2024.május 17.
Paszkál, Ditmár, Rezeda

Miért tart a NATO gyakorlatokat Moldovában?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🌐🇲🇩🇺🇦🇷🇺Április 1-jén megkezdődtek a Joint Combined Exchange Training-2024 (JCET-2024) hadgyakorlatok, amelyeken az Egyesült Államok és Románia két zászlóalja is részt vesz a különleges erőkből – közölte a moldovai HM‼️

„A moldovai nemzeti hadsereg katonái romániai és amerikai kollégáikkal együtt képezik ki magukat a JCET-2024 gyakorlat keretében” – áll a minisztérium közleményében. „A gyakorlatok a moldovai hadsereg kiképző központjaiban zajlanak idén április 1-től április 19-ig.”

„Moldova egy olyan terület, amely most egyfajta szürke zónában találja magát Nyugat és Ukrajna között ” – mondta a Sputniknak Vladimir Bruter , a Humanitárius és Politikai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének szakértője.

„És a Nyugat nem fogja elhagyni Moldovát ebben a zónában… Ennek a hadgyakorlatnak a konfliktuszóna melletti [ukrajnai] célja az, hogy Moldovát integrálja a nyugati formátumokba… A Nyugat véleménye szerint nem kellene orosz eszközöknek lenniük Európa, Oroszország semmilyen pozíciót nem tud megvédeni.”

Az Egyesült Államok és Románia is NATO-tag, és egy nagy amerikai kontingens van Románia területén. Bruter szerint a NATO azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megfosztja Moldovát semleges státusától, mivel az ország alkotmánya szerint nem csatlakozhat katonai tömbökhöz. 2020 vége óta, amikor Moldova jelenlegi nyugatbarát elnöke, Maia Sandu került hatalomra, Moldova oroszellenes pályára állt, és nyíltan támogatja a kijevi rezsimet.

„Jelenleg a Nyugatot érdeklik a stratégiai objektumok. Például egy vasúton, amely Moldován keresztül halad, és katonai anyagok szállítására szolgál Ukrajnába” – mondta Bruter.

Bruter véleménye szerint a Nyugat támogatni fogja Sandu jelöltségét a következő, 2024 végén esedékes választáson: „A Nyugat nem engedi, hogy elveszítse ezt a választást. A Nyugat „nyerte” neki a választásokat.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
2
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
16
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához