2024.május 25.
Orbán, Gergely

Alex Soros az albán kormányfővel a koszovói válság kitörése előtt konzultált

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
soros tüzlead

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Edi Rama albán miniszterelnök és Alex Soros üzletember, Soros György fia együtt vacsorázott bő egy héttel ezelőtt.

Rama közösségi média bejegyzésében azt írja, hogy munkavacsorát tartottak, hangsúlyozva, hogy Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettek. „Kedves barátommal, Alex Sorossal egy tiranai munkavacsora után, ahol Albániáról és a régióról, valamint a diákok digitális technológia felé való további ösztönzéséről beszélgettünk” – írta az albán miniszterelnök bejegyzésében.

Ugyanezt a képet posztolta Alex Soros egy nappal később, a fotó érdekessége, hogy a kabát, amelyet furcsán átkarol az albán miniszterelnök egy albán hadsereg által használt – egyébként az eBay-en is elérhető – katonai zubbony, amely így a kompozíciót meglehetősen szerencsétlen kontextusba helyezi miután alig 10 nappal később súlyos fegyveres konfliktus tört ki Koszovóban az albánok és a szerbek között.

16854353335016170 original

Egy komment Soros bejegyzése alatt megjegyzi, hogy Edi Rama hadnagyi rangban szolgált édesapja kommunista időkből származó pufajkáját mutogatja.

sorostwitter

Ami a kirobbant konfliktust illeti, Jeff Hovenier, az Egyesült Államok koszovói nagykövete hétfőn azt tweetelte, hogy “az Egyesült Államok határozottan elítéli a tüntetők erőszakos akcióit” Zvečanban, “beleértve a robbanószerek használatát” a KFOR-csapatok ellen. “Megismételjük felhívásunkat az erőszak vagy a feszültséget szító vagy konfliktust elősegítő cselekmények azonnali leállítására” – írta a nagykövet.

A Rama-Soros találkozó időzítésén túl elgondolkodtató az is, hogy még 2021-ben élesen reagált arra a szerb kormányfő, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök utalásokat tett egy esetleges referendumra, amely országának Albániával való egyesítéséről szólna. Brnabic szerint ez a nyilatkozat ismét hozzájárul a regionális stabilitás és biztonság aláásásához. Kurti egyébként azt mondta korábban, ő személy szerint az egyesítésre szavazna, amennyiben az demokratikus és békés keretek közt zajlik le.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Soros György tőzsdespekuláns érdekeit érvényesítve avatkozott be az albán választásokba – írta a New York Post. A jobboldali amerikai napilap felidézi: a tavaly hivatalba lépett demokrata párti Blinken egyik első tette külügyminiszterként az volt, hogy kitiltotta az Egyesült Államokból az albániai ellenzék egyik vezéralakját, a kommunistaellenes Sali Berishát. Albánia egykori elnöke (1992–97) és miniszterelnöke (2005–13) Soros György és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványok heves bírálója. Blinken arra hivatkozva tiltotta meg Berishának, feleségének és gyermekeinek az Egyesült Államokba való beutazást, hogy „korrupt tettei aláásták a demokráciát Albániában”.

Hogy Soros Györgynek milyen nagy hatalma is van a Balkánon, azon belül Albániában, arra a XXI. Század Intézet 2020-as elemzése világított rá. A Wikileaks által kiszivárogtatott e-mailből kiderül, hogy Hillary Clinton akkori külügyminiszter Soros több tanácsát is elfogadta az albán belpolitikai folyamatokba való amerikai beavatkozás során, amelynek célja az ellenségesnek titulált Berisha-kormány leváltása volt.

Edi Rama hatalomra kerülésével Soros befolyása jelentősen megnőtt az országban. A korábban Soros-ösztöndíjban részesülő baloldali politikust több szál is szorosan fűzi Soros Györgyhöz.

16854366869936282 original

Rama szorosan kötődik a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz, az amerikai külügyminisztériumhoz köthető Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 9,5 millió dolláros keretösszegéből komoly összegeket felhasználva segítette a Justice for All (Igazságot mindenkinek) kampányt, amelynek célja az igazságszolgáltatásnak az Edi Rama által vezetett szocialista kormány befolyása alá helyezése volt.

Korábban az amerikai konzervatív jogvédő szervezet, a Judicial Watch szerint az Obama-kormányzat segített Soros György baloldali politikai tevékenységének finanszírozásában Albániában, és leleplezte a tiranai amerikai nagykövetséggel való lehetséges kapcsolatokat. A konzervatív csoport szerint 9 millió USD Soros-pénzt használtak fel arra, hogy Albánia szocialista kormánya “teljes ellenőrzést gyakoroljon az igazságszolgáltatás felett”.

A Judicial Watch 32 oldalnyi feljegyzéshez jutott hozzá, amelyek azt mutatják, hogy az Obama-kormányzat amerikai adófizetők pénzét küldte egy Soros György milliárdos által támogatott csoportnak, amely a pénzt baloldali politikai tevékenységek finanszírozására használta Albániában, beleértve az ország szocialista kormányával való együttműködést a rendkívül ellentmondásos igazságügyi “reform” előmozdítása érdekében. A feljegyzések azt is részletezik, hogy a Soros-művelet hogyan segített a Külügyminisztériumnak felülvizsgálni más csoportok adófizetői támogatásra benyújtott támogatási kérelmeit.

Forrás:tuzfalcsoport

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek