2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Hogy mi zajlik most Magyarország és Brüsszel között?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
deákdániel2

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Izgalmas hetek előtt állunk és nagyon kell szorítanunk a magyar kormánynak!

„Hogy mi zajlik most Magyarország és Brüsszel között? A játékelmélet egyik alaphelyzete, a chicken game. Azaz amikor két sofőr száguld egymás felé, és az veszít, aki előbb elrántja a kormányt.

A játékelmélet e típusában a két fél előtt két döntési lehetőség van: vagy támadnak, vagy megfutamodnak. Három féle variáció elképzelhető: (1) egyes fél kooperál (kitér) és a kettes verseng; (2) ennek a fordítottja, (3) illetve az, amikor mindkettejük 1/3 valószínűséggel verseng. Ha számosítani akarnánk a játékelmélet végösszegét: ha az egyik fél verseng és a másik kooperál, akkor a versengő nyeresége hét, az együttműködőé pedig kettő. Ha mindketten kooperálnak, akkor fejenként hat a nyereség. Ha mindketten versengenek, akkor a nyereség nulla, hiszen a legjobb esetben is csúnyán összetörik magukat.

Hogy néz ki mindez a mostani uniós pénzek körüli vitában?

A brüsszeli szakértők és diplomaták véleménye szerint szeretnék elérni a tagállamok, hogy Magyarország ne vétózza meg az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt és a globális minimumadó EU-s kiterjesztését. Elképzelhető emiatt, hogy az Európai Tanácsban december 6-án megfordítják az eddig ismert menetrendet: először kell szavazni az ukrán hitelről és a minimumadóról, majd ezután a magyar pénzbüntetés és a magyar újjáépítési terv ügyéről. Azaz előbb Magyarországnak kellene feladnia a vétó pozícióját, hogy utána bízhasson a pénzeit érintő kedvező elbírálásban. Emellett a kiszivárogtatott negatív hírekkel a forint árfolyamát is befolyásolják, ez is egyfajta nyomásgyakorlás.”

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Semmilyen közös hitelfelvételbe nem megyünk bele, mert nagyon csúnyán becsaptak minket. A dolog többé nem érdekel minket. Tetszettek volna becsületesek lenni Brüsszelben!

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek