2024.október 10.
Gedeon, Ferenc, Bendegúz
Hírek 🔊

A BlackRock is beszállt az MI-ba

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A BlackRock és a Microsoft egy több mint 30 milliárd dolláros alap elindítását tervezi, amely a mesterséges intelligencia infrastruktúrájába fektetne be adatközpontok és energetikai projektek építéséhez, írja a Bloomberg. A Global AI Infrastructure Investment Partnership néven ismert befektetési eszköz célja, hogy segítse az MI ellátási láncok és az energiaellátás fejlesztését. Közben kiderült, hogy a mesterséges intelligencia 50 százalékkal növeli az energia keresletet Ázsiában. Mindez komoly hatással lehet Európára is. Médiapartnerünk, a Makronóm Intézet írása.

Az AI és az adatközpontok iránti növekvő kereslet az ázsiai térségben technológiai versenyhátrányt is jelenthet Európa számára. Az AI-technológiák fejlődése, és az adatközpontok infrastruktúrája szorosan kapcsolódik a gazdasági növekedéshez, és azok az országok, amelyek jelentős erőforrásokat tudnak fordítani ezen területek fejlesztésére, hosszú távon gazdasági előnyre tehetnek szert

A BlackRock arra számít, hogy az MI-boom és az adatközpontok rohamléptékű terjedése miatt a következő évtizedben 50 százalékkal megugrik az energiafogyasztás az ázsiai és csendes-óceáni térségben. „Az adatközpontok iránti igény a piacokon a következő öt évben a duplája lesz a jelenleginek” – mondta Brad Kim, a BlackRock globális infrastrukturális alapokért felelős ázsiai-csendes-óceáni ügyvezető igazgatója. Mint hozzátette, a

„teljes energiafogyasztás körülbelül 50 százalékkal fog növekedni a következő 10 évben az ázsiai és csendes-óceáni térségben”

A technológiai óriáscégek már elkezdték biztosítani a hosszú távú energia szerződéseket Ázsiában, ahol az adatközpontok és a mesterséges intelligencia fejlesztése iránti igény miatt növekszik, és a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik majd a villamosenergia- és az általános energiaigény. A múlt hónapban a Microsoft szerződést írt alá egy szingapúri projekt teljes napenergia-vásárlásáról, mivel a technológiai óriáscég arra törekszik, hogy 2030-ra elérje azt a célját, hogy a teljes áramfogyasztását 100 százalékban szén-dioxid-mentes energiavásárlással fedezze. A Microsoft megállapodást írt alá a spanyolországi székhelyű EDP Renewables vállalattal arról, hogy az a cég szingapúri SolarNova 8 projektjéből a hálózatba exportált megújuló energia 100 százalékát megvásárolja.

„A BlackRock szerint Ázsia hatalmas lehetőségeket kínál majd az infrastrukturális beruházások számára, beleértve az energetikai infrastruktúrát is. Főleg most, amikor a mesterséges intelligencia boom épp kibontakozóban van”

„Minden ügyfél, akivel beszélünk, érdeklődik az infrastruktúrába való befektetések, különösen az energiaátalakítás és a digitálisan kapcsolódó infrastruktúra iránt” – mondta Charlie Reid, a BlackRock APAC megújuló energiával kapcsolatos befektetésekért felelős vezetője.

Szeptember elején a BlackRock, a Global Infrastructure Partners, a Microsoft és az MGX új MI-partnerséget indított az adatközpontokba való befektetés, és az energetikai infrastruktúra támogatása érdekében. A partnerség kezdetben arra törekszik, hogy mintegy 30 milliárd dollárnyi magántőkét szabadítson fel a befektetők, eszköz tulajdonosok és vállalatok részéről, ami viszont akár 100 milliárd dollárnyi teljes befektetési potenciált is mozgósíthat, ha az adósságfinanszírozást is figyelembe vesszük. „A magántőke mozgósítása a mesterséges intelligencia infrastruktúrájának – például az adatközpontok és az energiaellátás – kiépítésére több ezermilliárd dolláros hosszú távú befektetési lehetőséget fog felszabadítani” – mondta Larry Fink, a BlackRock elnök-vezérigazgatója.

„Az ázsiai adatközpontok és az MI-fejlesztések energiaigénye miatt megnövekedett kereslet világszinten fokozza az energiaellátás iránti versenyt. Ez a megnövekedett kereslet feszültségeket okozhat az energiaellátási láncokban, mivel az energiaforrásokért folytatott verseny kiéleződik. Európa számára ez különösen kedvezőtlen hír, hiszen már most is jelentős részben külső energiaforrásokra támaszkodik, és az energia függetlenség megteremtése az egyik fő stratégiai célja a következő évtizedben”

Amennyiben Ázsia és a csendes-óceáni térség energia igénye drasztikusan nő, az növeli a nyersanyagok – mint például földgáz, szén, valamint az elektromos hálózatok üzemeltetéséhez szükséges ritkaföldfémek – globális keresletét, ami további áremelkedéseket generálhat. A helyzet az ellátás biztonságára is negatív hatással van. Európa az elmúlt évtizedben igyekezett csökkenteni függőségét a fosszilis energiahordozóktól, különösen az orosz földgáztól. Azonban az alternatív energiaforrások (például az LNG, amelyet Katarból és az Egyesült Államokból importálnak) beszerzése is drágulhat, ha az ázsiai térség növekvő kereslete további versenyt generál ezen forrásokért.

„Az AI és az adatközpontok iránti növekvő kereslet az ázsiai térségben technológiai versenyhátrányt is jelenthet Európa számára. Az AI-technológiák fejlődése, és az adatközpontok infrastruktúrája szorosan kapcsolódik a gazdasági növekedéshez, és azok az országok, amelyek jelentős erőforrásokat tudnak fordítani ezen területek fejlesztésére, hosszú távon gazdasági előnyre tehetnek szert”

Európa már most is versenyben van az Egyesült Államokkal és Kínával az AI-fejlesztések terén, és ha a térség energiafogyasztása és infrastruktúrája nem tud lépést tartani a globális trendekkel, a kontinens további hátrányba kerülhet. Az Európai Unió számos tagállama már most is küzd az energia hatékonyság növelésével és a digitális infrastruktúrák bővítésével. Az energiaigény BlackRock által prognosztizált növekedése tehát gazdasági szempontból is kihívást jelent, hiszen az AI-alapú gazdasági növekedés és az adatközpontok építése rendkívül energiaintenzív iparágak.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához