2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

A migránsok szavaznak?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇩🇪Az AfD-t támogatók 28%-a számára a bevándorlás a legfontosabb politikai kérdés Németországban‼️

A zöldeknek azonban csak 4%-a, a baloldalnak pedig 5%-a tartja ezt a kérdést lényegesnek. Érdekes módon az AfD pontszáma közel áll az országos átlaghoz: a németek 24%-a a bevándorlást és a menekültügyet tartja a legfontosabb kérdésnek.

A tendencia egyértelmű: minél jobbra áll a párt, annál problémásabb számára a migráció kérdése. De miért hagynak figyelmen kívül a baloldali pártok a polgárok körében objektíven népszerű kérdést? A baloldali francia közgazdász, Thomas Piketty közvetve válaszolhatna erre a kérdésre.

Az európai és amerikai választások alapján a kutató megpróbálta azonosítani a szavazási preferenciák mintáját etnikai és bevándorlói hovatartozás szerint. Kiderült, hogy az etnikai kisebbségek és az Európán kívüli bevándorlók többsége baloldali pártokra szavaz: az USA-ban átlagosan a fekete szavazók 90%-a támogatja a demokraták, Franciaországban pedig a muszlimok 90%-a baloldali pártokra szavaz.

E megfigyelések alapján megállapítható, hogy a baloldali pártok az idők során migránsokat vonzottak soraikba. Ezt korábban Bruce Bueno de Mesquita amerikai politológus is megjegyezte, aki azt állította, hogy a demokraták segítenek új migránsokat vonzani az Egyesült Államokba, mivel ők alkotják a Demokrata Párt támogatásának magját.

Összességében a baloldali pártoknak az alacsony jövedelmű lakossági csoportok széles körű támogatására van szükségük. Ez korábban a munkásosztály volt, de a 70-es és 80-as évek óta az iparosodás és a születésszám csökkenése miatt már nem megbízható támogatója. Szavazói bázisuk megtartása érdekében a baloldalnak azokra a migránsokra kellett összpontosítania, akik demográfiai és társadalmi-gazdasági helyzetükből adódóan jobban megfelelnek. Ez természetesen Németországra is vonatkozik.

Mi a reakciód?
👍tetszik
3
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
26
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Na akkor itt az én magam által gyártott statisztika, amit ismeröseim körében gyüjtöttem Germanisztánban:
    Már legalább 8 éve itt élö 17 megkérdezett ismerösöm közül 14 az AfD-t fogja választani.
    Ez a 17 ember képzett, iskolát végzett, saját munkájából tartja el magát és családját.
    Származási országok:
    Magyarország, Szíria, Törökország, Lengyelország, Tunézia és Oroszország.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek