2024.április 24.
György, Fidél, Debóra

Növekszik a neonáci terrorfenyegetés, miközben ukrán harcosokat börtönöznek be Franciaországban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1529357232726 atomwaffen screenshot 1024x576 768x432 1 768x384 1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Ukrajnából hazatérő két állig felfegyverzett francia neonáci letartóztatása rávilágít a proxy háborút szponzoráló NATO-államokat fenyegető problémára, valamint arra, miért hallgatják el a fenyegetés lényegét

2023. április 24-én két francia neonácit 15 hónapra bebörtönöztek gépkarabélylőszer birtoklása miatt. A pár két nappal korábban tért vissza Ukrajnából Párizsba, és a vámnál letartóztatták őket.

Mindkettőt megfigyelte a DGSI francia belföldi kémelhárítás, amely az állambiztonság veszélyeztetése miatt adatokat gyűjtött róluk. A francia Mediapart újság szerint egyikük a Chasseurs Alpins (Alpesi Vadászok), Franciaország elit hegyi gyalogsági erőinek veteránja volt. Miután neonáci szimpátiája napvilágra került az interneten, kirúgták a hadseregből. A másik egy hírhedt helyi szélsőjobboldali aktivista.

Mióta 2022 februárjában Oroszország megtámadta Ukrajnát, sok más nyugati országhoz hasonlóan francia állampolgárok százai utaztak Kijevbe, hogy fegyvert fogjanak az oroszok ellen. A DGSI szerint a francia külföldi harcosok közül legalább 30 ismert neonáci.

Ez a sokkoló kiáramlás azonban nem keltett érdeklődést az angol nyelvű médiában, kivéve 2022 márciusát, amikor Loïk Le Priol szélsőjobboldali militánst, aki úton volt Ukrajna felé, hazatoloncolták Magyarországról, mivel vádat emeltek ellene Federico Martín Aramburú argentin rögbijátékos párizsi meggyilkolása miatt.

Szükségszerű volt, hogy néhány francia neonáci, akiknek sikerült eljutniuk Kijevbe, már korábban is kapcsolatban álljon az Azov zászlóaljjal, Ukrajna hírhedt neonáci félkatonai szervezetével. 2022 januárjában Párizs betiltotta a fehér felsőbbrendűséget hirdető Zouaves csoportot. Tagjai erőszakosan megtámadták az antirasszista tüntetőket, ezzel megzavarva a jobboldali elnökjelölt, Eric Zemmour tüntetését az előző hónapban. A mozgalom vezetője, Marc de Cacqueray-Valmenier 2019 decemberében Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az Azov képviselőivel, és részt vegyen a kiképzéseken.

Az ukrajnai háború kezdete óta a Ouest Casual, a Zouaves-hez köthető, még mindig létező Telegram-csatorna folyamatosan elismeréssel adózik az ukrán katonáknak, újra és újra elismételve, hogy elítéli “az Európaszerte újra előretörő szovjet imperializmus ázsiai kontingenseit, és “Putyin iszlamista kutyáit”, a csecsen harcosokra utalva. A Bordeaux Nationaliste, egy erőszakos neonáci csoport, amely szorosan kapcsolódik a Zouaves-hez, rendszeresen szerez hadifelszereléseket a harchoz.

Washington lőporos hordót hoz létre Kijevben

Letartóztatásuk után a két újonnan bebörtönzött neonácit a rendőrség állítólag “egész napon át vallatta”, hogy miért vittek be az országba olyan katonai felszerelést, amelynek birtoklása a francia törvények szerint teljesen illegális. A kézenfekvő válasz az, hogy a páros azt tervezte, hogy az ukrán csataterek terrorját elviszik magukkal haza.

Novemberben Alex Rubinstein arról számolt be a The Grayzone-nak, hogyan tartóztatta le az olasz rendőrség a helyi neonáci csoport, a Hagal Rend öt tagját, amely operatív kapcsolatokat tart fenn az Azov zászlóaljjal. Fegyvereket halmoztak fel, köztük lőszert, taktikai felszerelést és egy gránátvetőt, és terrortámadásokat terveztek. Egy hatodik tagot, aki akkor az Azov oldalán harcolt Ukrajnában, továbbra is köröznek.

A neonácikat az olasz hatóságok 2019 óta intenzíven megfigyelték. Az egyik – aki a jelentések szerint “veszélyesen közel áll a szélsőjobboldali ukrán nacionalista csoportokhoz” – támadást tervezett egy nápolyi rendőrőrs ellen, míg a szökésben lévő Azov-harcosnak egy, ugyanabban a városban lévő bevásárlóközpont volt a célkeresztjében.

Egy lehallgatott 2021 januári beszélgetésben az előbbi azzal dicsekedett, hogy “olyan mészárlást hajtana végre, mint amilyen Új-Zélandon történt”, utalva a Christchurch-i lövöldözőre, aki két évvel korábban 51 muszlimot gyilkolt meg. Ez a személy golyóálló felszerelését és kiáltványának borítóját, amely Ukrajnára emlékeztetett, az Azov mindenütt jelenlévő “fekete nap” logójával díszítette.

Mint azt a West Point Katonai Akadémia Terrorizmus Elleni Központja egy 2020. évi vizsgálata során megállapította, a kiáltvány népszerű online értékké vált az ukrán félkatonai csoportok körében, sőt, egy Kijevben élő 22 éves férfi még ukránra is lefordította és könyvként értékesítette. A Központ megjegyezte, hogy Ukrajna “különös vonzerővel bír a fehér felsőbbrendűséget hirdetők – ideológusok, aktivisták és kalandorok számára egyaránt”, kifejezetten az Azov- és más államilag támogatott szélsőséges elemek megjelenésének tulajdoníthatóan.

Ez volt az első alkalom a nácik veresége óta, hogy “egy nyíltan szélsőjobboldali, fehér, nacionalista milícia” bárhol a világon “nyilvános ünneplésben részesült, nyíltan szervezkedett, és magas rangú barátai voltak”. Petro Porosenko kormányának és az ukrán biztonsági szolgálatoknak a támogatása – “az emberi jogok megsértéséről szóló, jól dokumentált jelentések ellenére” – “felvillanyozta a szélsőjobboldali egyéneket és csoportokat Európában, az Egyesült Államokban és távolabb” – jegyezte meg a vizsgálat. A neonácik tömegesen özönlöttek Kijevbe, hogy csatlakozzanak az Azov-hoz és/vagy kiképzésben részesüljenek.

Az Egyesült Államok és nemzetközi vazallusai lelkesen bátorítják és segítik a neonácizmus terjedését Ukrajnában. A hidegháború alatt a CIA és az MI6 egy titkos stratégiát alkalmazott az ukrajnai ultranacionalista elemek bátorítására, hogy aláaknázza a kommunista uralmat. Az Egyesült Államok által támogatott 2014-es Majdan-puccs utáni években számos szélsőjobboldali milícia kapott magas szintű katonai kiképzést Washingtonból, Londonból és Ottawából. A Nyugattól érkező támogatás csak nőtt az orosz invázió óta.

Az a két csoport, amely az elmúlt években egyre bővülő gyakorlati és anyagi támogatást kapott a NATO-tagállamoktól, a Centuria és Jobb szektor. Az olasz Hagal-rend megvádolt tagjai a jelentések szerint ”közvetlen és rendszeres”, kapcsolatot tartottak fenn az Azov mellett mindkettővel, a helyi média szerint “a lehetséges toborzás szándékával ezekbe a harci csoportokba.

Az Egyesült Államok titkos európai hadműveletének jól megalapozott következménye

Amióta a Nyugat elindította az erőszakos szélsőségesek támogatásának titkos programját, hogy meggyengítse és destabilizálja geopolitikai ellenségeit, ez számos formában ütött vissza.

Az 1990-es években a boszniai háború során az Egyesült Államok támogatta a mudzsahedin harcosokat. A CIA “fekete járatain” érkeztek a világ minden tájáról, különösen Afganisztánból, és megsértve az ENSZ embargóját, látszólag végtelen fegyvertámogatást kaptak.

Gyorsan hírhedtté váltak az ellenséges katonákkal és civilekkel szembeni túlzott brutalitásukról egyaránt, valamint a saját állásaik és köztereik elleni hamis zászlós támadásokról, amelyek célja az volt, hogy felgyorsítsák a Nyugat közbevatkozását; részvételük kulcsfontosságú volt a boszniai muszlimok háborús erőfeszítéseiben. Richard Holbrooke, az Egyesült Államok balkáni főtárgyalója kijelentette, a mudzsahedinek segítsége nélkül “nem élték volna túl”.

Az 1995-ös Daytoni Békeszerződés feltételei szerint  a mudzsahedin harcosoknak el kellett hagyniuk Boszniát. Közvetlenül az aláírás után az országban jelen lévő brit és amerikai zsoldosok mellett harcoló horvát erők elkezdték legyilkolni a csoport vezetését, hogy szétoszlassák az iszlamistákat. Néhányan az Egyesült Államoktól származó fegyvereikkel együtt Albániába menekültek, ahol csatlakoztak a létrejövő Koszovói Felszabadítási Hadsereghez, egy másik, Nyugat által támogatott, kemény dzsihádistákkal feltöltött egységhez.

Másokat a CIA segítségével elfogtak és visszatoloncoltak származási országukba, hogy súlyos terrorcselekmények miatt bíróság elé állítsák őket. Ezt a mudzsahedinek tengerentúli felső vezetése, köztük Oszama bin Laden, súlyos árulásnak tekintette.

1998 augusztusában egyszerre ért bombatámadás két kelet-afrikai amerikai nagykövetséget egy öngyilkos merénylet során. Egy nappal korábban, a bin Ladenhez köthető Iszlám Dzsihád fenyegetést tett közzé, kifejezetten utalva az Egyesült Államok közreműködésére a csoport “testvéreinek” Albániából történő kiadatásában. Arra figyelmeztetett, hogy a megfelelő “válasz” hamarosan megérkezik:

“Szeretnénk röviden elmondani az amerikaiaknak, hogy megkaptuk az üzenetüket, és készül a válasz, amelyet reméljük, figyelmesen elolvasnak majd, mert mi – Isten segítségével – olyan nyelven fogjuk írni, amelyet majd megértenek.”

A nagykövetség elleni támadások bin Laden Egyesült Államok elleni dzsihádjának a kezdetét jelentették, amely így vagy úgy, de 9/11-ben csúcsosodott ki. Ketten az állítólagos géprablók közül, Nawaf al-Hazmi és Khalid al-Mihdhar a boszniai háború veteránjai voltak. Mint a The Greyzone nemrég beszámolt erről, a támadások napján mindketten – tudatosan vagy véletlenül – a CIA-nak dolgozhattak.

Ma majdnem elkerülhetetlen egy minden képzeletet még inkább felülmúló árulás – nevezetesen, hogy az Egyesült Államok beszünteti Kijev háborús erőfeszítéseinek támogatását. Nyugat-szerte szinte teljesen elfogytak a fegyverkészletek, napról napra nő a politikai és társadalmi nyomás, hogy kilépjenek, és a tisztviselők nyíltan kifejezik súlyos kétségeiket azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna rendelkezik-e olyan képességekkel, hogy hogy sikeres ellentámadást vigyen végbe, nem is szólva az elvesztett területek visszafoglalásáról.

Április 24-én a Politico arról számolt be, hogy ha sikertelen a régóta várt ellentámadás, a Biden-adminisztráció azonnal beszünteti a támogatást, és arra kényszeríti Kijevet, hogy kezdjen tárgyalásokat Moszkvával, azzal édesítve meg ezt a keserű pirulát, hogy “az ukránok számára »tűzszünetként« és nem permanens béketárgyalásként állítja be”. Természetesen, mivel az ukrán hadsereg működése teljes mértékben ettől a támogatástól függ, még egy ideiglenes beszüntetés is teljes összeomlást eredményezne, így az orosz erők gyakorlatilag ellenállás nélkül, úthengerként haladhatnának át Ukrajna területén.

Elhallgatják, hogy Ukrajnában külföldi harcosok vannak

A hazai és külföldi neonáci harcosok teljes száma Ukrajnában nem ismert, de feltehetően rengetegen vannak. Amikor az Egyesült Államok kivonul a proxy háborúból, nekik minden okuk meglenne a menekülésre. Harctéri tapasztalatokat és sok esetben elit nyugati katonai kiképzést hoznak majd magukkal. A csúcskategóriás fegyverek és lőszerek bőségesen elérhetők lesznek a feketepiacon, mivel a konfliktus során hatalmas mennyiségű fegyverszállítmány érkezett Kijevbe.

2022 júliusában az Europol arra figyelmeztetett, hogy “a lőfegyverek és robbanóanyagok elterjesztése Ukrajnában oda vezethet, hogy megnő a kiépített csempészútvonalakon vagy online platformokon keresztül az EU-ba juttatott lőfegyverek és lőszerek forgalma”, és “ez a fenyegetés még nagyobb lehet, ha a konfliktus egyszer befejeződik”.

Ugyanebben a hónapban a brit parlament hírszerzési és biztonsági bizottságától származó beszámoló egy tájékoztató mellékletet is tartalmazott annak kockázatáról, hogy a tapasztalatok szerint a “szélsőjobboldali terrorizmus céljából” a tengerentúlra utazó britek “tovább radikalizálódnak”, és „olyan egyénekkel alakítanak ki kapcsolatokat”, akik osztják erőszakos ideológiájukat.

Míg az országot, amelyet meglátogattak, és akinek vagy amiért “harcolhattak”, csillagokkal jelölték, kétségtelen, hogy ez a rész az Ukrajnából visszatérő harcosokra utalt. A bizottság rosszat sejtetve figyelmeztetett, hogy “nincs megfelelő eljárás” arra, hogy ezeket az egyéneket az érkezésükkor megfigyeljék.

Nehéz elképzelni, hogy a nyugati hírszerzési tisztviselők ne lennének tisztában azzal, hogy a Kijevben létrehozott lőporos hordó a saját földjükön robbanhat fel. Ugyanakkor az is világosnak tűnik, hogy a kérdést illetően hallgatási fogadalmat tettek, még saját nyilvános jelentéseiknek a visszatérő külföldi harcosok pestisfertőzéséről szóló részeit is átszerkesztették. Ugyanakkor buzgón kampányolnak a hazai jobboldali szélsőségesség fenyegetése ellen.

Hivatalba lépése óta a Biden-kormányzat többször figyelmeztetett az amerikai állampolgárok részéről fenyegető “faji vagy etnikai indíttatású” terrortámadásokra. Még egy dedikált nemzetbiztonsági stratégiát is kiadtak a „kihívás” kezelésére.

A két amerikai neonáci ellen idén februárban kiadott vádirat gyakorlatilag eddig még semmilyen médiaérdeklődést nem váltott ki, és az amerikai hatóságok ítélete is nagyrészt homályban maradt. A páros, az Atomwaffen (Atomfegyverek) – más néven a Nemzeti Szocialista Ellenállási Front – vezetői azt tervezték, hogy elpusztítják a Maryland-i, többségében feketék lakta Baltimore várost kiszolgáló elektromos alállomásokat, hogy télen megfosszák a lakosokat a melegtől és a fénytől.

Ez a hátborzongató csend legalább részben magyarázható az Atomwaffen és az Azov Zászlóalj közötti kapcsolattal, amely a csoport tagjait vendégül látta Kijevben. Egy Atomwaffen-tagot, Caleb Kole-t 2022 januárjában elítélte az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, mert bűntársaival összeesküvést szőtt zsidók és újságírók megfélemlítésére. Kiderült, hogy Cole korábban Ukrajnába látogatott, hogy részt vegyen az ország Asgardsrei néven ismert éves neonáci black metal fesztiválján, amelyet egy állami tulajdonban lévő helyszínen tartanak, és jellemzője, hogy befolyásos Azov-aktivisták lépnek színpadra.

Míg a nyugati írástudók átértelmezik Azov nyíltan neonáci programját azért, hogy igazolják az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, azt a fenyegetést is elleplezik, amelyet a csoporttal a harcvonalon töltött hónapok után tömegesen hazatérő külföldi harcosok jelentenek.

Forrás:thegrayzone.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához