2024.április 20.
Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Állambiztonsági gyanú a németországi szélsőjobboldali “puccsban”

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
rendor8 11 742

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Egy nagyszabású rendőrségi razzia meghiúsította a szélsőségesek tervét a német kormány megdöntésére. Az összeesküvés időzítése és abszurditása azonban kérdéseket vetett fel az állambiztonsági szerepvállalásról a felbujtásban, amire Németország múltjában már többször is volt példa.

2022. december 7-én reggel a német biztonsági szolgálatok történelmük legnagyobb rendőrségi razziáját hajtották végre, amikor 3000 rendőr 130 ingatlant rohant meg, szinte az egész ország területén, valamint Ausztriában és Olaszországban is.

Amikor a rendőrségi razzia véget ért, 25 személyt tartóztattak le a német kormány megdöntésére irányuló szervezkedés miatt. Azzal vádolták őket, hogy a parlament megrohamozására, a törvényhozók letartóztatására és az ország monarchiájának erőszakos visszaállítására irányuló tervvel álltak elő, amelyet Heinrich XIII Reuss arisztokrata vezetett.

A rendőri fellépés és annak időzítése közelebbről megvizsgálva azonban komoly kérdéseket vet fel az állítólagos puccs legitimitásával kapcsolatban, valamint azzal kapcsolatban, hogy a német biztonsági állam szerepet játszott-e a puccs kirobbantásában. Ha igen, akkor ez beleilleszkedne abba a történelmi mintába, amely a háború utáni időszak óta a kormányzat szélsőséges mozgalmakba való beszivárgását mutatja. 2003-ban egy német bíróság kénytelen volt feladni egy hírhedt neonáci csoport elleni eljárást, amikor megállapította, hogy a szervezetet legalább részben, ha nem is teljes egészében állami eszközök irányítják.

A német kormány megdöntésére irányuló szervezkedéssel vádolt gyanúsítottak a Reichsbürger, azaz a Birodalom Polgárai nevű mozgalom tagjai. Ez a csoport állítólag elutasítja a Német Szövetségi Köztársaság legitimitását, és azt állítja, hogy az ország valójában nem szuverén állam, hanem egy vállalat, amelyet az USA és Nagy-Britannia hozott létre a második világháború után.

Ez csak az egyik legszembetűnőbb aspektusa egy olyan eseménynek, amely annyira tele van bohózati elemekkel és kattintáskeltő címlapokkal, hogy úgy tűnik, kifejezetten a média őrületének kiváltására találták ki. A letartóztatottak között van egy híres ínyenc szakács, akit azért szerveztek be, hogy “átvegye az új Német Birodalom étkezdéit”, valamint a jobboldali Alternative für Deutschland (AfD) egy korábbi parlamenti képviselője. Ahogy egy orosz állampolgár, Reuss barátnője is, aki állítólag kapcsolatba lépett Moszkva németországi nagykövetségével, hogy a puccs utáni új világrendről tárgyaljon.

A hatóságok nyilvánvalóan arra törekedtek, hogy a híreket intenzív érdeklődéssel kísérjék, és újságírók egész csoportjait hívták meg, hogy valós időben dokumentálják a razziákat, így biztosítva, hogy a világ minden táján szinte azonnal tele legyenek a világsajtó a megbilincselt összeesküvők elkíséréséről készült fotókkal. Összesen 125 rendőrt vetettek be minden egyes kihallgatásra bevitt gyanúsítottra – ez nyilvánvalóan rendkívüli, túlzott arány.

Tekintettel arra, hogy a nagy német hírportálok, mint például a Der Spiegel, milyen gyorsasággal jelentettek meg részletes, hosszas beszámolókat a razziákról, egyesek még azt is feltételezték, hogy bizonyos cikkek már a rendőrségi rajtaütés előtt készültek, és hogy az újságírók és szerkesztők már jó ideje várták ezt a napot. Hátborzongató módon az ARD újságírója, Georg Heil december 6-án egy azóta törölt tweetjében véletlenül megjósolta: “Gyanítom, hogy holnap sok “exkluzív” hír lesz”.

Számos kormánytisztviselő agresszívan hangoztatta, hogy az összeesküvők “nem ártalmatlan, őrült emberek”, a média pedig a legnagyobb komolysággal kezelte a puccsot. A Deutsche Welle német állami műsorszolgáltató azonban elismerte, hogy a Reichsbürgereknek még csak távolról sem volt reális esélyük a kormány megdöntésére. Általánosságban a DW elismerte, hogy egy államcsíny “aligha sikerülhet Németországban”, mivel “az államrend és az alkotmány túl szilárd”.

Bár a rendőrségi razziák során csak néhány fegyvert foglaltak le, Nancy Faeser belügyminiszter kijelentette, hogy Németország amúgy is szigorú fegyvertörvényeit még tovább szigorítják az állítólag meghiúsult felkelésre válaszul. Szinte biztos, hogy a berlini biztonsági és hírszerző szolgálatoknak nagyobb lehetőségeket biztosítanak majd a polgárok megfigyelésére és zaklatására, valamint a zavargások elfojtására is, mivel rendkívül opportunisták abban, hogy a politikailag célszerű helyzetekben kriminalizálják a másként gondolkodókat.

2021 áprilisában, amikor a német kormány a lakosság határozott ellenállásával és a politikai spektrum több politikai pártjának határozott ellenállásával szemben keményebb világjárványügyi korlátozások bevezetésére készült, a berlini belbiztonsági szolgálat, a Bundesamt für Verfassungsschutz, azaz a BfV, új, külön megfigyelési kategóriát hozott létre a zárlatok ellenzői számára.

A hivatal azzal érvelt, hogy a zárlat elrendelésével szembeni ellenállás felforgató veszélyt jelent az államra nézve, de nem tartozik a már létező kategóriákba, mint például a szélsőjobboldal, szélsőbaloldal vagy az iszlám terrorizmus.

A lépés gyakorlatilag betiltott minden lezárásellenes agitációt Németországban, miközben az ilyen tevékenység miatt letartóztatottakat – amelyekből akkoriban több ezren voltak, annak ellenére, hogy a német alkotmánybíróság egy évvel korábban úgy döntött, hogy a Covid-19 korlátozása nem terjed ki a tüntetésekre – szélsőséges törekvéseknek minősítette.

Emellett garantálta a BfV kibővített hatáskörét és bürokratikus erőforrásait, amelyeket idén decemberben a Reichsbürger állítólagos felkelési tervének felszámolásakor be is mutatott.

A német kormány beépül a szélsőjobboldalba

Feltűnő, hogy a német média túlnyomórészt a Reichsbürger-összeesküvők állítólagos “szélsőjobboldali” jellegére összpontosít, mivel a BfV számításai szerint a Németországban becslések szerint 21 000 követőnek csak mintegy öt százaléka “szélsőjobboldali”.

Ezek a számok szokatlanul konkrétnak tűnhetnek, de a BfV jó helyzetben van ahhoz, hogy nagy biztonsággal ismerje őket. Az ügynökség ugyanis olyannyira kiterjedt a német szélsőjobboldal megfigyelése és beszivárgása, hogy a mozgalmat legalábbis részben az állam irányítja, sőt finanszírozza.

Ez a nyugtalanító valóság 2001 januárjában került napvilágra, amikor a német kormány minden ága kérte, hogy a berlini Szövetségi Alkotmánybíróság vizsgálja ki az ultranacionalista Nemzeti Demokrata Pártot (NPD), és állapítsa meg, hogy az alkotmányellenes-e. Az ultranacionalista NPD-t az alkotmánybíróságnak kell vizsgálnia. Szándékuk az volt, hogy a pártot teljesen betiltsák.

A vizsgálat 2003-ban meghiúsult, miután az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az NPD számos tagja és prominense – köztük legalább 30 prominens személyiség – a BfV beépített ügynöke vagy informátora volt. Ráadásul a kormánynak a párt ellen felhozott vádak nagy része az ügynökség alkalmazásában álló személyek által tett nyilatkozatokon és publikált műveken alapult. Egy antiszemita NPD-brosúrát például, amely a bíróság rendelkezésére bocsátott bizonyítékokban kiemelkedő szerepet játszott, egy beépített ügynök írt.

Ennek eredményeként a Bíróság úgy ítélte meg, hogy nem lehetett megállapítani, hogy a pártnak tulajdonított kijelentéseket, publikációkat és cselekedeteket a BfV befolyásolta. A nyomozók feltételezték, hogy az NPD tevékenységét az ügynökség szándékosan és aktívan irányította a párt betiltásának támogatására.

Ez a magyarázat igen valószínűtlen, mivel a BfV 2011-ben az NPD betiltására irányuló újabb felhívásokat azzal az indokkal utasította el, hogy akkor a pártban működő 130 fős informátorhálózatot – amelynek fele neonáci – kellene deaktiválni, amely felbecsülhetetlen értékű információkat szolgáltatott számos titkos jobboldali mozgalomról.

Hasonlóan valószínűtlen tehát az is, hogy – ahogyan a “puccs” bevett narratívája állítja – az összeesküvők csak idén áprilisban kerültek először a BfV látókörébe, miután letartóztatták a United Patriots, egy Reichsbürger alcsoport négy tagját. Állítólag összeesküvést szőttek az erőművek megsemmisítésére, hogy országos áramszünetet okozzanak, és elrabolják Karl Lauterbach egészségügyi minisztert.

A Reichsbürger már évek óta a BfV radarján volt. 2020 márciusában, egy hanaui lövöldözés után, amelynek során kilenc migráns meghalt, Németország központi kormánya betiltotta a csoportot, és több tagját letartóztatták.

A szélsőséges alakulat a BfV 2021-es éves jelentésében is kiemelt helyen szerepelt, akárcsak a Covid-19-szkeptikus Querdenken mozgalom, amelyhez az összeesküvők szintén kapcsolódtak. Ez utóbbira a BfV külön hivatkozott a hivatalos indoklásában, amelyben új megfigyelési kategóriát hozott létre a bezárkózás ellenzői számára.

Így a “puccs” összeesküvői cáfolhatatlanul kapcsolatban álltak egy sor olyan csoporttal, amelyekről hivatalosan megerősítették, hogy a BfV intenzív megfigyelés alatt áll. Ezekbe a csoportokba így ügynökök és besúgók hatoltak volna be, akik a tagjaik minden lépéséről jelentettek. Az AfD párt esetében a szélsőséges gyanúsítottként való megjelölés azt jelenti, hogy a párttal kapcsolatban állók magánjellegű kommunikációját szigorúan rögzítik és tárolják.

Az arisztokrata Reichsbürger vezetője, Reuss és szövetségesei állítólag a BfV érdeklődésének tárgyává váltak, miután letartóztatták az Egyesült Hazafiak alcsoport tagjait. “Nagyon korán” – Thomas Haldenwang ügynökségi elnök szerint – a BfV “nagyon világos rálátása volt terveikre”.

A hatóságok ettől kezdve szorosan figyelemmel kísérték kommunikációjukat és kapcsolataikat, információkat gyűjtöttek arról a szélesebb hálózatról, amelyben működtek, és ügyeket építettek fel ellenük. Ha valóban komoly, közvetlen veszélyt jelentettek volna Németország alkotmányos rendjére, vagy az erre irányuló terveik jól kidolgozottak és a megvalósuláshoz közeledtek volna, akkor bizonyára már sokkal korábban is intézkedhettek volna.

Haldenwang azt állítja, hogy a BfV valós időben figyelte, ahogy az összeesküvés “egyre konkrétabbá vált és fegyvereket szereztek be”. Nyitott és nyilvánvaló kérdés marad, hogy a BfV provokátorai bátorították-e és/vagy segítették-e az összeesküvők bármelyikét lázadó fantáziájuk előmozdításában ebben az időszakban.

Végül is az a nyolc hónap, amely alatt az összeesküvés kibontakozott, bőséges időt biztosított arra, hogy ügynököket illesszenek be egy csoportba, vagy toborozzanak.

Heves médiafelhajtás után a “puccs” eltűnik a címlapokról

A “puccs” egyik legfigyelemreméltóbb aspektusa az, hogy a kezdeti rajtaütéssorozat után milyen gyorsan eltűnt a címlapokról. A percről percre történő tudósítások hulláma után az állítólag szeizmikus, történelmi jelentőségű esemény – amelyet Andreas Kluth, a Bloomberg rovatvezetője úgy nyilatkozott, hogy Berlin a “Negyedik Birodalom” létrejöttének megakadályozását jelenti – már egyáltalán nem érdekli a mainstream újságírókat, beleértve a németországiakat is.

Egy ilyen rémisztő esemény után, amelyben Németországot állítólag megmentették Hitler második eljövetelétől, ésszerűnek tűnt, hogy még több rémisztő részletet várjunk az összeesküvők nagyszabású tervéről. Legalábbis a szélsőséges sejt többi tagjának ígért letartóztatásai közül néhánynak mostanra már meg kellett volna valósulnia.

De a Bundestag december 12-i zárt ajtók mögött tartott üléssorozatát leszámítva, amelyen azt állították, hogy az összeesküvők 280 félkatonai egység létrehozásáról álmodtak, amelyek feladata a kormány megbuktatása után az emberek “letartóztatása és kivégzése” volt, a hatóságok december 7-e óta kifejezetten szűkszavúak maradtak. Ahogy az a természetükből adódik, a hagyományos hírcsatornák követték az állam példáját, és szinte teljesen elhagyták a “puccsot” a radarjukról.

A média hirtelen érdektelensége a Reichsbürger-összeesküvés iránt emlékeztet egy másik feltételezett szélsőjobboldali puccsösszeesküvésre Németországban. 2017 áprilisában az országot elárasztották a jelentések egy 28 éves Bundeswehr-katonáról, akit “Franco A” néven ismertek, és akit letartóztattak, mert német politikusok, aktivisták és újságírók elleni erőszakos támadásokat tervezett végrehajtani.

A Nordkreuz szélsőjobboldali terrorcsoport vezető tagjaként bemutatott Franco A állítólag 2015 decemberében szíriai menekültként regisztráltatta magát a német hatóságoknál. Állítólag az volt a szándéka, hogy szándékosan hagyjon ujjlenyomatokat súlyos bűncselekmények helyszínén, abban a reményben, hogy azokat szíriai személyiségére fogják kenni, és ezzel országszerte erőszakos ellenlépéseket vált ki a bevándorlók ellen.

A hatóságok később kijelentették, hogy a Franco A ellen folytatott nyomozás során kiderült, hogy ő csak egy része volt a német elit különleges erők parancsnoksága (Kommando Spezialkräfte – KSK) sokkal szélesebb körű összeesküvésének, amelynek célja az “X. nap” elérése volt, amelynek során számos német politikust elraboltak és kivégeztek volna.

Az ügy nemzetközi felháborodást váltott ki, és széles körű nyilvános vitát váltott ki arról, hogy a Bundeswehr mennyire fertőződött meg veszélyes, forradalmi szélsőjobboldali érzelmekkel. A hivatalos vizsgálat azonban végül nem vezetett eredményre.

2017 novemberében, hat hónappal letartóztatása után Franco A-t szabadon engedték az előzetes letartóztatásból, mivel a berlini szövetségi bíróság úgy ítélte meg, hogy “a nyomozás eddigi eredményei nem támasztják alá azt az erős gyanút, hogy súlyos, az államot fenyegető cselekmény előkészületeire került volna sor”.

A három hónappal korábban a KSK székhelyén tartott rendőrségi razzia hasonlóan nem talált semmilyen utalást arra, hogy a KSK munkatársai felforgató szándékkal vagy tevékenységgel rendelkeztek volna. A rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy a bizonyítékok hiánya nem bizonyítja a hiányt, ezért azt feltételezte, hogy a parancsnokságnak előzetesen tippet adtak, és azonnal megvádoltak egy Peter W néven ismert katonát, akit azzal vádoltak, hogy titokban vezette a Hannibal szélsőjobboldali csoportot, és segített a gyanúsítottaknak eltüntetni a nyomokat.

Peter W-t 2019 márciusában szabályosan felmentették, és a jelek szerint a mai napig a német fegyveres erőknél szolgál. A bíróságon sikeresen érvelt azzal, hogy a német igazságügyi minisztériumon belül a Szociáldemokrata Párt támogatói durván eltúlozták és elferdítették az ügyét, hogy választási célszerűségi okokból zavarba hozzák a kormányzó CDU vezette kormányt.

Eközben a Nordkreuz feltételezett vezetőjét és alapítóját, a “Marko G” néven ismert veterán rendőrségi mesterlövészt és lövészoktatót ugyanezen év decemberében 21 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Annak ellenére, hogy otthonában fegyvereket és lőszereket találtak, az arzenált nagyrészt legálisnak ítélték, és több “alkotmányellenes” megjegyzése, amelyet egy privát csoportos csevegésben tett, nem utalt arra, hogy a kormány megdöntésére vagy terrortámadások végrehajtására készült volna.

Franco A-t végül 2022 júliusában öt és fél év börtönbüntetésre ítélték illegális fegyvertartás és csalás miatt. Konkrét bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a német kormány megdöntésére irányuló összehangolt erőfeszítést, pláne vágyat tanúsított volna a részéről, nem merült fel. Időközben a KSK-t átszervezték és részben feloszlatták a soraiban feltételezett szélsőjobboldali szélsőségesség miatt, bár további letartóztatásokra nem került sor.

A “feszültség stratégiája” visszatér Európába?

A német hatóságok, politikusok és újságírók már régóta szívesen idézik fel egy titkos fasiszta hálózat rémképét, amely gyújtogató erőszakkal akarja átvenni a hatalmat Berlinben. Bár aligha kétséges, hogy a modern Németországban aránytalanul sok neonáci és fasiszta él, akik közül legalábbis néhányan erőszakosak és veszélyesek, az ország alkotmányos rendjét aligha veszélyeztetik.

Az is igaz, hogy ezek a szélsőséges erők jól képviseltetik magukat a hadseregben és a biztonsági szolgálatokban. 2018 novemberében a BfV vezetőjét, Hans Georg Maasent rasszista összeesküvés-elméletek terjesztése miatt elbocsátották. Akkor azt feltételezték, hogy politikai nézetei miatt az ügynökség a hatéves hivatali ideje alatt szemet hunyt az ország szélsőjobboldali aktivitása felett.

Maasen elődje, Heinz Fromm szintén kegyvesztetten távozott, miután kiderült, hogy a BfV megsemmisítette a Nemzeti Szocialista Földalatti Szövetséggel (NSU) kapcsolatos aktákat, egy neonáci terrorista csoporttal, amely egy évtizeden át büntetlenül követett el gyilkosságokat, bankrablásokat és robbantásokat Németország-szerte.

A mai napig kérdéses, hogy az NSU-t aktívan védték-e a BfV állambiztonsági szolgálatai a nyomozástól és az elfogástól. Az is tisztázatlan, hogy az ügynökség egyik munkatársa, akit a kémtársak szélsőjobboldali nézetei miatt “Kis Adolfként” emlegetnek, miért volt jelen a csoport egyik gyilkosságának helyszínén. Ami megerősítést nyert, az az, hogy az NSU közvetlen és rendszeres kapcsolatban állt számos BfV-informátorral, és közvetve a német állambiztonsági szervezeten keresztül kapott ügynökségi pénzeket.

Aligha ez volt az első eset, hogy jobboldali terroristáknak sikerült megúszniuk a szó szoros értelmében vett gyilkosságokat Európában. A hidegháború alatt a brit és amerikai kémek a NATO-val együttműködve titkos fasiszta hadseregek hálózatát irányították, amelyek számtalan erőszakos, bűncselekményt követtek el a “feszültség stratégiájának” részeként, amelynek célja a baloldal lejáratása és az egyre nagyobb biztonsági intézkedések igazolása volt. Olaszországban ezt a konspirációt Gladio hadművelet néven ismerték.

Számos, ebben az időszakban végrehajtott terrortámadás hivatalosan még mindig megoldatlan, vagy a valószínűsíthető elkövetőket soha nem állították bíróság elé. A Gladio ügynöke, Vincenzo Vinciguerra, akit életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a három rendőrt megölő és két rendőrt megsebesítő autós robbantás miatt, a későbbi években elmagyarázta, hogy miért, és a “feszültség stratégiáját” kendőzetlen részletességgel tárta fel:

“Civileket, nőket, gyerekeket, ártatlan embereket kellett volna megtámadni a politikai színtéren kívülről. Az ok egyszerű volt: rákényszeríteni a lakosságot, hogy az államhoz forduljon, és nagyobb biztonságot kérjen… Az emberek szívesen cserélnék el a szabadságukat arra a biztonságra, hogy az utcán sétálhassanak, vonatra szállhassanak, vagy beléphessenek egy bankba. Ez volt a politikai logika a robbantások mögött. Azért maradnak büntetlenül, mert az állam nem tudja elítélni önmagát.”

Vinciguerra szavai erősen visszhangoznak a közelmúltbeli Reichsbürger “puccs” hátterében, mivel a feltételezett összeesküvés nem is jöhetett volna alkalmasabb időpontban a német kormány számára. A berlini hivatalnokok 2022 folyamán nyíltan szorongtak a megélhetési és energiaköltségek spirálba szökése miatti tömeges felfordulás kilátása miatt. Bár a mainstream média alig számolt be róla, a nagyszabású tüntetések mérete és gyakorisága egyre nőtt. Olaf Scholz német kancellár “a társadalom puskaporos hordójának” nevezte a helyzetet.

Nem valószínűtlen, hogy az ország a közeljövőben mély, őrlődő recesszióba kerül; egyes elemzők az ország végleges dezindusztrializációját jósolják. Scholz kormányának közmegegyezése már most is jelentősen lankad. Ezzel szemben az AfD – amely ellenzi Ukrajna felfegyverzését és Oroszország szankcionálását – rekordközeli eredményeket ért el a közvélemény-kutatásokban, és a 2024-es államfőválasztásokon több helyen is az első helyre pályázik.

Mivel a nyugati kormányok már nem tudják kihasználni a Covid-19-járványt arra, hogy leverjék az ellenvéleményt, a polgárokat a népszerűtlen kormányok mögé állítsák, és kiterjesszék a megfigyelési és társadalmi ellenőrzési rendszereket, a hírszerző szolgálatok Európa- és Észak-Amerika-szerte újra felerősítik a terrorizmustól való félelmet, hogy a lakosságot engedelmességre rémítsék – ezúttal a hazai, szélsőjobboldali elemek formájában.

Ha a német kémek olyan hamis zászlós terrorcselekményt akartak volna kitalálni, amely maximális vizuális és politikai hatást ér el, és amely nem veszélyezteti a nemzetbiztonságot, akkor a december 7-én hősiesen lebukott “puccsot” nem is tervezhették volna jobban.

Forrás:thegrayzone.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek