2024.május 30.
Magdolna, Magda, Ervin, Léna

A németek többsége már nem bízik az államban és a politikai intézményrendszerben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
841386ba09974d16838a395f50df7bfb

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Újabb mélypontra jutott a politikai intézmények megítélése a német emberek körében – derült ki a Forsa közvélemény-kutató cégnek az ntv/RTL megbízásából készített friss felméréséből. A német kormányzatban és a kancellárban mindössze a társadalom egyharmada, a politikai pártokban pedig ennél is kevesebb, csupán 17 százaléka bízik.

A társadalom csupán egyharmada mutat lojalitást a kancellár, illetve a kormány felé, előbbi megkérdezettek 33, utóbbi 34 százalékának bizalmát élvezi még. Az előző évhez képest ez a mérték 24, illetve 22 százalékpontos csökkenésnek felel meg. 

Forsa közvélemény-kutató cég – amely 15 éve teszteli a politikai intézményekbe vetett bizalom mértékét Németországban – arra jutott, hogy a Bundestag is hatalmas támogatást veszített. Mindössze 37 százalék bízik továbbra is a német szövetségi parlamentben – ez 13 százalékpontos csökkenés.

Hiteltelen a brüsszeli elit

Tovább esett az elmúlt években sem túl népszerű Európai Unió népszerűsége, most már a németek csupán 31 százaléka tekinti hitelesnek a brüsszeli intézményrendszert. Ennél is rosszabb a politikai pártok megítélése, őket mindössze  17 százalék tünteti ki a bizalmával. Mindkét esetben hétpontos csökkenés történt a tavalyi évhez képest. 

Még a németek számára hagyományosan a legmegbízhatóbbnak tűnő szövetségi elnök, azaz államfő intézménye esetében is tizenkét ponttal, 63 százalékra esett az érték. Drámai eredmény született a szövetségi hivatalokra vonatkozó kérdéssorban is: eszerint a németeknek már csak 29 százaléka bízik az államban. 

A Forsa felméréséből kiderült az is, hogy kisebbségbe kerültek azok a németek, akik még hitelesnek tekintik a tartományi, önkormányzati intézményeket. A tartományi kormányzatokban 46 százalék,  a polgármesterekben 44 százalék, a városi vagy önkormányzati igazgatásban 43 százalékuk bízik. Tavaly ezek az értékek több mint tíz ponttal magasabbak voltak.

Kelet-Németországban különösen drasztikus a bizalomhiány

Szembetűnő a különbség a nyugati és az egykori NDK-s tartományok között. Kelet-Németországban még a szövetségi elnökben is csak az emberek 53 százaléka bízik, nyugaton ez az érték 65 százalék. Az EU megítélése is sokkal rosszabb keleten, a felmérés szerint a válaszadóknak csak 20 százaléka bízik az unióban, míg nyugaton ez az arány 33 százalék.

A politikai pártok hitelessége pedig csak tizenegy százalékot mutat a keleti tartományokban. 


Teljesen egyértelmű tehát, hogy a német elit és a társadalom elszakadt egymástól, a Forsa felmérése súlyos politikai-bizalmi válságot tárt fel a kontinens vezető országában. 

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Újévi köszöntőjének televíziós felvétele közben készült kép Olaf Scholz német kancellárról (Fotó: MTI/AP/DPA/Pool/Michael Kappeler)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához