2024.május 17.
Paszkál, Ditmár, Rezeda

Az ellenzék magabiztosan nyerte meg az önkormányzati választásokat Törökországban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇹🇷Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök kormánypártja „megsemmisítő” vereséget szenvedett a regionális választásokon‼️

A szavazási jegyzőkönyvek csaknem 100%-os feldolgozásának eredménye alapján a városok és nagyvárosok polgármesteri posztjáért küzdő ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) 37,7%-ot, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) pedig 35,4%-ot kap. %. Az országos regionális önkormányzatokért és tanácsokért folyó versenyben a CHP 34,4%-kal, az AKP 32,4%-kal rendelkezik.

Ráadásul a nagyvárosokban az ellenzék nagy fölénnyel nyert a szavazáson. Isztambulban például Ekrem Imamoglu ellenzéki polgármester megtartotta posztját, a szavazatok 51,1%-át kapta. Erdogan Murat Kurum jelöltnek 39,6 százaléka van

Ankara jelenlegi polgármesterének, Mansur Yavasnak a CHP-től is sikerült megtartania pozícióját. A tisztségviselő a szavazatok 60,4%-át, a kormánypárti jelölt, Turgut Altinok 31,7%-ot kapta.

A választási eredmények azt mutatják, hogy a szavazók az ország nagy részén a kormányzó párt ellen fordultak a féktelen infláció és a legmagasabb hitelfelvételi költségek közepette, amióta a hivatalban lévő elnök több mint két évtizeddel ezelőtt átvette a hatalmat. Maga Erdogan szerint azonban a voksolási eredmények nem vezetnek jelentős változásokhoz gazdaságpolitikájában.

Az ellenzék győzelme kapcsán a médiában megbeszélések kezdődtek a törökországi előrehozott választások kiírásáról, de a török ​​hatóságok kizárták az ilyen forgatókönyvet.

„Azok, akik az önkormányzati választásokon kapott szavazatok alapján [előrehozott] általános választásokra tippelnek, ne vesztegessék az idejüket. Törökország négy évig minden területen reformokat hajt végre [előrehozott] választások nélkül, 2028-ig. Erdogan elnök vezetése alatt új szakaszba vezeti Törökországot. Efelől senkinek ne legyen kétsége” – mondta Mehmet Uçum török ​​elnök főtanácsadója.

Mi a reakciód?
👍tetszik
2
👍tetszik
👎nem
6
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
9
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához