2024.május 16.
Mózes, Botond, János

A legnagyobb bankok figyelmeztetnek az előttünk álló, példa nélküli pénzügyi káoszra

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
biggest banks warn about the unprecedented financial chaos ahead e1695813231875

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A képen lévő cím – AZ ÖSSZEOMLÁS MEGKEZDŐDÖTT!

El sem hinnéd, mekkora kockázattal néznek most szembe az amerikai bankok. Amerika legnagyobb bankjai közül néhány arra figyelmeztet, hogy 2023 utolsó hónapjaiban példátlan pénzügyi káosz léphet fel. A Morgan Stanley által kiadott új figyelmeztetés rámutat a részvénypiacok problémáira, mivel a gazdasági növekedés meghiúsult, a fogyasztói költések pedig megtorpantak. A Morgan Stanley’s, Michael Wilson hosszú listát hozott nyilvánosságra azokról az okokról, miért gondolja úgy, hogy a S&P 500 [a Standard & Poor’s által számon tartott 500 legnagyobb amerikai vállalat indexe) kétszámjegyű összeomlással fog szembenézni az idén.

A stratéga megjegyzi, hogy a részvények értékelését a csökkenő fogyasztói költések, a diákhitel-kifizetések újraindítása, a növekvő késedelmek bizonyos csoportok esetében, a magasabb gázárak és a lakásszektor gyengülő adatai fogják uralni. A Bank of America stratégája, Michael Hartnett ugyanezt a nézetet osztja.

A hónap elején arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági összehúzódás eshetősége továbbra is nagy, mivel a Federal Reserve a hitelfelvételeket tovább szigorítja. Eközben a vártnál gyengébb vállalati nyereségek idén ősszel még tovább rontják a gazdaság működését – jósolta a héten a JPMorgan Chase &Co., az elemzők pedig jelentős “profitrecessziót” vizionálnak a negyedik negyedévre.

survival foods every prepper must stockpile

A Morgan Stanley meglengette a vörös zászlót a fogyasztói részvényeket illetően, amelyek idén a piac egyik legélénkebb területét jelentik. A bankok közgazdászai azzal érvelnek, hogy az erősödés már most akadozik, és hangsúlyozzák, hogy nem lehet a háztartások megnövekedett költési szintjét fenntartani stagnáló bérnövekedés, megnövekedett fogyasztói adósságállomány és növekvő munkanélküliség mellett.

“A felszín alatt a piac nem működik jól” – mondta Wilson. “Odakint nagyon sok a baleset ” – folytatta.

Azt jósolja, hogy a rendszert érő bármilyen sokk miatt az S&P 500 a mai közel 4.500-as pontról az alacsony 3.000-es szintre zuhanhat – ez több mint 25% -os csökkenés. Nem Wilson az egyetlen, aki megkongatja a vészharangot a részvényekkel kapcsolatban. A Goldman egy új elemzésében azt jósolja, hogy az S&P500 októberben alul fog teljesíteni, és lehangoló eredményeket produkál a következő 12 hónapra.

Ráadásul a kereskedelmi ingatlanok idei összeomlásának következményei földrengésszerű hatással lehetnek a bankok, az ingatlanok és a gazdaság egésze számára.

“A repedések már megjelentek” – mondta Wilson. “Már mindenütt ott vannak.”

Az alacsonyabb kihasználtsági arányok és a magasabb kamatlábak miatt, úgy tűnik, a kereskedelmi ingatlan tulajdon széthullik. Ezért készülnek most fel a bankok az idei évvégi tömeges bankrohamokra. A Bank of America szerint a bankok elkezdtek tartozást fizetni, hogy megvédjék készpénzállományukat a további értékvesztéstől, és védelmet nyújtsanak a betétek elleni jövőbeli rohamokkal szemben.

A kockázatok olyan magasra szöktek, hogy múlt kedden az amerikai szabályozók felfedték azon tervüket, hogy a regionális bankokat adósságkibocsátásra és az úgynevezett élő végrendeletük megerősítésére kényszerítsék, olyan lépésekre, amelyek célja a lakosság védelme további kudarcok esetén. “Az ilyen sérülékeny intézmények egyike elleni bankroham továbbgyűrűző hatást válthat ki, ami arra késztetheti a betéteseket, hogy más bankokból is kivonják a pénzüket.

Ez nagymértékű pánikhoz és a bankrendszer egészébe vetett bizalom elvesztéséhez vezethet, ami potenciálisan recesszióhoz vagy akár egy pénzügyi válsághoz is vezethet” – írta a szabályozó. Mindenki tudja, hogy valami nagy dolog fog összeomlani. Most jött el az idő, hogy elkezdjünk futni a kijárat felé, amíg még tudunk.

Forrás:AMG NEWS

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához