2024.április 25.
Márk, Ányos

Az élethez való jogunk emberi létünkből fakad | Van másik út 11. rész

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram

Van másik út néven indított műsort a Védett Társadalom Alapítvány. A tízrészesre tervezett, végül tizenegy részes sorozat a gyermekvédelem különböző aspektusait járja körbe közismert szakemberek segítségével, arra keresve választ, van-e valós veszély, amitől meg kell védenünk a mai gyerekeket szexuális nevelés terén, valamint bemutatja, hogy létezik LMBTQ-ideológiától mentes szexuális felvilágosítás is.

Az utolsó, ráadás műsorban Antal-Ferencz Ildikó, a sorozat állandó műsorvezetője Frivaldszky Edittel, az Emberi Méltóság Központ (EMK) igazgatójával és Ottlik-Ágostházy Rékával, a Fiatalok az élet szolgálatában (FÉSZ) közösség egyik vezetőjével beszélgetett.

Edit elmesélte, hogy egy ismerős lány tervezett, de utolsó pillanatban lemondott abortusza kapcsán került az életvédelem közelébe és alapította meg barátaival az egyesületet krízisterhes kismamák támogatására és örökbefogadások ügyintézésére; később pedig az Emberi Méltóság Központot, melynek három fő területe az élet-, gyermek- és családvédelem. Eszközeik a tájékoztatás (a honlapjukon számtalan állásfoglalás megtalálható például az Isztambuli Egyezményről, a béranyaságról, Yelon programról, stb.), a Blog.Reblog rovatban pedig tájékoztatnak az ENSZ-beli történésekről, emellett rendszeresen küldenek hírlevelet a magyar és nemzetközi eseményekről és (a klasszikus, jó értelemben vett) lobbitevékenységük eredményeiről. Legújabb projektjük a Váratlan élet c. film magyarra szinkronizálása és terjesztése  beszélgetéssel egybekötött vetítések révén. (A film Abby Johnson, a Planned ParentHood egyik vállalatának sikeres vezetőjének Unplanned c. önéletrajzi regénye alapján készült, üzenve, hogy a legelszántabb döntéspárti aktivistából is lehet életpárti.)

Réka ismertette: a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ) története Keresztes Ilona újságíró Együtt az Életért Egyesületbe történő belépésével kezdődött, hogy annak kommunikációjával és sajtókapcsolataival, az életvédelem képviseletével foglalkozzon, mert rájött, hogy a megelőzésre és a társadalmi szemléletváltásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert miközben a testi érettség és a nemi élet kezdete egyre korábbra csúszik, a lelki érettség nem változik ilyen gyorsan, és a fiatalok az élet kezdetéről még mindig nagyon keveset tudnak; a nők sokszor belemennek fura élethelyzetekbe és kapcsolatokba, amelyekből aztán válságterhességek lesznek, akkor megrémülnek és nem merik vállalni a gyermeket. Ez leginkább tudatlanságból fakad,  ugyanakkor szerintük az is elkeserítő, ahogy a társadalom gondolkodik az abortuszról, ezért azt gondolták: azzal tudnak a legtöbbet segíteni, ha képzéseket tartanak tizenéves fiataloknak, akik még a gyermekvállalás előtt vannak, de már megérthetik ezeket a dolgokat. A Kilenc hónap – Egy tanév c. képzés 15-25 év közötti fiataloknak nyújt információt az ember fogantatásról, a magzat fejlődésről, az anyaságról, az emberi jogokról, az abortusz orvosi és mentális vonatkozásairól, az emberi élet méltóságáról és annak védelméről, a lehetséges kiutakról. Céljuk, hogy a képzést elvégzők saját közösségeiben elbeszélgessenek más tizenévesekkel az élethez való jogról, vagy akár máshol, például iskolákban, egyetemeken, diáktársaik és tanáraik gondolatkörébe is bevigyék a témát. Az közösség tagjainak feladata tehát a legkisebbek és a leggyengébbek hangja lenni, helyettük beszélni, a magzati életről tényszerű információkat továbbadni a megfelelő – türelmes, kedves, de határozott – stílusban. Mindkét szervezet nagyon fontosnak tartja a témáról való kommunikáció minőségét.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához