2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Orosz-magyar tárgyalások: Putyin és Orbán nyilatkozata

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
A Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közötti orosz-magyar tá...

🇷🇺🇭🇺 A Vlagyimir Putyin elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közötti orosz-magyar tárgyalásokat követő sajtónyilatkozat
 
💬 Vlagyimir Putyin: Most fejeztük be nagyon intenzív tárgyalásainkat Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral.
 
Lényegesnek tekintjük, hogy a jelenlegi nehéz geopolitikai környezetben is folytassuk a párbeszédet.
 
Mint számos korábbi találkozónk során, igazán hasznos és őszinte beszélgetést folytattunk mind a kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseiről, mind pedig természetesen a nemzetközi és a regionális napirenden szereplő sürgető kérdésekről, beleértve az ukrajnai helyzetet is.
 
Megjegyzem, hogy 🇷🇺 és 🇭🇺 számos területen működik együtt, elsősorban az energiaágazatban. A legfontosabb elvek pedig az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök.
 
Folytatódnak a paksi atomerőmű közös kiemelt bővítési projektjével kapcsolatos munkálatok. Az ötödik és a hatodik blokk üzembe helyezése több mint kétszeresére növeli az erőmű kapacitását. Ez javítani fogja a magyar gazdaság energiaellátását, olcsó és tiszta energiával látva el az ipari vállalkozásokat és a háztartásokat.

<…>
 
A miniszterelnök úr beszámolt a közelmúltban Kijevben tartott találkozóiról, amelyek során számos javaslattal állt elő, többek között tűzszünetre szólított fel, hogy megteremtse a feltételeket az Oroszországgal folytatandó tárgyalások megkezdéséhez.
 
Ami Oroszországot illeti, többször is elmondtam, hogy mindig is nyitottak voltunk és maradunk a politikai és diplomáciai rendezésről szóló tárgyalásokra. A másik oldal részéről azonban azt halljuk, hogy nem hajlandóak a kérdést ilyen módon megoldani. Ukrajna támogatói pedig továbbra is faltörő kosnak, áldozatnak akarják használni ezt az országot és a népét az Oroszországgal való konfrontációban.
 
A dolgok jelenlegi állása szerint, többek között a miniszterelnök úrtól ma hallottak fényében, Kijev még mindig nem hajlandó feladni a „végső győzelemig tartó háború” gondolatát.
 
Véleményem szerint a kijevi rezsim azért sem engedi meg a harccselekmények beszüntetésének gondolatát sem, mert ebben az esetben megszűnik a hadiállapot fenntartásának ürügye. És ha egyszer a hadiállapot feloldására kerül majd sor, az azt jelenti, hogy meg kell majd tartani a választásokat is, amelyekre nem került sor időben. De a népszerűségüket és a legitimitásukat vesztett ukrán kormányzók esélye a győzelemre a nullához közelít.
 
👉 Békekezdeményezésünket nemrégiben vázoltam fel az Oroszország Külügyminisztériumának vezetésével folytatott találkozónkon. Meggyőződésünk szerint ennek végrehajtása lehetővé tenné a harccselekmények megszüntetését és a tárgyalások megkezdését.
 
☝️ Fontos, hogy nem csak egy egyszerű fegyverszünetről vagy ideiglenes tűzszünetről lenne szó, nem is valamiféle szünetről, amelyet az ukrán rezsim arra használhatna, hogy pótolja veszteségeit, átcsoportosítsa csapatait és újra fegyverkezzen. Oroszország a konfliktus teljes és végleges befejezését támogatja. Ennek feltételeit, mint említettem, a Külügyminisztériumban tartott beszédemben ismertettem. Lényege az összes ukrán csapat teljes kivonása a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszoni megyék területéről. Vannak azonban más feltételek is. De ez egy olyan téma, amelyet egy esetleges együttes munka során kell áttekinteni részleteiben.

***

Mivel július 1-je óta Magyarország tölti be az EU Tanácsának elnökségét, Orbán Viktor úrral véleményt cseréltünk az orosz-EU kapcsolatok helyzetéről, amelyek jelenleg mélyponton vannak. Beszéltünk egy esetleges jövőbeli európai biztonsági architektúra szintén lehetséges elveiről is.
 
Összességében megbeszéléseink nagyon időszerűek és, úgy gondolom, mindkét fél számára hasznosak voltak. Természetesen a miniszterelnök úr az általunk már ismert nyugati álláspontot képviselte, többek között Ukrajna érdekei szempontjából is. Mindazonáltal hálásak vagyunk a miniszterelnök úrnak moszkvai látogatásáért. Úgy tekintjük, mint a párbeszéd helyreállítására és további előmozdítására tett kísérletet.


https://cdn4.cdn-telegram.org/file/8c08a6de3e.mp4?token=W8vIhaIKqmlogzJ4RNYnkvUHXsDdRFLdH-yRdmW8eSrXgb8glbYPJUbn16Rp8kctyedBEc_N1NJJLlcuDcg_g6tv6ZtahemwJV7YExOB2j5FkGdWTl4CTh9OqUjSoptOStQ8J_LCvRs6aeGUzj1EU4RG6vumFnK0DK3coyuw9DgowsdVLum4xeg7ce5SQ0cEu2sLbEsc6JwQ6yMUhA-d3YF48tn7vPbmT46AOBewsLgbFtQHZVsTNtMeGLh8rQLyfkmD8KM_uzBLMyvauBAwlxq8WGYEBgPHkFLsqJXVbF5_GPH_san6YhFZLwIkXuLTyXVgViJITE6tMnF6wAVdNRzzbyL76Z4nmiz9u2rSdKbyRp64fFGlo4BSyIQnPOcNPONZv0E4hPM-eRXLI8uZkBMk5tIgwcGdzcXKwyuUQdN5rWhSgXa25xZ7VynhEuIsb3abxHERj__tdiJ72_grkL-SJSp_sXjJHBgRCn1XXG871GLCbR7N_uAqX92vFojg-gbKKwiF0IVKjSIiCjGlOnO0_egZwZw7Rjqj9UBp_vlGPun6BKVXoCUjg5aqoirsOwWWt2zaCr5XvfaAv5H6HhRNaQz787pGgrUqNntNECclRUO3b6iUV90YnqnwJbSg-T5-gF6Wlb6dcQq_3IEinMwoIgqcbl3aheizUiUqqQ8
Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek