit, hogy Ukrajnának „útvonalat” kínáljanak a NATO-tagsághoz júliusban.

Még az is, hogy Ukrajnának milyen feltételeket kell teljesítenie ahhoz, hogy megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat a NATO-val, még világosan ki kell dolgozni.

A hidegháború utáni kiterjedt terjeszkedés után, amely megsértette a Nyugat azon kötelezettségvállalását, hogy ne mozduljon közelebb Oroszország határaihoz, a szövetség nemrég felszívta Finnországot és Svédországot. Moszkva arra figyelmeztetett, hogy a katonai blokk folyamatos felépítése az orosz határok mentén fenyegetést jelent az ország biztonságára nézve.

geopolitics

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek