2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

Az Ukrajnában üzemeltetett műholdrendszere túl drága lett Elon Musknak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1dc0376d78ad47f7896d84172952432a

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A SpaceX űripari vállalat alapítója, Elon Musk arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat üzemeltetésének költségeit Ukrajnában – közölték amerikai tisztségviselők helyi idő szerint pénteken.

A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.

Az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozó tisztségviselők szerint a kormány mérlegeli Musk felvetését. Több megbeszélésen is szóba került már az ügy, de egyelőre nem született döntés. Pénteki közleményében Sabrina Singh amerikai védelmi szóvivő is megerősítette ezeket az értesüléseket. Elmondta: a Pentagon és az ukrán védelmi minisztérium tárgyal a stabil kommunikáció további biztosításáról az ukrán erők számára. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren azt írta: Ukrajna megoldást fog találni a helyzetre. Egyúttal jelezte: 

Musk segített nekik „túlélni a háború legkritikusabb pillanatait”.

Elon Musk már napokkal a háború kezdete után küldött Starlink műholdas vevőegységeket Ukrajnába. Pénteki Twitter-bejegyzése szerint a SpaceX havonta 20 millió dollárt fordít az ukrajnai kommunikáció fenntartására.

A milliárdos üzletember rámutatott: eddig mintegy 25 ezer terminált helyeztek el Ukrajnában, ami 80 millió dollárba került. Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.

Az üzletember jelezte: a SpaceX „nem finanszírozhatja ezt a végtelenségig”.

Musk hangsúlyozta:

A Starlink az egyetlen kommunikációs rendszer, amely továbbra is működik a fronton, minden más halott

A milliárdos elárulta: Oroszország ezt a rendszert is igyekszik megsemmisíteni, ezért hatalmas erőforrásokat kellett a védelmére fordítani, ennek ellenére a siker nem garantált.

A Financial Times című brit napilap értesülései szerint a Starlink szolgáltatása többször akadozott a fronton az elmúlt időszakban, különösen Herszon megyében, ahol súlyos harcok dúlnak.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (Forrás: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Kedves Emberek ! Musk nem más mint Bill Geci csak más módon. Ő is a DS megcsinált embere. Egy előretolt helyőrség amin keresztül kommunikálnak és elérik amit akarnak. És az emberek áhítattal megeszik ezt a “zseni” maszlagot. Jó propagandával elültették az emberek fejében, hogy egy “zsenike” mindenhez is ért,” mérnök, tervező, újító, közgazdász, vállalkozó, cégalapító, befektető, űrhajó építő, filantróp, a világ leggazdagabb embere.” Különösen a “filantróp” tetszik. Ez is mindig uaz a mantra. Megírják neki a wikipédiát és a sok agyatlan meg elhiszi. SENKI nem lesz magától ilyen gazdag, csak ha hagyják-de annak mindig ára van- v felépítik. Ez egy újabb pszichopata. A mostani kis tette, az, hogy beavatkozott a háborúba -megmondták neki, hogy háborús bűnős így, semmi jogalapja nincs erre mert ez egy katonai művelet, és köze???? semmi, sőt- de őt ugye, a mindenek felett is állót ,ez nem érdekli. Meg egyébként is a DS megmondta ezt kell tennie és kész. Na most a kis ” milliárdosunknak” nem tetszik, hogy nem kap pénzt???a CIA/Pentagontól ?? Vagy talán csak nem eleget ? Úgy gondolta, na majd ő van már olyan nagy ember és bátor, hogy reklamálhat. Na hamar elmagyarázták neki, hogy szava nincs. Így aztán szolgáltat tovább. DE a fényességes EU meg úgy döntött, hogy megsegíti / a mi pénzünkből, ez további gondolatokat indít el több téren is!!/ ezt a szegényedő milliárdost, hogy segítse csak tovább az ukránokat. Elvégre folytatni kell a háborút. Kommjunikáció , és ugye tgudjuk segélyek nélkül Ukrajnának már répgen vége lenne, csak hát a DS-ne ez nem érdeke a túlélése miatt. Nos nagyon remélem , hogy vmi
    /orosz v kínai / napkitörés v napszél tönkrevágja a hülye műholdjait amik amúgy is csak zavarják és szennyezik az űrt. Így legyen!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek