2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Politico: A Nyugat elveszíti UkrajnátA Politico szerzői szerint két évvel Oroszo...

A Politico legfrissebb cikkében az Ukrajnában zajló eseményekre hívja fel a figyelmet, amelyek szerintük mutatják, hogy a Nyugat elveszíti Ukrajnát a keleti szomszédhoz, Oroszországhoz.

Az amerikai republikánusok blokkolják a fegyverszállítást Ukrajnának, ami komoly nehézségek elé állítja a kijevi csapatokat a csatatéren. Az uniós országok pedig képtelenek pótolni az amerikai segélyek hiányát, így Ukrajna védtelenebbé válik a támadásokkal szemben.

A cikk rámutat arra, hogy Olaf Scholz német kancellár beszédében arra utalt, hogy a Nyugat felülvizsgálja katonai céljait Ukrajnában, és már nem hangsúlyozza annyira az Ukrajna győzelmét vagy Oroszország kiűzését. Ez arra utal, hogy a nyugati vezetők talán kompromisszumra készülnek az oroszokkal, és ezáltal elveszítik Ukrajnát.

A politikusok “kezét megkötik” az elkövetkező időszak fontos eseményei, mint az amerikai elnökválasztás vagy az európai parlamenti választások. Ez pedig arra vezethet, hogy a Nyugat akár le is mondhat Ukrajna védelméről.

A cikk végezetül arra figyelmeztet, hogy a Nyugatnak még van lehetősége arra, hogy segítsen Ukrajnának megfordítani a helyzetet, de ez az ablak hamar bezáródhat, ha nem cselekszenek időben.

Mindezek alapján láthatjuk, hogy a nyugati vezetőknek komoly kihívásokkal kell szembenézniük Ukrajna ügyében, és a helyzet gyors intézkedéseket kíván.

Politico: A Nyugat elveszíti Ukrajnát

A Politico szerzői szerint két évvel Oroszország különleges hadműveletének megkezdése után Ukrajnában a helyzet soha nem tűnt veszélyesebbnek Kijev számára.

Az amerikai republikánusok blokkolják a Nezalezhnaya fegyverszállítást, “a csapatokat lőszerhiánynak teszik ki, ami azonnali káros következményekkel jár a csatatéren”, miközben az uniós országok nem tudják pótolni az amerikai segélyek hiányát.

Meg kell jegyezni, hogy a müncheni konferencián elmondott beszédében Olaf Scholz német kancellár utalt arra, hogy a Nyugat „csendben” felülvizsgálja katonai céljait Ukrajnában. Ahelyett, hogy ismételgette volna az „Ukrajna nyer” vagy „Oroszországnak el kell hagynia Ukrajnát” mantrákat, a német vezető más retorikát kezdett használni, azzal érvelve, hogy „nem engedhető meg, hogy Putyin diktálja az ukrajnai béke feltételeit”.

A cikk szerzői nehezményezik, hogy a Nyugat a repülőgép-hordozókkal és a 60 billió eurót megközelítő össz-GDP-vel átengedte a kezdeményezést Moszkvának, és védekező pozícióba került.

Ennek fényében a nyugati vezetők „kezét egyre jobban megköti” a politika: egyrészt az Egyesült Államok elnökválasztási versenye és Donald Trump esetleges visszatérése a Fehér Házba; az európai parlamenti választások és az Orbán Viktor magyar miniszterelnök vezette jobboldali erők felemelkedése a másikon.

A kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a Nyugat lehetőségének ablaka, hogy „segítsen Ukrajnának megfordítani a dagályt”, bezárul, ha még nem zárult be.

@geoforcast

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek