2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A BRICS-valuta megingathatja a dollár dominanciáját

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kep 26

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egy szakértő nézőpontja egy aktuális eseményről.

A dollármentesítés pillanata végre elérkezhet.

Írta Joseph W. Sullivan, a Lindsey Group vezető tanácsadója, a Fehér Ház Gazdasági Tanácsadói Tanácsának korábbi különleges tanácsadója és személyzeti közgazdásza a Trump-adminisztráció alatt.

Dollármentesítésről szólnak a hírek. A múlt hónapban Újdelhiben Alekszandr Babakov, az orosz Állami Duma elnökhelyettese azt mondta, hogy Oroszországgal az élen most  egy új valuta kifejlesztésén dolgoznak. Az új valutát a határokon átnyúló kereskedelemben a BRICS országok szándékoznak használni: Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. Hetekkel később Pekingben Brazília elnöke, Luiz Inàcio Lula da Silva szólalt meg. Azt mondta, “minden este felteszi magának a kérdést, hogy miért a dollárra kell minden országnak alapoznia a kereskedelmét.”

Ezek a fejlemények bonyolítják azt a narratívát, hogy a dollár uralma stabil, mert [a „vakok közt a félszemű a király” alapján] ez a pénz a félszemű az olyan vak egyéni versenytársak területén, mint az euró, a jen és a jüan. Ahogy egy közgazdász fogalmazott: “Európa egy múzeum, Japán egy idősek otthona, Kína pedig egy börtön.” Nem téved. De egy BRICS által kibocsátott valuta más lenne. Olyan lenne, mint az energikus elégedetlenkedők új szövetsége, amely a GDP-skálát tekintve most összességében felülmúlja nemcsak az uralkodó vezető államot, az Egyesült Államokat, hanem együttesen az egész G-7 súlycsoportot.

Külföldi kormányok szándéka, hogy megszabaduljanak az amerikai dollártól való függéstől, minden, csak nem új. A dollár trónfosztásának vágyáról szóló suttogások már az 1960-as évek óta a címlapokon szerepelnek a külföldi fővárosokban. De a beszéd még nem jelent eredményt. Egy mérés szerint a dollárt jelenleg a határokon átnyúló kereskedelem 84,3 százalékában  használják, szemben a kínai jüan mindössze 4,5 százalékával. És az, hogy a Kreml  a hazugságokat szokás szerint az államvezetés eszközeként használja, szkepticizmusra ad okot mindennel kapcsolatban, amit Oroszország állít. Az olyan gyakorlati kérdések sorában, mint például, hogy mennyire támogatja a többi BRICS-nemzet Babakov javaslatát, a válaszok egyelőre nem világosak.

Mindazonáltal, legalábbis a közgazdaságtan alapján, újdonság, hogy a BRICS által kibocsátott valuta sikerére megvannak a kilátások. Bár a korai terveket illetően nincs válasz, és bár számos gyakorlati kérdés megválaszolatlan marad, egy ilyen valuta valóban kiszoríthatja az amerikai dollárt, mint a BRICS-tagok tartalékvalutája. A múltban javasolt olyan versenytársakkal ellentétben, mint például a digitális jüan, ez a hipotetikus valuta valójában rendelkezik azzal a képességgel, hogy bitorolja a dollár helyét a trónon – vagy legalábbis megrendítse azt.

Nevezzük a hipotetikus valutát bric-nek.

Ha a BRICS a nemzetközi kereskedelemben csak a bric-et használná, egy olyan akadályt hárítanának el, amely most gátolja a dollár hegemóniájával szembeni erőfeszítéseiket. Ezek az erőfeszítések mostanában gyakorta kétoldalú megállapodások formáját öltik, amelyek olyan nem-dollár valutákban szabályozzák a kereskedelmet, mint például a jüan, amely jelenleg a Kína és Oroszország közötti kereskedelem fő pénzneme. Mi az akadály? Oroszország nem hajlandó a többi importját Kínából beszerezni. Így a két ország közötti bilaterális tranzakciók után Oroszország inkább arra hajlik, hogy a bevételt dollárban megnevezett eszközökben tartsa azért, hogy importjának fennmaradó részét a világnak azon többi részéből vásárolja meg, amely még mindig a dollárt használja a kereskedelemben.

Ha azonban Kína és Oroszország csak a bric-et használná kereskedelemre, Oroszországnak nem lenne szüksége arra, hogy a kétoldalú kereskedelemből származó bevételeket dollárban tartsa. Végül is Oroszország nem a dollárt, hanem a bric-et használná, hogy megvásárolja importja fennmaradó részét. Indítsuk el végre-valahára a dollármentesítést.

Reális az az elképzelés, hogy a BRICS csak a bric-et használja a kereskedelemhez? Igen.

Induló lépésként saját maguk finanszírozhatnák az összes importszámlájukat. 2022-ben a BRICS összességében 387 milliárd dolláros kereskedelmi többletet, más néven fizetésimérleg-többletet ért el – főként Kínának köszönhetően.

A BRICS készen állna arra is, hogy elérje az önellátás szintjét a nemzetközi kereskedelemben, amely elkerülte a világ többi valutaunióját. Mivel a BRICS-valutaunió – a korábbiaktól eltérően – nem olyan országok között működne, amelyek közös területi határokkal rendelkeznek, tagjai valószínűleg szélesebb áruválasztékot tudnának előállítani, mint bármely létező monetáris unió. A földrajzi sokféleség olyan produktuma, amely a kezdete egy bizonyos mértékű önellátásnak, amely fájdalmasan elkerülte a földrajzi koncentráció által meghatározott valutauniókat, például az eurózónát, amely 2022-ben szintén 476 milliárd dolláros kereskedelmi hiányt produkált.

Forrás:foreignpolicy.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához