2024.szeptember 20.
Friderika
Hírek 🔊

A német kormány több mint 20 millió eurót fizetett ki “queer projektekre” 2000 óta

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
[object Object]

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A német kormány évek óta milliókat költ queer-projektekre. Ez derül ki abból a válaszból, amelyet a szövetségi kormány queerügyi biztosa, Sven Lehmann (Zöldek) adott Martin Sichert AfD-s parlamenti képviselő kisinterjújára. 

Sichert arra volt kíváncsi, hogy a szövetségi kormány 2000 óta milyen transznemű, interszexuális, nemi diszfóriával és hasonló kérdésekkel kapcsolatos projekteket kezdeményezett vagy finanszírozott.

Az eredmény: csak a projektalapú finanszírozáson keresztül több mint 7,3 millió eurót irányítottak queer-projektekbe.

A Lübecki Egyetem például több mint négymillió eurót (pontosabban: 4.057.869 eurót) kapott a szövetségi egészségügyi minisztériumtól (BMG) 2020 és 2023 között a „DSD standardizált, centrumközpontú ellátása az élet során DSDCare” című projektre. A DSD a Differences of Sex Development, röviden interszexualitás rövidítése. Az interszexuális embereknél a fizikai nemi jellegzetességek nem egyértelműen női vagy férfi módon fejlődnek ki. 

Az Egészségügyi Minisztérium 2019 és 2023 között 644 505 eurót biztosított a Münsteri Westfáliai Egyetem „TRANS*KIDS” projektjére. A pénz célja „a transz kiskorúakkal szembeni diszkriminációmentes magatartás elősegítése volt az egészségügyi ágazatban betegközpontú képzési intézkedéseken keresztül”. A projekt honlapján a következőket olvashatjuk az egészségügyi személyzet állítólagos „diszkriminatív viselkedéséről”:

„A következmények a nem megfelelő megszólítástól (pl. »ő« helyett »ő«) a kezelés megtagadásáig terjednek. Ezért fontos a fiatal transz emberekkel való bánásmóddal és bánásmóddal kapcsolatos tájékoztatás és útmutatás”.

Az InTraHealth nevű projekt 2019-től 2023-ig csaknem egymillió euró (953 427 euró). A projekt szintén a BMG hatáskörébe tartozik, és Lehmann szerint célja, hogy „javítsa az inter- és transz emberek egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését azáltal, hogy csökkenti a diszkriminációt, mint az ellátáshoz való hozzáférés akadályát”.

A projekt honlapján a következőket olvashatjuk az InTraHealth projektről, amely a Dortmundi Művészeti és Iparművészeti Egyetemen valósul meg:

„A társadalom egésze azt feltételezi, hogy egy személy neme egyértelmű és megváltoztathatatlan. Más szóval feltételezik, hogy egy személy vagy férfi vagy nő, és hogy a nemi hovatartozás veleszületett és nem változtatható meg. A német egészségügyi rendszer is néha ezeken az elképzeléseken alapul”. Az interszexuális emberek mellett azonban vannak olyanok is, akik úgy érzik, hogy más nemhez tartoznak, mint „amit születésükkor kaptak”. A projekt egyik célja, hogy javítsa a „terápiás, rehabilitációs és gyógyító intézkedések” biztosítását. A transz emberek esetében ez általában a hormonkezelést és a nemi átalakító műtéteket foglalja magában.

Bärbel Bas (Zöldek), a Bundestag elnöke, Claudia Roth, Sven Lehmann (mindketten Zöldek) és Karl Lauterbach (SPD) egészségügyi miniszter a Christopher Street Day (CSD) rendezvényen Kölnben.

„Emancipációs perspektívából”

A Családügyi Minisztérium által finanszírozott egyik projekt címe „Fiatalok, transz, nem binárisok”. Ez 2022-ben valamivel kevesebb mint 75 000 eurót, 2023-ban pedig több mint 175 000 eurót kapott.

A projekt szervezője, a Német Ifjúsági Intézet (DJI) szerint „különösen hiányoztak azok a tanulmányok, amelyek a transz és nem bináris emberek egyéni folyamataival és tapasztalataival foglalkoznak emancipációs szempontból, és kapcsolatot teremtenek az életvilágukkal”. Ezért a projekt részeként egy kvalitatív interjúkutatást végeznek, amelyben a fiatalokkal folytatott beszélgetések többek között a „társadalmi, jogi és/vagy orvosi átmenet felé tett lépések esetleges vágyáról” fognak szólni.

De vajon tényleg olyan magas a transznemű és interszexuális emberek aránya Németországban, hogy ilyen nagy összegek indokoltak lennének? A queerügyi biztos nem tudott választ adni az AfD-s képviselő kérdésére: „Nem lehet megbízhatóan megbecsülni a transz és interszexuális emberek arányát a német lakosságon belül” – magyarázta Lehmann.

Az AfD-s képviselő Sichert bírálta, hogy számos kezdeményezés szándékosan a fiatal, könnyen befolyásolható embereket célozza meg:

„A kormány azt mondja a fiataloknak, hogy a hormonok egész életükön át tartó szedése teljesen normális, ahelyett, hogy figyelmeztetné őket a hatalmas veszélyekre”.

Általánosságban megkérdőjelezi a queer-projektek finanszírozását:

„Miközben német nyugdíjasok milliói már nem tudják, hogyan finanszírozzák az életüket, a kormány milliókat és milliókat költ arra, hogy egy kis csoportot népszerűsítsen és a politikai középpontba helyezzen”.


Még több pénz a „Demokratie leben”-ből

A megkeresésre adott válasz szerint a szövetségi kormány 2000 óta összesen több mint 7,3 millió eurót fordított queer projektekre – de ez csak a projektekhez kapcsolódó támogatás. Nagy összegek áramlanak olyan egyesületeken keresztül is, amelyeket a Családügyi Minisztérium „demokráciát élni” programján keresztül projektektől függetlenül finanszíroznak.

Csak a Szövetségi Transzszexuális Egyesület 2020 óta mintegy 2,4 millió eurót kapott az államtól. Az LSVD e.V. (Németországi Leszbikus és Meleg Szövetség Családi és Szociális Egyesület) ugyanebben az időszakban mintegy 1,8 millió eurót kapott. 2,1 millió eurót kapott a Waldschlösschen Akadémia Alapítvány, amely szintén queer kérdésekkel foglalkozik. A családügyi minisztérium által a „homofóbia és transz-ellenesség” témakörben felsorolt összes többi projekt összesen jó 7,9 millió eurós támogatást kapott.

Más minisztériumoktól is érkezik olyan támogatás, amely nem a „Demokratie leben” programon keresztül folyik. Például a Bundesinteressenvertretung schwuler Senioren e. V. (közel 230 000 2022 és 2023 között) és a Dachverband Lesben und Alter e. V. (jó 220 000 ugyanebben az időszakban). Ezeket a pénzeszközöket a Szövetségi Idősügyi Terven keresztül irányítják.

Ha összeadjuk a projektekre vonatkozó támogatási összegeket 2000 óta a „Demokratie leben” és más minisztériumok pénzeszközeivel, akkor

legalább mintegy 22 millió eurónyi adófizetői pénz jutott queer-projektekre.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
5
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek