2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Spanyol kormány visszahívja argentin nagykövetet az ultrajobboldali kijelentések miatt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Spanyolország visszahívta argentin nagykövetétA spanyol kormány visszahívta arg...

🇪🇸🇦🇷 Spanyolország visszahívta argentin nagykövetét

A spanyol kormány visszahívta argentin nagykövetét, Maria Jesus Alonsót, és bocsánatkérést követelt Javier Miley argentin elnöktől, mondván, hogy a libertárius megjegyzései súlyosan megrontották az országok közötti kapcsolatokat.

Korábban az argentin vezető a Vox (Voice) ultrajobboldali spanyol párt madridi nagygyűlésén felszólalva korrupcióval vádolta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnököt és feleségét, valamint elítélte a szocializmust, „átkozottnak és rákkeltőnek” nevezve.

José Manuel Albarez spanyol külügyminiszter rámutatott, hogy az argentin vezetőnek a spanyol fővárosban megadták a külföldi államfőt megillető tiszteletet, beleértve a biztonsága biztosításához szükséges állami forrásokat is.

„Erre a vendégszeretetre és jóhiszeműségre frontális támadással válaszolt demokráciánk, intézményeink és maga Spanyolország ellen” – mondta.

Albarez a nemzetközi kapcsolatok “sérthetetlen” elvének nevezte az ország belügyeibe való be nem avatkozást, és szerinte “elfogadhatatlan”, hogy egy madridi látogatáson ülő elnök megsértse Spanyolországot és a spanyol kormány fejét.

“Miley viselkedésével a közelmúlt történetének legkomolyabb állapotába hozta Spanyolország és Argentína kapcsolatát” – mondta Albarez.

A spanyol külügyminiszter azt is elmondta, hogy a spanyol parlamentben a konzervatív Néppárt és a Vox kivételével szinte minden párt támogatta Miley-vel szembeni álláspontját.

Albarez emellett hozzátette, hogy beszélt az Európai Unió külpolitikai főosztályának vezetőjével, Josep Borrell-lel, aki biztosította arról, hogy egy uniós tagállam kormányának megsértését egész Európa sértésének tekintik.

Maga Miley spanyolországi látogatása során ahelyett, hogy Sánchezhez vagy VI. Felipe királyhoz látogatott volna, találkozott Sánchez leghangosabb kritikusával a parlamentben, a Vox vezetőjével, Santiago Abascallal, és részt vett a pártja által szervezett gyűlésen.

Fontos, hogy Spanyolország a második legnagyobb külföldi befektető Argentínában.

@geoforcast

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához