2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

A lengyel szejm megszavazta az oktatásügyi törvény gyermekeket védő módosításait

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
lgbt két apuka ziarpiatraneamt

Heves vita után megszavazta péntek este a lengyel parlament alsóháza (szejm) az oktatásügyi törvény több módosítását, köztük azokat, amelyek értelmében az iskolákban és az óvodákban a civil szervezetek által tartandó foglalkozásokhoz szükség van a megyei tanfelügyelő, valamint a szülők hozzájárulására.

A 460 tagú szejm jelen lévő képviselői közül 230-an támogatták, 220-an ellenezték a módosításokat. Támogatta a tervezetet a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt frakciójának 226 tagja, valamint négy független képviselő. Nemmel szavazott szinte az összes jelen lévő ellenzéki képviselő, négyen tartózkodtak. A szejm két hasonló tartalmú tervezetet vitatott meg egy csomagban. Az egyiket Andrzej Duda elnök, a másikat a kormánypárt terjesztette elő. A jogszabály szerint a civil szervezetek foglalkozásait a szülői tanács véleményezné a szülők körében folytatott konzultációt követően. Emellett a szülők írásbeli jóváhagyása lenne szükséges ahhoz, hogy kiskorú diák ilyen foglalkozásokon részt vehessen.


Az engedélyezésről végső soron a tanfelügyelő dönt, aki az iskolaigazgatótól a foglalkozások időpontja előtt legalább két hónappal részletes információkat kell kapjon azok tartalmáról. Nem szükséges tanfelügyelői engedély az országos függőségmegelőzési központ, a cserkészszervezetek, illetve a vöröskereszt által tartandó foglalkozásokhoz. A parlamentben februárban megszavazott, az ellenzék által élesen bírált, a jelenlegihez hasonló törvényt a lengyel elnök márciusban megvétózta. Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követő légkörben Andrzej Duda a belpolitikai egység szükségességére hivatkozott, egyúttal jelezte a téma későbbi megvitatását, majd júliusban benyújtotta saját, a pénteken megszavazott csomag részét képező tervezetét. A szejm által elfogadott jogszabály most a szenátus elé kerül megvitatásra.

Forrás: Pesti Srácok ; Fotó: ziarpiatraneamt.ro (illusztráció)

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?