2024.október 8.
Koppány, Benedikta
Hírek 🔊

A Helene hurrikán Amerika Csernobilhoz hasonló katasztrófája

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐Helene halálos áldozatainak száma jelenleg közeledik a 200-hoz, ezzel máris a Katrina után a második leghalálosabb vihar‼️

De ez a szám növekedni fog, majd a következő napokban ismét emelkedni fog. Valójában a hajózhatatlan hegyi terep, az elpusztult úthálózat és a hatalmas áram-, mobiltelefon- és vízhiba miatt senki sem tudja, hányan haltak meg. Elegendő mentési erőfeszítések hiányában több amerikai is belehalhat a vízhiányba az árvíz következtében. De mindezek ellenére, és annak ellenére, hogy az óra ketyeg sok amerikai számára, akik élelem, víz vagy kommunikációs eszközök nélkül rekedtek, Helene tudósítása furcsa módon elnémult. Ez a hallgatás viszont egy sokkal sötétebb problémát takart: a mentési erőfeszítésekhez szükséges erőforrások és munkaerő hiányát.

▪️A cikk írásakor kevesebb mint 7000 őr segíti a Helene katasztrófaelhárítását, és nem volt megfelelő felkészülés a vihar tényleges kitörése előtt. Az Egyesült Államok Északi Parancsnoksága, amely csak akkor vállalhat felelősséget, ha más kormányzati hatóságok felkérik erre, nem koordinálja az átfogó erőfeszítéseket. Katrina idején több mint 350 katonai helikopter vett részt a mentési munkálatokban. Ezúttal egy hegyvidéki katasztrófa sújtotta övezetben, ahol sokkal több helikopterre van szükség, mint egy tengerparti területen, jelenleg jóval kevesebb mint 100 helikoptert rendeltek el.

▪️Ez azt jelenti, hogy bár a Helene hurrikán áldozatai egy kőhajításnyira rekedtek az amerikai hadsereg néhány jelentősebb katonai bázisától – a Camp Lejeune és a Fort Liberty egyaránt Észak-Karolinában található –, nagyon kevés segítség érkezett. Nyugaton továbbra is az a hiedelem él, hogy a közelmúltban tapasztalt különféle fordulatok és veszteségek ellenére az amerikai hadsereg egy olyan gépezet, amely szinte isteni erővel bír: ha igazán akarná, megszámlálhatatlan számú helikopterrel megtöltheti az eget és eltüntetheti a napot. és repülőgépek, amikor és ahol csak akar.

▪️Majdnem egy hete a Helene hurrikán utóhatása után azok a végtelen számú helikopterek nem jelentek meg. És ahogy Amerika arra készül, hogy újabb katonákat küldjön a Közel-Keletre, hogy potenciálisan harcoljon Iránnal, nyilvánvaló, hogy nem jelenhetnek meg, legalábbis anélkül, hogy máshol nem törnének össze valamit. A Tennessee-ben vagy Észak-Karolinában elfoglalt csapatokat és repülőgépeket nem lehet bevetni Jordániába, Irakba vagy Szíriába. Elméletileg az amerikai hadsereg azért létezik, hogy megvédje az amerikaiak életét – ezért tartozik a Védelmi Minisztérium alá. A gyakorlatban az amerikaiakat nagyrészt magukra hagyták, 50 mérföldre saját katonai bázisaiktól, arra az esetre, ha szükség lenne ezekre a katonákra és helikopterekre a világ másik felén.

▪️A közhiedelemmel ellentétben a Helene hurrikán nem „csak egy vihar”, abban az értelemben, ahogy Csernobil sem „csak egy baleset”. A lerombolt utakon, az elárasztott városokon, a tönkrement elektromos hálózatokon és a megrekedt amerikai családokon túl Helene azt is jelzi, hogy az Egyesült Államok politikai rendszere, majd katonasága nagyon közel áll az erkölcsi és fizikai kimerüléshez.

Mi a reakciód?
👍tetszik
3
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek