2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

A Fitch szerint lefőtt a kávé Ukrajnának

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet „CC”-ről „C”-re rontotta Ukrajna hitelminősítését, ami azt jelenti, hogy

a fizetésképtelenség már bekövetkezett vagy elkerülhetetlen.

Erről az ügynökség sajtószolgálata számolt be.

A hitelminősítő szerint a lépés azt a véleményét tükrözi, hogy „a kormány és egyes eurókötvény-tulajdonosok között július 22-én létrejött elvi megállapodás az átstrukturálási feltételekről, miután a parlament a múlt héten elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy három hónapra felfüggessze a kereskedelmi külső adósságfizetéseket, egy fizetésképtelenséghez hasonló folyamat kezdetét jelzi”.

A Fitch megjegyezte, hogy az ukrán parlament július 18-án jóváhagyott jogszabálya lehetővé teszi a kormány számára, hogy ideiglenesen felfüggessze az állami és államilag garantált külső kereskedelmi adósságok kifizetéseit.

Az ügynökség közölte, hogy várakozásai szerint az ország nem fogja kiszolgálni külső kereskedelmi adósságát, beleértve a 2026-os eurókötvény augusztus 1-jén esedékes kamatszelvényét, amíg a kötvénytulajdonosokkal nem születik szerkezetátalakítási megállapodás.

Hozzátette, hogy a kötvénytulajdonosokkal kötött megállapodás és az adósság felfüggesztéséről szóló törvény összhangban van a kormány azon törekvéseivel, hogy megfeleljen a négyéves, 15,6 milliárd dolláros IMF-programnak, amelynek negyedik felülvizsgálatát Ukrajna június végén fejezte be.

A Fitch közölte, hogy előrejelzése szerint az államháztartási hiány idén is magas, a GDP 17,1 százaléka marad, megjegyezve, hogy a védelmi kiadások tavaly a GDP 31,3 százalékát tették ki.

Az ügynökség előrejelzése szerint az államadósság 2024-re a GDP 92,5%-ára emelkedik.

„A Fitch arra számít, hogy a háború 2024-ben és 2025-ben is folytatódni fog a jelenlegi általános paramétereken belül” – áll a közleményben. „Bár nem egyértelmű, hogy bármelyik fél döntő előnyt tudna szerezni, ugyanakkor nincs jele annak sem, hogy hajlandó lenne engedményeket tenni, így a háború nagyon elhúzódhat”.

„Hosszabb távon valamiféle rendezésre számítunk, de valószínűbbnek tartjuk a „befagyasztott konfliktust”, mint a fenntartható békemegállapodást, legalábbis jelentős ideig” – tette hozzá a jelentés.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
3
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához