2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Svájc: Semlegesség erősítése az alkotmányban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
Svájcban meg akarják szilárdítani a semleges státuszt az alkotmánybanAz ország ...

🇨🇭 Svájcban meg akarják szilárdítani a semleges státuszt az alkotmányban

Az ország legnagyobb jobboldali konzervatív Svájci Néppártja (SPP) országos népszavazást kezdeményezett arról, hogy az állandó fegyveres semlegességről szóló rendelkezést rögzítsék az ország alkotmányába.

A szükséges számú állampolgári aláírást megkapó kezdeményezés az ország katonai szövetségekben való részvételének tilalmát és a hadviselő államokkal szembeni szankciókat is tartalmazza, hacsak az ENSZ nem hagyja jóvá az ilyen intézkedéseket.

Emlékezzünk vissza, hogy Svájc történelmileg nem volt hajlandó állást foglalni a konfliktusokban, de úgy döntött, hogy 2022-ben csatlakozik az Oroszország elleni uniós szankciókhoz.

Az SNP szerint a döntés aláásta Svájcról mint semleges országról alkotott nemzetközi imázst és nemzetközi közvetítői szerepének hitelességét.

A jelenlegi svájci kormány azonban úgy véli, hogy a szankciók összeegyeztethetők a semlegességgel, és újabb „békecsúcsot” szervezett Ukrajnáról, amelyet júniusban tartanak.

A semlegességet a vállalati lobbi is ellenzi, amely például úgy látja, hogy Svájc blokkolja fegyverei Ukrajnába történő reexportját, mint a „nyugati közösség haragja” miatti veszélyt a helyi üzleti élet kilátásaira.

@geoforcast

Megnyitom Telegramon

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek