2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

Egy angol tinédzser hazája zászlaját lengette egy tüntetésen és kiabált a rendőrökkel – 2 évet kapott

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Több mint két év börtönbüntetést kapott az a tinédzser, aki egy scarborough-i iszlám központ előtt egy angol zászlót lobogtatott és kiabált a rendőrökkel.

A 18 éves James Martin egyike volt annak a három fiatalembernek, akik a Roscoe Street-i Iszlám Központ és a szomszédos mecset felé „meneteltek” az úton – közölte a York Crown Court – írja a The Scarborough News.

A bandana típusú kendőt, sapkát és Szent György zászlót viselő Martin a zsebében öngyújtót tartott, amikor végigvonult az utcán, miközben a rendőrök követték – mondta Aimilia Katsoulakis ügyész.

A rendőrség aznap vörös riadókészültségben volt, miután a közelmúltbeli polgári zavargások csúcspontján zavargások söpörtek végig az országon.

A félelem, hogy Scarborough-ban „széles körű zavargások” törhetnek ki, végül nem vált valóra, és az augusztus 8-án a városba vezényelt rendőrök nagy részét estére leállították.

A rendőrfőnökök azonban elővigyázatosságból rendőri jelenlétet tartottak fenn a Roscoe Streeten, ahol az Iszlám Központ és a mecset is található.

A járőröző rendőrök követték Martin csoportját a Roscoe Streeten, amint nem sokkal este 10 óra után az Iszlám Központ felé tartottak.

Az ügyész elmondta, hogy Martin és két társa megállt a központ előtt, elkezdtek kiabálni és káromkodni, miközben a rendőrök megpróbálták fenntartani a békét és kiszorítani őket.

„A vádlott arckendőt és sapkát viselt, és egy angol zászlót lengetett”

– mondta Katsoulakis asszony.

„Kiabált, káromkodott és olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas volt arra, hogy zaklatást vagy erőszakot okozzon.

„A muszlim közösség számos tagja a (iszlám) központon kívül tartózkodott és imádkozott abban a pillanatban.” – mondta.

A Scarborough-i Riggs Headből származó Martin becsmérlő megjegyzéseket kiabált az imádkozó férfiakra, miközben az utcában lakók az ablakon keresztül figyelték a kinti zavart.

„(Martint) eredetileg azért tartóztatták le, hogy megakadályozzák a rendzavarást” – tette hozzá. „Azonban továbbra is romboló magatartást tanúsított, és ragaszkodott ahhoz, hogy nem hagyja el a területet”.

A testen viselt rendőrségi kamera felvételein a rendőrök arra biztatták Martint és társait, hogy hagyják el a területet, de figyelmen kívül hagyták a kérést.

Az egyik férfi Keir Starmer miniszterelnök ellen tiltakozott, és azt állította, hogy „kettősmércét alkalmazó” rendőrség van az országban. (arra utalt, hogy a muszlimok fegyverekkel vadásztak a hazafiakra, de őket nem küldik börtönbe…)

Amikor a rendőrök megkérdezték a nevét és adatait, Martin nem volt hajlandó ezeket nyilvánosságra hozni, de a pénztárcájában lévő dokumentumok és kártyák alapján azonosították. Miközben átkutatták, találtak egy „öngyújtót tartalmazó átlátszó műanyag zacskót is”.
Arra a kérdésre, hogy miért lengette az angol zászlót az utcán, azt mondta, hogy az embereknek „büszkének” kell lenniük, hogy felvonultatják a zászlót.
Martin megbilincselése után a rendőrök felajánlottak neki még egy lehetőséget, hogy elhagyja a területet, és elkerülje az őrizetbe vételét, de a férfi továbbra is visszautasította – közölték. A rendőrök őrizetbe vették, és azt mondta, hogy „nem fogja tagadni, ami történt”, amikor a tisztek megkérdezték.

Arra a kérdésre, hogy miért lengette az angol zászlót az utcán, azt mondta, hogy az embereknek „büszkének” kell lenniük, hogy felvonultatják a zászlót.

Nem volt hajlandó megmondani, miért volt nála a öngyújtó, és arra a kérdésre, hogy van-e lelkiismeret-furdalása vagy „problémája az Iszlám Központban élőkkel”, ismét nem volt hajlandó nyilatkozni.

Katsoulakis asszony elmondta, hogy Martin, aki kőműves tanoncként dolgozott, korábban soha nem állt bíróság előtt. Az ügyész az incidenst „jelentős zavargásnak” nevezte, amelynek „sok ember” szemtanúja volt, és úgy tűnik, hogy az ország más részein zajló polgári zavargásokhoz köthető.

Elmondása szerint 30 rendőr tartózkodott a helyszínen, valamint egy rendőrautó.

A bíró közölte:

„Egy öngyújtóval a zsebében vonult végig azon az utcán, ahol az (iszlám) központ van.

– Teljesen jogosan vallotta magát bűnösnek abban, hogy ezeket a tárgyakat azzal a szándékkal birtokolta, hogy tűz által okozott kárt okozzon.

„Ha ezt folytatta volna, a következmények végzetesek lettek volna.

– Lehet, hogy csak egy kukát akart felgyújtani, ki tudja?

“De ön felfegyverkezte magát, és végigvonult azon az utcán, mert az motiválta, hogy nem szeret másokat a bőrük vagy a vallásuk miatt, és a bíróságok ezt nem fogják eltűrni.”

A bíró hozzátette: „A rendőrség hihetetlen türelmet és toleranciát mutatott, amikor megpróbálta enyhíteni a helyzetet.

„Ebben az országban mindenki a király békéje alatt él, akár brit alattvalók, akár nem, és a rendőrség azért van, hogy fenntartsák a törvényt és a rendet, hogy mindenki civilizált társadalomban élhessen, és ez a fajta viselkedés tűrhetetlen egy civilizált társadalomban.

„Elolvastam az ajánlásokat és a családja levelét, akiket nagyon cserben hagyott.

“Nagyon tisztességes emberek, és bizonyára tanácstalanok, mert ma látták a felvételt a bíróságon, és látták a másik oldalát, álarcosan, káromkodva, csúnyán beszélve a rendőrséggel, és nem volt hajlandó elmenni a területről.

„Ez a jogsértés azonnali börtönbüntetést igényel, mert elrettentő elemnek kell lennie ahhoz, hogy a többi, 18 éves, korábban elítélt dolgozó férfi felismerje, hogy a cselekedeteknek következményei vannak.

„Akár online, akár az utcán történnek ezek az akciók, a bíróság megőrzi a békét azáltal, hogy elriaszt másokat az ilyen cselekményektől.”

Martint két év és két hónap börtönbüntetésre ítélték, de ennek csak a felét tölti rács mögött, mielőtt börtönengedéllyel szabadul.

Ugyanezzel az esettel kapcsolatban egy másik gyanúsítottat is letartóztattak. Óvadék ellenében szabadlábra helyezték, amíg a nyomozás folytatódott.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
21
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek