2024.április 25.
Márk, Ányos

A WHO szerint nem lehetnek lelkiismereti kifogások az abortusszal szemben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
gettyimages 632856882

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb, abortuszra vonatkozó iránymutatása problémaként kezeli az abortuszt ellenző egyéneket és intézményeket, miközben az élethez való alapvető jogot teljes mértékben figyelmen kívül hagyja.

A WHO ajánlásai között szerepel többek között az az állítás, miszerint „az átfogó abortuszellátáshoz való hozzáférést és annak folyamatosságát meg kell védeni a lelkiismereti ellenvetések által kreált akadályokkal szemben” – számolt be az ENSZ egészségügyi szervezetének nemrég megjelent új irányelveiről a Catholic News Agency keresztény hírügynökség.

„Ha lehetetlennek bizonyul a lelkiismeretre való hivatkozás mint tiltakozási forma oly módon történő szabályozása, amely tiszteletben tartja, védi és lehetővé teszi az abortuszt igénylő nőknek a jogaik gyakorlását, akkor a lelkiismereti tiltakozás az abortuszellátásban tarthatatlanná válhat” – áll a március 9-én közzétett Abortuszellátási irányelv című dokumentumban.

Az útmutatót kritikával illette többek között Elyssa Koren, az ADF International, avagy a meg nem született gyermekek élethez való jogát támogató csoport ENSZ-ügyekért felelős igazgatója. Koren kijelentette, az iránymutatásokkal nyilvánvalóvá vált, hogy

„a WHO nemcsak a nemzetközi jog semmibevételére törekszik, hanem idővel annak megváltoztatására is.”

Az életpárti aktivista szerint a szervezet arra törekszik, hogy hatalmas befolyását és költségvetési erejét kihasználva csorbítsa a nemzetközi rendelkezéseket, és végül egy olyan új jogi rendszer létrehozásán munkálkodjon, amely mindenben támogatja az abortuszok elvégzését, de a lelkiismereti tiltakozást teljes mértékben ellehetetleníti.

Elfogadhatatlan a javaslatcsomag

Az abortusz témakörével foglalkozó, céljául az iránymutatást kitűző (tehát jelenleg még nem kötelező érvényű) dokumentumot az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO és az ENSZ égisze alatt működő kutatási program, a Human Reproduction Programme (Emberi Reprodukciós Program) készítette el. A leírtak szerint az iránymutatás célja, hogy

lehetővé tegye a tényeken alapuló döntéshozatalt a minőségi abortuszellátással kapcsolatban.

A WHO dokumentuma közel 170 oldalas, és több mint 50 javaslattal él az abortuszhoz való hozzáférés javítása érdekében. Ezen javaslatok közül az egyik azokkal a személyekkel és szervezetekkel foglalkozik, amelyek lelkiismereti okokra hivatkozva tiltakoznak a magzatok rendszerszíntű meggyilkolása ellen. Az Egészségügyi Világszervezet szerint

„emberi jogi kötelezettség annak biztosítása, hogy a lelkiismereti okokból történő tiltakozás ne akadályozza a minőségi abortuszellátáshoz való hozzáférést”.

A javaslatcsomag állítása szerint az abortuszhoz való hozzáférés biztosításának egyik módja „az intézményes lelkiismereti kifogások tiltása”. Ezzel az irányelv a keresztény és az életpárti álláspontokat akarja elhallgattatni, amelyek ellenzik az abortuszt, avagy a még meg nem született gyermekek etikátlan megölését.

A cikkünkben már korábban is említett Elyssa Koren a CNA-nak adott nyilatkozatában elmondta, az iránymutatás bizonyos aspektusai már ismerősek lehetnek sokaknak, hiszen a dokumentum idézi a WHO 2012-es abortuszra vonatkozó iránymutatásában szereplő korábbi ajánlásokat.

Koren véleménye szerint a WHO-dokumentum szerzői túllépték hatáskörüket a nemzetközi jog és az emberi jogok véleményezésében. Emellett azért is bírálta az iránymutatást, mert alapvető emberi jogként hivatkozik az abortuszra.

Az abortusz mint alapvető jog kérdése nemrégen az Egyesült Államokban is előtérbe került, egy kiszivárgott dokumentum szerint az USA Legfelsőbb Bírósága egy 1973-as ítélet megváltoztatására készülhet. Ha valóban megszületik a döntés, úgy a jövőben az államok saját hatáskörben szabályozhatják az abortuszok elvégzését. Erről itt írtunk bővebben.

Koren azt is elmondta, hogy határozott választ kell adni a WHO álláspontjára. „A tagállamok felügyelete kulcsfontosságú, mivel a WHO gyakran a nemzeti kormányok jóváhagyása nélkül népszerűsíti az abortuszt” – tette hozzá. Az ADF International igazgatója azt is elmondta, szerinte

„új WHO-vezetésére van szükség ahhoz, hogy a szervezetet az életpárti álláspont felé orientálják, amely tiszteletben tartja a nemzeti kormányok szuverenitását az önrendelkezés gyakorlására, összhangban a nemzetközi joggal.”

Az abortuszlobbi pártján áll a világszervezet

A WHO álláspontja szerint az abortusz egy „egyszerű és rendkívül biztonságos eljárás”, amennyiben azt egy tájékozott, szakképzett személyzet végzi el az ajánlott módszereket követve. A szervezet által közölt adatok szerint az abortuszok mintegy felét ilyen körülmények között végzik el. A WHO a „nem biztonságos abortuszokat” tette felelőssé évi 39.000 halálesetért és a több millió komplikáció miatti kórházi kezelésért.

Mindezek mellett azonban nem lehet elfelejteni azt a tényt, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint évente mintegy 73 millió művi abortuszt végeznek el szerte a világon.

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság a szövetségi abortusztörvények megváltoztatására készül

 

 

(Kiemelt képünk forrása: NPR)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

4 válasz

  1. Bocsi az íráshibákért, véletlen. Nem olvastam el küldés elött. :DD Amúgy Trump elnököt is jól elárulták a pártfogoltjai a SC-ban. 🙁

  2. Most komolyan kérdezem. Nem gondolnám, hogy olyat írtam volna amit “cenzúrázni ” kell. Sokan nem kommentelnek itt, hát úgy tűnik én is felhagyok ezzel. Minek? Ez nagyon szomorú.

  3. A WHO-nak és az ENSZ-nek sincsen semmilyen hatalma a lelkiismeret felett. Az egyszer halkan megszólal, és félelmetes erővel tudja mellbevágni azt akinek valami bűn nyomja a lelkét.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához