2024.július 20.
Illés, Margaréta
Hírek 🔊

Balassi-kard: magyar költő és amerikai műfordító kapja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
balassi nandorfi

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Budapest, 2022. november 23., szerda (MTI) – Magyar költőként Zalán Tibor, külföldi műfordítóként Peter V. Czipott kapja 2023-ban a Balassi Bálint-emlékkardot.

A nemzetközi irodalmi elismerést jövőre a 27. alkalommal adják át, a hagyományokhoz híven Budapesten Bálint-napon  – közölte az MTI-vel szerdán Molnár Pál, díj alapítója és a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.


A méltatás szerint a 68 éves Zalán Tibor több műfajban alkot, számos verseskötete jelent meg az elmúlt évtizedekben. Műveiért jelentős díjakat kapott, elismert alakja a magyar irodalmi életnek.
A szintén 68 esztendős Peter V. Czipott kaliforniai alkotó, aki elsősorban magyar világirodalmi remekeket ültet át angol nyelvre. A napokban Budapesten jelent meg Toll és szablya – The Pen and the Sword című, kétnyelvű kötete. A harmincnyolc Balassi-verset tartalmazó könyv kiadója a Kairosz.
Mint a közlemény kiemeli, a Balassi Bálint-emlékkard az első magyar irodalmi díj, amely mind az öt kontinensre eljutott: Tokiótól Santa Barbaráig, Jyväskylätől Kinshasáig, Sao Paulótól Melbourne-ig.
Eddig 49 költő és műfordító vette át a Bonyhádon kovácsolt szablyát, most az 50. és 51. kard átadása következik – áll a közleményben.

Forrás:Présház, Kép: MTI

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához