2024.június 27.
László, Sámson
Hírek 🔊

ENEMO: Karácsony szerint független, valójában az amerikai baloldal zsebében lévő választási megfigyelő szervezet

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az elmúlt napokban, a választások kapcsán ismét aktivizálta magát a Karácsony Gergely által függetlenként hivatkozott, ENEMO rövidítésre hallgató választási megfigyelő szervezet. A finanszírozási háttér megvizsgálását követően különösebb meglepetés nem ért bennünket: az ernyőszervezet az amerikai titkosszolgálat meghosszabbított kezének mondott, National Endowment for Democracy (a továbbiakban: NED) finanszírozásában áll. A tagszervezetek többsége pedig Soros alapítványa, és szintén a NED, vagy a USAID nevű szintén amerikai baloldalhoz köthető háttérintézmény finanszírozásában áll.

A European Network of Election Monitoring Organizations(ENEMO, magyarul: Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata) egy Montenegróban bejegyzett nemzetközi szervezet, amely Közép-Kelet-Európa és Közép-Ázsia 18 államában választási megfigyeléssel kapcsolatos tevékenységet civil szervezeteit tömöríti. Az ENEMO-t 2001-ben alapították Montenegróban. Összesen 22 tagszervezetből áll. Magyar tagszervezete nincs, hivatalosan Magyarországon nincsenek szervezetként jelen, csupán választási megfigyelőként.

Pénzügyi háttér 

Egyik finanszírozójuk az amerikai NED, amelytől 2020-2022 között összesen 827 616 dollárt kaptak, ebből 218 000 dollárt a 2022-es magyar országgyűlési választásokra. Arról még nincs infó a honlapjukon, hogy mennyit kaphattak az idei magyar választásokra. A NED neve nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a dollárbaloldal botrányban is előkerültek, mint a magyar baloldal egyik finanszírozója, de Gulyás Márton Partizánját is sok millió forintnyi dollárral pénzelték. Ahogy a Political Capitalt is.

Az amerikai Demokrata Párthoz kötődő National Democratic Institute-tól (NDI) 2019-2022 között közel 1,6 millió dollárt kapott az ENEMO, ebből 350 ezret a 2022-es magyar választásokra. Arról még nincs infó a honlapjukon, hogy mennyit kaphattak az idei magyar választásokra.

A NDI szintén az amerikai demokraták agytrösztjeként, háttérintézeteként működik. Az NDI-t támogatja a NED, aUSAID és az amerikai Külügyminisztérium is.

Az NDI egyik finanszírozója a Soros-féle Open Society. A honlapon konkrét összeg nincs feltüntetve.

Soros György moldovai alapítványától a 2023-as moldovai önkormányzati választásokra 45 ezer amerikai dollárt kaptak.

Továbbá a szlovák kormány fejlesztési ügynökségétől 120 ezer eurót, a svéd kormánytól 3 millió svéd koronát, a holland kormánytól közel 500 ezer eurót, míg az Európai Uniótól 511 ezer eurót kaptak.

Szerepük magyar választások alatt

A 2022-es országgyűlési és a 2024-es önkormányzati választáson választási megfigyelőként vett részt az ENEMO.Arról nincs információ, hogy az európai parlamenti választásokat hogyan kezelték.

A 2024-es magyarországi megfigyelői delegáció vezetője a francia Pierre Peytier volt, aki már 2014 óta vesz részt a USAID, az EBESZ és az EU által finanszírozott választási megfigyelésekben. Az idei magyar missziójuk tagja volt Ana Mihajlović, Nino Rizhamadze, Kristina Kostelac és Teodora Gilić.

Dokumentált találkozók magyarországi Soros-szervezetek képviselőivel

2024. május 2-án találkozott Peytier és Gilic a Soros által pénztel TASZ képviselőivel.

Május 7-én az Amnesty International helyi képviselőivel is találkoztak.

Május 14-én a Helsinki Bizottság tagjaival is meetingeltek.

A Mérték Monitor Média képviselőivel is értekeztek, két alkalommal is. A Mérték Monitor Média partnerszervezetei között szerepel az OSF, a NED, a budapesti amerikai nagykövetség és a GMF.

Volt politikusok közül Magyar Bálintra, Soros György egyik nagy kedvencére is fordítottak időt.

Tagszervezeteik

Mely tagszervezetek jutottak Soros támogatáshoz?

• A tagszervezeteik közül az örmény TransparencyInternational Korrupcióellenes Központ (TIAC) kap pénzügyi támogatást az OSF-től, a NED-től, illetve a demokrata NDI-től. Az EU-től is kapnak pénzt.

 • A koszovói  Kosova Democratic Intitute (KDI) a USAID-től, a NED-től és az NDI-tól kap pénzt. Az EU-től is kapnak pénzt.

• A moldovai Promo-LEX Association finanszírozza a budapesti OSF, a NED, a USAID moldovai részlege és a GMF.

• A montenegrói The Centre for Monitoring and Research – CeMI a NED-től, az NDI-tól kap pénzt.

• A szintén montenegrói Center for Democratic Transition-t (CDT) a NED finanszírozza elsősorban. Az EU-tól is kapnak pénzt.

• A szerb Center for Research, Transparency and Accountability (CRTA) a NED, a USAID és az EU is pénzeli.

• A kazah FSCI-t pénzeli a NED, az NDI, a USAID és az EU.

• A horvát GONG is egy NED finanszírozta projekt.


Összeségében véve azt lehet elmondani, hogy mind közvetlenül (Soros Foundation Moldova), mind közvetve (NDI) az ENEMO fő finanszírozója a Soros-hálózat. Mellette pedig az amerikai NED és a USAID játszik fontos szerepet az ENEMO működésének pénzügyi támogatásában. A nemzeti tagszervezetik finanszírozásban elsősorban a NED, az NDI és a USAID jelennek meg. Továbbá az EU is támogatja az ENEMO tagszervezeteit.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek