2024.július 1.
Tihamér, Annamária, Olivér, Áron
Hírek 🔊

Az orosz kém, aki a szovjet felforgatási módszerekre tanította a CIA-t | Bezmenov módszere (videó)

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ki az az orosz kém, akinek 1984-ben készült interjúját felhasználták a „Call Of Duty: Black Ops Cold War” című videojáték 2020-as kiadásában? Ki az, aki részletesen bemutatta az a szovjet módszert, amellyel a nyugati társadalmakat igyekeztek felforgatni? Ebben a cikkben (és videóban) bemutatjuk Jurij Alekszandrovics Bezmenov életét, munkásságát és a módszert, amivel meg akarták buktatni az Egyesült Államok kormányát, “szovjetizálni” az USA-t, és amit a CIA most a világ ellen használ. 

Jeszenszky Zsolt videója Jurij Bezmenov, a volt KGB ügynök életének és munkájának történetét meséli el, bemutatva a szovjet propaganda módszereit és hatásait a nyugati világra. Bezmenov 1984-es interjújának részletein keresztül megismerhetjük a szovjet titkosszolgálat felforgató stratégiáját és annak modern kori hatásait illetve azt, hogy a CIA miként tanulta el és alkalmazza jelenleg is a szovjetek által kifejlesztett felforgatási módszert.

Ki volt Jurij Bezmenov?

Jurij Bezmenov 1939-ben született a Szovjetunióban. Apja szovjet hadsereg tisztje volt, aki Angolában és Nicaraguában is szolgált. A tehetséges fiú a Moszkvai Állami Egyetemre, a Lomonoszovra került, ahol a Keleti Nyelvek Intézetében tanult. Az intézet közvetlenül a KGB irányítása alá tartozott, és itt képezték ki a titkosszolgálat külföldön bevethető embereit. Bezmenov katonai és titkosszolgálati kiképzést kapott, megtanították neki a felforgatás módszereit.

Bezmenov fiatalon, forrás: YouTube

Diplomája megszerzése után Indiában dolgozott, ahol tanulmányozta az ország kultúráját, majd visszahívták a Szovjetunióba. Később a Novosztyij hírügynökség titkos, Politikai Kiadványok osztályán dolgozott, ahol megtanulta a propaganda trükkjeit. Az 1960-as évek végén ismét Indiába küldték, ahol a szovjet nagykövetségen dolgozott, fedett KGB-ügynökként. 1970-ben elege lett, és Kanadába szökött, ahol később az USA-ba költözött.

Bezmenov Módszere

Jurij Bezmenov előadásai és könyvei során leleplezte a szovjet titkosszolgálat módszereit, és a következő négy szakaszt nevezte meg az „aktív lépések” folyamatában:

  • Demoralizálás

Bezmenov szerint 15–20 évbe telik egy egész nemzet demoralizálása – ez az idő elég ahhoz, hogy az ország fiatal generációját marxista eszmékkel kioktassák és radikalizálják. Az ügynökök és a szovjetek által támogatott civil szervezetek ezáltal hamis hősöket dicsőítenek, és a társadalom elé fals példaképeket állítanak, valamint a vallás meggyengítésén dolgoznak.

  • Destabilizálás

A következő szakaszban a radikális nézetekkel bíró „képzett” fiatalok tömegei nyomás alá helyezik a célnemzet belső intézményeit, politikai, gazdasági és társadalmi válságot okozva. Az állam ezáltal kénytelen egyfajta „Nagy Testvérré” válni, amely az összes hatalmat a kezében tartja, eltávolodva a hagyományos értékektől, mint például a szabadság, a „hatalom megosztása” és a dolgozói érdekképviselet.

  • Krízis

A krízis fázisában a hatalom legitim testületei összeomlanak, és mesterséges testületek jelennek meg a hatalmi struktúrában. Például civil szervezetek vagy bizottságok, amelyek tagjait sosem választották meg.

Amikor az adott állam összeomlik, megérkezik a megmentő, és normalizálja a mesterségesen feje tetejére állított célországot. Ez a szakasz három hónap alatt beindulhat, amikor a radikálisok és az „ügynökök” megragadják a hatalmat, ezáltal a szovjet beavatkozásra már nincs is szükség.

  • Normalizálás

Az utolsó szakaszban a szovjet katonák „rend és nyugalom helyreállítása” érdekében járőröznek az amerikai városok utcáin. A volt „forradalmárokra” már nincs szükség, így börtönökbe kerülnek vagy megölik őket, az ország pedig szovjet ellenőrzés alá kerül.

Jurij Bezmenov halála és hagyatéka

Bezmenov 1993-ban 54 évesen halt meg, hivatalosan szívroham miatt. Halálát alkoholizmusának tulajdonították, de felmerült a gyanú, hogy egykori gazdái, a szovjet KGB állhat mögötte.

Jurij Bezmenov és lánya, forrás: CBC News

Lehetséges, hogy halálát megrendezték, és új személyazonosságot kapott, vagy épp a CIA tette el láb alól, ezzel megakadályozva, hogy módszerei szélesebb körben is nyilvánosságra kerüljenek.

A Felforgatás ellenszere

Bezmenov szerint a felforgatás ellenszere a folyamat felismerésében és megakadályozásában rejlik. Minél előrehaladottabb állapotban van a folyamat, annál nehezebb megállítani. A krízis állapotáig katonai erőre nincs szükség, de ott már csak a fegyveres beavatkozás segít. A demoralizálás és destabilizáció szakaszában jogi úton is megállítható a folyamat. Ha a célország sikeresen megvédi szuverenitását, a harmadik lépés már nem tud elkezdődni.

A Módszerek aktualitása

Bezmenov szavai és módszerei ma is relevánsak. A vallás meggyengítése, a valós tudás helyett áltudományos dolgok tanítása, a társadalmi szervezetek bomlasztása, a média befolyása, és a társadalmi feszültségek generálása mind olyan eszközök, amelyeket ma is alkalmaznak. Ahogy Bezmenov mondta:

„Ez egy lassú, helyettesítődési folyamat, amelyben az alapvető erkölcsi értékek cserélődnek le.”

Jurij Bezmenov története arra emlékeztet, hogy a társadalmi stabilitást és értékeket folyamatosan védeni kell a külső, és belső fenyegetésekkel szemben. Mező Gábor 2020-as cikke ezeket a fenyegetéseket részletesen be is mutatja. IDE KATTINTVA tudjátok elolvasni.

Nagyon szeretnénk azt hinni, hogy a Magyarországon (és szerte a világban) végbemenő események és Bezmenov módszere közötti párhuzam csak a véletlen műve. Őszintén.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
4
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek