2024.október 16.
Gál, Margit, Hedvig
Hírek 🔊

Zelenszkij bemutatta Ukrajna nagy győzelmi tervét, telis-tele meglepetésekkel

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az ukrán elnök hadseregével már bejelentkezett a háború utáni Európa védelmére, és Putyin kapcsán is súlyos kijelentéseket tett.

Az ukrán parlament – a Verhovna Rada – előtt mutatta be szerdán Volodimir Zelenszkij elnök öt pontból és három titkos mellékletből álló Győzelmi Tervét.

Zelenszkij szerint a Béketerv végrehajtása Ukrajna partnerein múlik, nem pedig Oroszországon – írta meg az ukrán Pravda és a Kyivindependent.

 Az államfő ugyanis bemutatta a parlament előtt úgynevezett „győzelmi tervét”.

Mint fogalmazott, Oroszország nem keresi az őszinte békét, az agresszor állam vezetője, Vlagyimir Putyin megőrült és háborút akar, ő pedig személy szerint nem fog megváltozni, és senki másra nem hallgat.

Éppen ezért Zelenszkij szerint Ukrajnának és partnereinek együtt kell megváltoztatniuk a körülményeket, hogy a háború véget érjen, hogy Oroszország „békére kényszerüljön”.

A javaslat tehát öt főbb pontra vonatkozik, emellett három titkos kiegészítést tartalmaz, amelyeket megosztottak a nemzetközi partnerekkel, de az ukránok közül csak az egyes pártok frakcióvezetőivel ismertették.

Ha a tervet támogatják, legkésőbb jövőre lezárhatjuk a háborút”

– jelentette be Zelenszkij a parlamentben; az ülésen Olekszandr Szirszkij főparancsnok, Kirillo Budanov katonai hírszerzés főnöke és nyugati diplomaták is jelen voltak.

A „győzelmi terv” az elnök szerint az ország megszilárdítását célozza, hogy elég erős legyen a háború befejezéséhez. „Ez a terv megvalósítható. Ez a partnereinken múlik. Hangsúlyozom: a partnereken. Oroszországon biztosan nem.” – fogalmazott.

A NATO-csatlakozási meghívás kapcsán Ukrajna 2022 szeptembere óta vár válaszra, de még nem kapott jelzést. Zelenszkij hajlandó volt alkudni, közölte: „megértjük, hogy ez nem a jelen, hanem a jövő”, ugyanakkor szerinte egy meghívó önmagában is megmutatná Putyinnak, hogy elszámította magát.

A második pont arról szól, hogy a háborút Oroszország területére kell áttenni, mint például a kurszki behatolás idején (ez mondjuk pont nem volt egy jó ötlet szakértők szerint). Ez megakadályozza az esetleges „pufferzónák” kialakítását Ukrajna területén.

Ehhez természetesen a nagy hatótávolságú csapásokra vonatkozó korlátozások feloldását is kéri Kijev, még több ilyen fegyvert, és a Nyugat közvetlen támogatását Ukrajna légterének védelmében. 

Zelenszkij szerint ugyanis a további nyugati támogatás majd elrettenti „az orosz lakosságot »háborús ideológiájuktól«”.

A harmadik pont a nem nukleáris elrettentésre vonatkozik, elvileg az ezt szolgáló csomag részleteit nem osztották meg szélesebb körben, de részletesen ismertették az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország vezetőivel.

Ukrajna természeti erőforrásairól rendelkezik a negyedik rész – az uránnak, titánnak és lítiumnak a felhasználásával, ami a gazdasági növekedés motorja lehet – e téren Ukrajna külön megállapodást ajánl az EU-val és az Egyesült Államokkal közös befektetésekről. Ebben is van ám titkosított rész… Ugyanakkor felszólít az Oroszország elleni nemzetközi szankciók fokozására.

S van egy merész javaslat is az ötödik pontban: Zelenszkij közölte, a háború után Ukrajna hatalmas katonai potenciáljával megerősítheti a NATO-t és az európai kontinens biztonságát, ezért a háború után az itt állomásozó amerikai katonai kontingenseket ukrán egységekkel válthatják fel.

Ellenben ha Putyin eléri „őrült geopolitikai, katonai, ideológiai és gazdasági céljait”, a többi potenciális agresszorban is azt a benyomást keltheti, hogy megéri az agresszió – figyelmeztetett az ukrán elnök, megemlítve a szövetséges Észak-Koreát – fejtegette az ukrán elnök.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához