2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Bubenkó Csaba: Abszurd, hogy a vásárlók minőségi kiszolgálása arról szól, hogy a saját pénzükért kiszolgálhatják saját magukat

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A pénztárosok munkahelyeinek megvédése érdekében, egyszersmind a nyugdíjas vásárlók érdekeit szem előtt tartva törvénymódosító javaslat benyújtását tervezi a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP). A cél az, hogy az üzletekben a jövőben is legyenek hagyományos pénztárak, s megmaradjon a készpénzes fizetési lehetőség is. Mindezzel a lapunknak nyilatkozó Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet elnöke is egyetért.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az elmúlt héten egy interjúban elmondta, több nyugdíjasszervezet is megkereste a különböző üzletláncok áruházainak automata pénztáraival kapcsolatban.

E pénztárak – ismert – kezelői voltaképpen maguk a vásárlók, előfordul az is, hogy a vevők nem is találkoznak az áruk kifizetése során hús-vér emberrel, csak a gép hangja instruálja őket.

Simicskó István emellett arról is beszélt, hogy ugyan az üzleteknek fenn kell tartania az elektronikus fizetés lehetőségét, s ezt meg is teszik, de előfordul már az is, hogy az ütközik nehézségbe, aki készpénzzel kíván fizetni.

Mi azt akarjuk elérni, hogy a vásárlóknak legyen választási lehetőségük, és az üzletek kötelesek legyenek fenntartani természetes személlyel működtetett pénztárakat is, és lehetőség legyen készpénzzel is fizetni

– mondta a kereszténydemokrata politikus, aki szerint az automata kasszáknál nagyobb a hibázás lehetősége, mint a normál pénztáraknál.

Simicskó István hozzátette azt is, hogy az automata berendezésekhez nem szokott idős emberek számára a nagybevásárlás végén semmivel sem gyorsabb az önkiszolgáló pénztár használata, mint a hagyományos pénztárak igénybevétele.

A Vasárnap.hu ennek kapcsán kereste meg az Egyenlő.hu, a modern szakszervezet elnökét, Bubenkó Csabát, aki felidézte, már az automata pénztárak népszerűsítése idején felhívták a figyelmet a várható problémákra. Rámutatott, hogy korábbi számításaik alapján „egy pénztár gyakorlatilag négy munkavállaló munkáját váltja ki”.

„Sokan vannak, akik nem szeretik; a fiatalabbak jobban szeretik, az idősebbek kevésbé” – vélekedett az önkiszolgáló pénztárakról Bubenkó Csaba, aki szerint

abszurd, hogy a vásárlók minőségi kiszolgálása arról szól, hogy a saját pénzükért, amit elköltenek a boltban, kiszolgálhatják saját magukat.

A szakszervezeti vezető szerint mindez személytelenné teszi a vásárlást. Úgy véli, hogy az automata pénztárak térhódítása „semmi másról nem szól, csak arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani, de ami szomorú, hogy az ezen a területen megtakarított pénzt nem arra fordítják az áruházláncok, hogy a megmaradó munkavállalóknak még többet fizessenek, hanem profitot növelnek”.

Bubenkó Csaba szavaiból az is világossá vált, hogy ő alapvetően a készpénzhasználat mellett teszi le a garast, vagyis ahogy a hagyományos pénztárak, úgy a készpénzes fizetés lehetőségének megmaradásában is egyetért a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatával.

Tapasztalata szerint biztonságosabb a készpénzhasználat, mint a kártyás fizetés. Elmondta, hogy utóbbival szemben szkeptikus amiatt is, mert ő maga is lett már bankkártyás csalás károsultja.

Bubenkó Csaba rámutatott arra is – kicsit eltávolodva, de mégis irányban maradva a korábbi témával –, hogy maga a mesterséges intelligencia is magában rejti az elszemélytelenedés veszélyét.

A szakszervezeti vezető kifejezte, hogy az idősebb korosztály tagjai között minden bizonnyal sokan vannak olyanok, akik számára nem komfortos a legújabb technikai vívmányok állandó, esetlegesen kötelező használata, az ő védelmükben a jövőben is fenn kell tartani a készpénzes fizetés lehetőségét, illetve a hagyományos pénztárakat, amelyekben valódi emberek segítik a vásárlást.

Címlapkép: Bubenkó Csaba. Forrás: kdfsz.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
4
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
2
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek