2024.július 13.
Jenő, Henrik

Az IMF által kikövetelt adóemelések után elszabadult a pokol Kenyában: a tüntetők felgyújtották a parlamentet (VIDEÓK)

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Rengeteg halálos áldozatról és sebesültről számoltak be a hatóságok. Barack Obama volt amerikai elnök féltestvérét könnygáz okozta sérülések miatt szállítottak kórházba.

Kedd kora délután több száz tüntető ostromolta meg a kenyai képviselőházat Nairobiban, miután a kormány nem vonta vissza az adóemeléseket tartalmazó törvénytervezetet. A KTN helyi tévécsatorna tudósításában látható, hogy lángokban áll a parlament, a törvényhozók pedig menekülnek az épületből. Más hírportálok legalább 10 ember megerősített haláláról számoltak be, de az elhunytak száma valószínűleg ennél sokkal magasabb – írja a The Guardian.

A vitatott törvénytervezet 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi megemelni az adóbevételeket, emiatt pedig napok óta erőszakos tüntetések dúlnak országszerte. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a megélhetésért.

A törvénytervezet az üzemanyagok, illetve az exporttermékre kivetett adókat emelné meg. Kritikusok szerint a lépés jelentősen megdrágítaná az alapvető fogyasztási cikkek árát, ami tovább növelni az amúgy is magas infláció mértékét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az adóemelésre szükség van, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és az államkölcsönök fedezésére.

A törvényről szóló keddi szavazás előtt több ezer tiltakozó gyűlt össze a kenyai parlament előtt, akik közül többen kövekkel dobálták a rendőröket. A rendőrök válaszul először könnygázt és vízágyút vetettek be a tömeg feloszlatására, majd éles lőszerrel lőttek az emberekre.

Miután a parlament elfogadta a jogszabályt, a tüntetők egy csoportja behatolt az épületkomplexumba, több helyiséget feldúltak, majd felgyújtották az épületet.

Az ostrom során a rendőrök legalább tíz tüntetőt agyonlőttek – közölték egészségügyi források. Egy mentős szerint a tüntetések során legalább 50 ember súlyosan megsérült.

A CNN beszámolója szerint a sebesültek között van Barack Obama volt amerikai elnök féltestvére, Auma Obama is, akit könnygáz okozta sérülések miatt szállítottak kórházba.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek