2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

Velünk együtt hallgatja majd telefonbeszélgetéseinket a Google MI-je – de csak a mi érdekünkben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Google I/O konferenciáján egy olyan fejlesztést jelentett be mobilos operációs rendszeréhez – illetve azon futó szolgáltatáscsomagjához -, ami minden bizonnyal megosztja majd a felhasználókat azzal kapcsolatban, hogy jó dolognak tartják -e. A cég ugyanis azt mondja, hogy Gemini nevű mesterséges intelligenciája a jövőben velünk együtt fogja tudni hallgatni a telefonjainkon folyatott beszélgetéseinket – de szerinte csak azért, hogy többek között így védjen minket a csaló hívásoktól, amiket még folyamatuk közben le tud majd leplezni, illetve minket arra figyelmeztetni.

A Google a funkciót a bemutatón egy klasszikus banki átverős csalással demonstrálta, amiben azzal hívták fel a készülék tulajdonosát, hogy pénze bankszámláján veszélybe van, és egy más helyre kellene mozgatnia. A Google Gemini mesterséges intelligenciája – ami folyamatosan követte és hallgatta a hívást a készüléken – ugyanakkor felismerte a csalás tipikus jellemzőit, ez alapján pedig élőben figyelmeztette még a hívás közben a felhasználót, hogy itt bizony nagy valószínűséggel éppen a hívók akarják őt a pénzétől megszabadítani.

A megoldás a Google mesterséges intelligenciájának Nano változatával működik, ami helyben fut a telefonon. Így a megoldásnak legalább annyi előnye van, illetve annyiból biztonságosnak tűnik, hogy a működéséhez nem kell a hívás hanganyagát a felhőbe juttatnia, hanem azt helyben tudja feldolgozni. Ugyanakkor elég hihetetlennek tűnik, hogy a technológiát a Google ne használja majd később arra is, hogy mondjuk egy hirdetési profilt állítson össze a felhasználóról az általa folytatott beszélgetések tartalma alapján – aminek szintén nem örülnének sokan.

Ezen kívül az ilyen csalások elkerülése igen triviálisnak tűnik, így kétséges az újdonság haszna még az adatvédelmi aggályoktól függetlenül is. A dolog akkor lenne igazán hasznos, ha képes lenne az olyan hívások felismerésére is, amikor mesterséges intelligenciát használtak valaki más hangjának utánzására is – hiszen ez már komolyabb és nehezebb elkerülhető veszélyt jelenthet egy ember számára -, de ez valószínűleg meg ebben a formában nem lesz lehetséges megbízhatóan.

A Google mindenesetre egyelőre részleteket nem árult el a technológia működésével kapcsolatban, csak azt, hogy az év hátralévő részében mond el majd többet róla. Ez azt is jelentheti, hogy a technológia az Android 15 részeként és annak egyik fontos újdonságaként debütálhat majd – bár az sem zárható ki, hogy a Google azt utóbbitól függetlenül, korábbi Android verziókra is elérhetővé teszi majd.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
13
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
30
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek