2024.június 16.
Jusztin, Jusztina, Auréliusz

A Néppárt vezetője újabb részleteket árult el a kötelező sorkatonai szolgálatot is tartalmazó Weber-tervről

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Európai Néppárt elnöke a Handelsblattnak úgy fogalmazott, korunk feladata, hogy biztosítsuk Európa cselekvőképességét a fontos biztonságpolitikai kérdésekben. Manfred Weber arról is beszélt, hogy sikernek tartaná, ha a NATO túlélné Trump második elnöki ciklusát, és Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia.

Lángokban áll a világ. Háború van Ukrajnában ésa Közel-Keleten, valamint Tajvan körül is egyre forrósodik a helyzet. Túlélheti-e ezt a törékeny EU, tette fel a kérdést a Handelsblatt az Európai Néppárt elnökének.

Weber szerint korunk nagy feladata, hogy biztosítsuk Európa cselekvőképességét ezekben a biztonságpolitikai kérdésekben.

Katonai kapacitásokat és képességeket kell teremtenünk, és el kell mozdulnunk az egyhangúság elvétől. A palesztin politika mutatja, hogy hogyan nem szabad csinálni a dolgokat

– mondta Weber, aki korábban már felvetette a közös kötelező európai sorkatonai szolgálat ötletét, amit Brüsszelben csak Weber-terv néven emlegetnek.

Manfred Weber a BR24 televíziós műsorban beszélt a tervéről. Mint arról lapunk is beszámolt korábban, Weber sorkatonai szolgálatot erőltetne az európai fiatalokra.

Az Európai Néppárt vezetőjének piszkos ügyeiről korábban a V4NA nemzetközi hírügynökség rántotta le a leplet. Mint írták, Weber a korábbi években trükkös eszközökkel, joghézagokat kihasználva legalább négyszázezer eurót vágott zsebre jogosulatlanul az európai adófizetők pénzéből.

Az európai sorkatonaságot javasló, mutyijairól hírhedt politikus most arról beszélt, hogy Európában a lehető legjobban fel kell készülnünk, fel kell fegyverkeznünk a további viharokra.

Az európaiak június 9-én új parlamentet választanak, ami, ahogy fogalmazott, fontos lépés az európai védelmi politika szempontjából.

Olyan döntés előtt állunk, hogy miként garantáljuk a biztonságot és a jólétet Európában.

Manfred Weber szerint valószínűleg már az is siker lenne, ha a NATO túlélne egy második Trump-elnökséget – ami egyre valószínűbbé válik az USA-ban.

Az amerikai követelés, hogy Európának mostantól a saját védelmét kell finanszíroznia, teljesen jogos. 330 millió amerikai nem fogja tartósan megvédeni a 440 millió európait – mondta.

A demokráciák közötti együttműködés korunk feladata. Az elnyomók kihívás elé állítanak bennünket. A Hamásszal, a Hezbollahhal, Iránnal, Oroszországgal és Észak-Koreával a gonoszság új tengelye valósult meg, és Kína a saját játékát játssza. A demokratikus világ ezzel szemben áll

– tette hozzá sejtelmesen Weber.

Arra a kérdésre, hogy Trump győzelme esetén az USA ukrajnai segélyezését Európa képes lenne-e kompenzálni, azt mondta:

Természetesen igen, a kérdés az, hogy megvan-e a politikai akarat.

A választók azt mondják, hogy ne a jóléti államot csökkentsük, hanem az Ukrajnának nyújtott támogatásokat, mutatott rá a lap. Weber válasza erre az volt, hogy a jóléti állam mellett ez fontossági sorrend felállításának kérdése. A német márka feladásával példálózott, amely rendkívül népszerűtlen lépés volt Németországban, de szerinte mégis előrébb vitte Európát.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
12
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek