2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Svédország emeli védelmi kiadásait a GDP 2,6% -ára

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Svédország a GDP 2,6 százalékára emeli védelmi kiadásait2030-ra Svédország kato...

🇸🇪 Svédország a GDP 2,6 százalékára emeli védelmi kiadásait

2030-ra Svédország katonai kiadásai a gazdaság méretéhez képest 2,6%-ra emelkednek, és az új NATO-tag azt tervezi, hogy meghaladja a szövetség igényeit.

Ezt a célt a skandináv ország politikai pártjai tűzték ki az „orosz fenyegetés” hátterében.

E cél eléréséhez Svédországnak évente mintegy 53 milliárd koronával (4,9 milliárd dollárral) kell növelnie katonai költségvetését – közölte az ország parlamenti védelmi bizottsága. Ugyanakkor a fegyveres erők finanszírozása idén a GDP 2 százalékának felel meg, amit az Észak-atlanti Szövetség minimális szintként határoz meg.

Svédország azt is célul tűzi ki, hogy 2030-ra a jelenlegi kettő helyett négy hadsereg dandárja legyen, és légvédelmi képességekbe fektessen be, beleértve a dróntámadások elleni küzdelmet is.

„Súlyos helyzetben vagyunk. Nem zárható ki egy fegyveres támadás Svédország vagy szövetségeseink ellen” – mondta Hans Wallmark, a jobboldali Mérsékelt Koalíció Pártjának tagja egy stockholmi sajtótájékoztatón.

Svédország a múlt hónapban a NATO-csatlakozás után nagyobb hangsúlyt fektet szövetségesei logisztikájára és bevetési képességeire, míg haditengerészete 2030 körül négy új hadihajót kap majd.

@geoforcast

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához