2024.június 21.
Alajos, Leila

Az új lengyel igazságügyi miniszter eltökélt a tisztogatásban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
41d3afc9c9cc4baa904f019d78c65359

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Adam Bodnar, a Tusk-kormány igazságügyi minisztere eltökélt, hogy lebontson mindent, amit elődje felépített – fedi fel büszkén egy interjúban.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök új, liberális kormányának igazságügyi minisztere, Adam Bodnar egy pillanatig sem rejti véka alá, hogy célja lebontani mindazt, amit az elmúlt nyolc évben a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett konzervatív kormány felépített. Céljairól a Politico hírportálnak adott interjúban beszélt.

Az új miniszter egyik első célpontja a köztévé és a közrádió volt.

Fel kellett számolnunk a közszolgálati televíziót. Ennek megoldása valószínűleg eltart egy ideig, de a legnagyobb probléma az volt, hogyan szüntessük meg a propagandát. Azt akarjuk, hogy a TVP még unalmas is legyen, csak egy normális pluralista változata a társadalomnak. A közmédia soha nem lehet a pártpropaganda eszköze

– nyilatkozta Bodnar a Politico hírportálnak adott interjúban.

Arra már nem tér ki, hogy értelmezése szerint csupán a jobboldali vélemény számít propagandának, a baloldal narratíváját minden további nélkül lehet hangoztatni a lengyel köztelevízióban. Erre jó példa az egyik nagyszabású közlekedési beruházásról szóló vita, amelynek során a projektet támogató véleményeket nem engedték szóhoz jutni – mutat rá a wPolytice lengyel hírportál.

A műsor a közösségi médiában is indulatokat kavart. Akadt néző, aki egyszerűen viccnek bélyegezte.

A köztévében és a közrádióban látható tisztogatás azonban nem az egyetlen hasonló döntés. Bodnar szintén sietett meneszteni a PiS által kinevezett Dariusz Barski nemzeti ügyészt. Csakhogy a döntés törvénytelen volt, hiszen a nemzeti ügyészről szóló jogszabály szerint a kinevezéséhez és a felmentéséhez az elnök jóváhagyása szükséges, amit Andrzej Duda nem adott meg. Bodnar azzal indokolta lépését, hogy Barski kinevezése szabálytalan volt.

Duda elnök a törvények durva megsértésével vádolta az igazságügyi minisztert.

A helyzet, amellyel péntek délután óta foglalkozunk, olyan, amely veszélyezteti az ügyészség méltóságát és azt a képességét, hogy nagyon fontos feladatait hatékonyan ellássa

– mondta Malgorzata Paprocka elnöki tanácsadó a hétvégén a lengyel TVN televíziónak.

Bodnar központi szerepet játszott Mariusz Kaminski és Maciej Wasik PiS-képviselők letartóztatásában is, akiket az elnöki palotából hurcoltak el múlt héten, és azóta vidéki börtönökben tartják őket fogva. A PiS álláspontja szerint ők az első politikai foglyok Lengyelországban 1989 óta.

A két politikust a korrupció elleni harc során elkövetett túlkapásért ítélték el, de elnöki kegyelemben részesültek. Az, hogy ennek ellenére börtönbe vetették őket, óriási felzúdulást váltott ki Lengyelországban. Múlt csütörtökön több százezren tüntettek Varsó belvárosában a szabadon bocsátásukat követelve.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek