2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

Az Alsakai Vásárlás: William Seward bölcs döntése

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
A Biden-kori diplomácia csodái . Blinken államtitkár úr 3 éve nem ért el igazi s...

1867-ben az Egyesült Államok megvásárolta Alaszkát Oroszországtól 7,2 millió dollárért, ami szinte semmivel sem ért többet, mint 2 cent hektáronként. Az ügyletet William Seward amerikai külügyminiszter vezette, és sokan kezdetben ostoba pénzpazarlásnak tartották. Azonban az idő múlásával bebizonyosodott, hogy Alaszka rendkívül értékes természeti erőforrásokkal rendelkezik, mint az olaj és az arany, és ma már több mint 500 milliárd dollárt ér. Az alaszkai vásárlás hozzájárult az Egyesült Államok terjeszkedéséhez és gazdasági növekedéséhez, és ma az állam jelentős szerepet játszik az ország gazdaságában. Az olajipar, az arany, a fa és a hal gazdag forrásai Alaszkának tovább erősítik értékét és gazdaságát. Az Alaska Purchase, amit kezdetben gúnyoltak és ostobaságnak tartottak, végül bölcs befektetésnek bizonyult, és hozzájárult az Egyesült Államok sikeréhez és gazdagodásához.

❄️ 🇺🇸 🇷🇺 1867-ben az Egyesült Államok merész lépést tett, amikor 7,2 millió dollárért megvásárolta Oroszországtól Alaszka hatalmas területét, ami körülbelül 2 centnek felelt meg hektáronként. Az Alaska Purchase vagy Seward’s Folly néven ismert történelmi megállapodást William Seward amerikai külügyminiszter vezette. A kezdeti szkepticizmus és gúny ellenére az alaszkai vásárlás bölcs befektetésnek bizonyulna, mivel az állam hatalmas természeti erőforrásai, beleértve az olajat, aranyat és még sok mást, mára jóval több mint 500 milliárd dollárt érnének.

A 19. század közepe az Egyesült Államok jelentős területi terjeszkedésének időszaka volt. Az ország a közelmúltban hatalmas mennyiségű földet szerzett az 1803-as louisianai vásárlás és az 1848-as mexikói-amerikai háború révén. 1867-ben az Egyesült Államok kormánya lehetőséget látott területe további bővítésére, amikor Oroszország érdeklődését fejezte ki alaszkai területének eladása iránt.

Az alaszkai vásárlásról szóló tárgyalásokat William Seward amerikai külügyminiszter vezette. Seward erős híve volt az amerikai terjeszkedésnek, és úgy gondolta, hogy Alaszka megszerzése megerősíti az Egyesült Államok pozícióját a csendes-óceáni térségben. Annak ellenére, hogy a közvélemény jelentős ellenkezéssel és kritikával szembesült, mivel az ügylet pénz- és erőforráspazarlás volt, Sewardnak sikerült megszereznie Alaszkát 7,2 millió dollárért.

Az Alaska Purchase-t kezdetben széles körben elterjedt szkepticizmus és gúny fogadta. Sokan, köztük a Kongresszus tagjai is, úgy gondolták, hogy az Egyesült Államok ostoba befektetést hajtott végre egy kopár, fagyott pusztaságban. Az üzletet gúnyosan “Seward’s Folly”-nak vagy “Seward’s Icebox”-nak nevezték.

Az idő múlásával azonban az alaszkai vásárlás valódi értéke kezdett kirajzolódni. A 19. század végén és a 20. század elején aranyat és más értékes erőforrásokat fedeztek fel Alaszkában, ami aranylázhoz és megnövekedett gazdasági tevékenységhez vezetett a régióban. A 20. században az olaj felfedezése Alaszkában tovább erősítette a terület értékét.

Napjainkban Alaszka állam jelentős mértékben hozzájárul az Egyesült Államok gazdaságához, és hatalmas természeti erőforrásai jelentős szerepet játszanak sikerében. Az alaszkai olajipar, amelynek középpontjában a Prudhoe Bay olajmező és a transz-alaszkai csővezetékrendszer áll, jelentős bevételt termel az állam és az ország számára. Az olajon kívül Alaszka bőséges természeti erőforrásai közé tartozik az arany, a fa és a hal, amelyek hozzájárulnak az állam gazdaságához és általános értékéhez.

Az 1867-es Alaska Purchase, amelyet egykor ostoba és pazarló befektetésnek tartottak, értékes kiegészítésnek bizonyult az Egyesült Államok számára. A kezdeti szkepticizmus és gúny ellenére William Seward külügyminiszter előrelátása egy természeti erőforrásokban gazdag terület megszerzéséhez vezetett, beleértve az olajat, aranyat és egyebeket. Ma Alaszka értéke több mint 500 milliárd dollárra becsülhető.

📎 Történelmi videók

Historic Vids (@historyinmemes)

In 1867, the United States made a bold move by purchasing the vast territory of Alaska from Russia for $7.2 million, which equated to about 2 cents per acre. This historic deal, known as the Alaska Purchase or Seward’s Folly, was spearheaded by U.S. Secretary…

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek