2024.április 26.
Ervin, Klétusz

A béke három tere

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Amikor a békéről beszélek, nem szeretném a békét definiálni. Van tapasztalatunk az ellenkezőjéről. Mert a háború mélységeibe minden embert beleráncigált már valaki. Ezekkel a valakikkel nem is érdemes foglalkozni. Ugyanakkor szeretném, ha látnánk, hogy a béke érzése és a béke ténye nem azonos egymással. Attól hogy a világban béke van, még érezheti úgy az ember, hogy a lelke ellen komoly támadást folytat valaki. Ezekkel a valakikkel sem érdemes foglalkozni. Mivel érdemes akkor foglalkozni? Érdemes leírni az ideális állapotot. Érdemes a béke 3 terének teljességét leírni. És érdemes megérteni, hogy a béke úgy érhető el, ha ajándékba adja nekünk az Isten.

A világ békéje

A világ békéje az erőviszonyok kiegyenlítettségével szokott eljönni. A világ kifejezést a Biblia és Jézus is két értelemben használja. A világot, mint ellenerőt, illetve a világot, mint azt a teret, ahol az emberek élnek. Az elsőnek leírt világról mondja, hogy az Ő békéje nem olyan, amilyen a világé. A másodikról pedig azt mondja, hogy nem akar bennünket kivenni belőle.

Az első világ, a csábítók és átverők világa sosem békés. A világ hatalamasai egymással is állandóan vetélkednek és harcolnak. A fő világerő természete, hogy nincs benne egyetértés. Ugyanakkor több ország tapasztal meg katonai szempontból békés időszakot. A világ békéje tehát lehetséges, akkor is, ha a világ számos területén folyton borús az ég, mert háburús idők járnak.

A szív békéje

Az ember szélsőségesen nehéz körülmények között is átélheti a szív békéjét. Ennek alapja a megbocsátás és a bűnbánat. Ez a béke könnyebben elérhető, mint a béke a világban. Az így békére jutott ember tud szeretni, tud tiszta szívből szeretni. Olyan a szíve, mint a Jelenések könyvében a fehér ruhás szenteké: megmosta a Bárány vérében. Gondolhatjuk akkor, hogy a belső béke olyan egyéni kegyelem, amihez semmilyen közösségnek nincs köze. Vagy mégis?

Béke Isten országában

Isten országáról minden kis hittanos tudja, hogy nem földrajzi hely, nincsen kormánya, hadserege, adóbevétele. Azt a jézusi mondást is sokat halljuk, hogy: “Isten országa köztetek van.” Ez azt jelenti, hogy Isten országa az egymás közti kötelékek révén áll fönn.

A Szentháromságot szokták úgy leírni, hogy az Atya és a Fiú folytonos kölcsönös ajándékként adja egymásnak a Szentlelket. Ha Isten országában vagyunk, és a Szentháromság szerinti életet élünk, akkor egymás között mi is a Szentlelket adjuk egymásnak. Vagyis Isten országa nem más, mint a Szentlélek kötelékével egymásba kapcsolódók közössége. Ahol pedig a Lélek van, ott béke van. Ott szeretet van. Az Isten országa itt a földön nem más, mint az ember egyetlen esélye az igazi békére. Ne játszuk el!

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek