2024.szeptember 16.
Edit, Ciprián
Hírek 🔊

Soros György és az amerikai baloldal arra spekulál, hogy világgazdasági összeomlás jön!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Soros György időben megérezte, (vagy megtudta) hogy 2024 nyarán be fog következni egy tőzsdei összeomlás, mert a milliárdos-spekuláns valamilyen rejtélyes oknál fogva a nagy tőzsdei összeomlás előtt eladta azokat a részvényeit, amelyek a legnagyobbat estek idén nyáron. A magyar származású, amerikai milliárdos viszont növelte részesedését a koronavírus-elleni vakcinákat is gyártó AstraZeneca nevű cégben, miközben úgy ítéli meg, hogy a Google-be már nem érdemes fektetni. Nézzük meg, hogy pénzügyileg milyen jövőt jósolnak Sorosék.

Korábban már  írtunk arról, hogy érdekes módon a Trump-elleni merénylet előtt Sorosék shortolhatták a Truth Socialt, Trump médiaplatformáját.

A milliárdos befektető most pedig az idén nyári nagy amerikai tőzsdei összeomlást is megúszta, ugyanis pont akkor csökkentette kitettségét bizonyos eszközök iránt, amikor azok meredeken elkezdtek zuhanni. De honnan voltak ilyen jó tippjei?

Mint ismert az amerikai tőzsdét nagyban befolyásolják a munkaerőpiaci jelentések, tehát az, hogy miképp alakul a munkanélküliség. Júliusban a munkaerőpiaci adatok lehangoló képet festettek az amerikai gazdaságról, egyúttal felerősítették a félelmet, hogy recesszióba csúszik az Amerikai Egyesült Államok. Ennek megfelelően a nagy tőzsdeindexek jelentős mínuszokat produkáltak, még az is felmerült, hogy leállítják a kereskedést, amire 1987-óta nem volt példa. A technológiai részvények iránti kereslet elkezdett csökkeni, így a Google, az Amazon és más nem termelő, hanem inkább kiegészítő szolgáltatást nyújtó cégek részvényárfolyamai elkezdtek esni.  

Soros pedig az összeomlás előtt megvált azoktól a céges papírjaitól, amelyek napon belül is hatalmasat buktak. Így, többek között 40 százalékkal csökkentette az Alphabet-kitettségét, és 2,4 százalékkal a Cloudflare technológiai cégbe tartott részvényeinek számát.

A lenti diagrammon jól látszik, hogy júliusban lényegében éves csúcson volt a Google anyacége, majd meredeken zuhanni kezdett. Soros pedig valami rejtélyes oknál fogva a zuhanás előtt vált meg a részvényei nagyjától.

Milyen jövőt vár Soros?

Ha alaposabban megnézzük Soros portfólióját, akkor azt látjuk, hogy befektetési alapja, a Soros Fund Management, 2024 közepére változatos portfólióval rendelkezik, amely számos nagyvállalatot és különböző iparágakat foglal magában.

Néhány kiemelt befektetése:

1. S&P 500 ETF (SPY) – Ez az egyik legnagyobb pozíciója, a portfólió mintegy 5,6%-át teszi ki​.

2. AstraZeneca (AZN) – Egy jelentős gyógyszeripari vállalat, amely a portfóliójának körülbelül 4,4%-át képviseli​.

3. WestRock (WRK) – Egy papír- és csomagolóanyag-gyártó cég, amely szintén a portfólió 3,8%-át teszi ki​.

4. AerCap Holdings (AER) – Egy repülőgép-lízinggel foglalkozó cég, amely körülbelül 3,3%-os részesedéssel bír a portfólióban​.

2024-ben Soros több jelentős lépést is tett, például:

• Egészségügyi szektorra való fókuszálás, különösen a NextEra Energy és az Ascendis Pharma révén​.

• Portfóliója tartalmazza a MicroStrategy részvényeit is, amely cég erősen befektetett a Bitcoinba​.


Soros továbbra is széles körű befektetésekkel dolgozik, de az utóbbi időben inkább ráfordult az egészségügyi és az energetikai szektorra.

De, ami igazán érdekes az az, hogy csak az elmúlt 4 hónapban 244 millió dollár értékben szállt be a SPY ETF-be, ami magában foglalja az 500 legnagyobb tőzsdei vállalatot. De Soros arra spekulál, hogy gazdasági visszaesés lesz és 163 millió dollárral fogadott arra, hogy a közeljövőben tőzsdei összeomlás lesz. Tehát azzal fog pénzt keresni majd, ha esnek a részvények árai.

Az amerikai demokraták előre tudják a „lottószámokat”?

Nem Soros György az egyetlen nagyágyú, aki mindig előre megérzi a tőzsdei mozgásokat, az amerikai demokrata politikusokat is már többször megvádolták bennfentes kereskedéssel. Közülük is a legtöbb figyelem Nancy Pelosi demokrata párti egykori házelnökre irányul, aki az elmúlt években aktív tőzsdei vagyonszerzésbe kezdett.

Nancy Pelosi portfóliója híresen kiterjedt, és jelentős befektetésekkel rendelkezik főleg a technológiai szektorban. 2023-ban és 2024-ben is sikeresen fektetett be olyan vállalatokba, mint az Nvidia, Microsoft, Visa, Tesla, és Broadcom​. Pelosi befektetései meghaladják a 133 millió dollárt.

Az egyik leghíresebb ügylete az Nvidia részvények vásárlása volt, amely jelentős profitot hozott számára 2023 végén és 2024 elején​.

Meglepő módon csak 2024 májusában Nancy Pelosi mindössze 22 nap alatt 10 millió dollár nyereséget ért el a tőzsdén, ami az éves fizetésének a negyvenötszöröse.

Amerikában sokan úgy vélik, hogy Nancy Pelosi és más kongresszusi tagok stratégiai előnyhöz juthatnak a tőzsdei befektetések terén abból a tényből adódóan, hogy hozzáférhetnek belső információkhoz, például a közelgő szabályozásokhoz, törvényekhez és kormányzati intézkedésekhez. Ez lehetőséget adhat nekik arra, hogy előre lássák bizonyos vállalatok vagy iparágak piacra gyakorolt hatásait, mielőtt ezek az információk nyilvánossá válnak.

Nancy Pelosi Nvidia-részvényekkel kapcsolatos befektetései sok figyelmet kaptak. Pelosi és férje, Paul Pelosi többször jelentős befektetéseket hajtottak végre az Nvidia részvényeiben, ami miatt felmerült a kérdés, hogy vajon belső információkhoz juthattak-e hozzá, különösen a technológiai és félvezetőipar szabályozásával kapcsolatosan.

Pelosi ugyanis akkor vásárolta be magát a chipgyártás fellegvárának számító Nvidiába, amikor az amerikai törvényhozás eldöntötte, hogy növeli az amerikai félvezetőgyártást és csökkenti az USA függését a külföldi gyártóktól, különösen Kínától. Az Nvidia, mint jelentős amerikai félvezetőgyártó, különösen nagy nyertese ennek a politikának.

Pelosi, aki fontos demokrata politikusként részt vesz a Kínával kapcsolatos politikai döntésekben, tudhatott előre arról, hogy az USA szigorítani készül a kínai technológiai cégekkel folytatott együttműködést, ami tovább növelte az amerikai félvezetőgyártók, például az Nvidia fontosságát. Az ilyen geopolitikai információk előnyhöz juttathatták őt, mivel ezek befolyásolják az iparág piaci kilátásait.

Arról már nem is beszélve, hogy Pelosi volt az, aki az NVIDIA ügylet környékén a legmagasabb rangú amerikai politikusként Tajvanra látogatott, élezve a viszonyt az USA és Kína között. További lökést adva így az amerikai chipgyártó-óriásnak, amibe ugye millió dollárokkal vásárolta be magát korábban.

Soros és más demokrata nagyágyúk tőzsdei befektetésit, „megérzéseit” látva több szakértőben is felmerült a gyanú, hogy az amerikai tőzsde már nem a szabad kereskedelem fellegvára, sokkal inkább egy szűk kör játékszere, ahol belsős információkat felhasználva degeszre keresik magukat mások káron.

Sorostól ez a féle filozófia egyáltalán nem áll távol, hiszen ő vagyonának jelentős részét ezzel a módszerrel szerezte, és úgy tűnik, hogy a jövőben is ezt a képletet követi.

Mi a reakciód?
👍tetszik
3
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
34
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek