2024.május 4.
Mónika, Flórián

Biden segítői ismét találtak újabb titkos dokumentumokat

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
image: president biden hosts news conference with president volodymyr zelensky of ukraine at the white house

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Hétfőn a Fehér Ház elismerte, hogy “kis számú” titkos dokumentumot találtak egy Biden által használt irodában.

WASHINGTON – Joe Biden elnök segítői legalább egy további köteg titkos dokumentumot fedeztek fel egy olyan helyen, amely elkülönült attól a washingtoni irodától, amelyet az Obama-kormányzatból való távozása után használt, az ügyet ismerő személy szerint.

November óta, miután a korábbi irodájában titkos jelzéssel ellátott dokumentumokat fedeztek fel, Biden segítői további titkos anyagok után kutatnak, amelyek az általa használt más helyeken lehetnek – mondta a forrás, aki névtelensége megőrzése mellett beszélt, hogy részleteket közöljön a folyamatban lévő vizsgálatról.

A Fehér Ház nem válaszolt a megkeresésre. Az Igazságügyi Minisztérium nem nyilatkozott.
A Biden által alelnöksége után használt irodában talált titkos dokumentumok első felfedezéséről először hétfőn számolt be a CBS News.

A további dokumentumok minősítési szintje, száma és pontos helye nem volt azonnal világos. Az sem volt azonnal világos, hogy mikor fedezték fel a további dokumentumokat, és hogy befejeződött-e az Obama-kormányzatból származó, Biden birtokában lévő egyéb titkos anyagok felkutatása.
Biden segítői átvizsgálták a korábbi washingtoni irodáján kívüli helyeken tárolt dokumentumokat, hogy megállapítsák, vannak-e még olyan titkosított iratok, amelyeket át kell adni a Nemzeti Levéltárnak, továbbá az igazságügyi minisztériumnak át kellene vizsgálnia – mondta az ügyet ismerő személy.
A keresést kimerítőnek minősítették, azzal a céllal, hogy teljes körű elszámolást kapjanak minden olyan titkos dokumentumról, amely véletlenül dobozokba kerülhetett, amikor Biden 2017 januárjában kiürítette az alelnöki irodahelyiséget.

Josh Hawley szenátor (R-Mo.) percekkel az NBC News új dokumentumokról szóló beszámolója után a közösségi médiában reagált, és a “szaktanácsadó” szavakat tweetelte ki.
A Fehér Ház hétfőn közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy egy Bidenhez köthető washingtoni agytrösztnél november 2-án “kis számú, titkosnak minősített, látszólag az Obama-kormányzatból származó dokumentumot” találtak.

Az iratokat egy lezárt szekrényben fedezték fel Biden ügyvédei, miközben a Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement irodahelyiségének kiürítésére készültek – áll Richard Sauber, az elnök különleges tanácsadója hétfői nyilatkozatában.

A Pennsylvaniai Egyetem 2018 februárjában bérelt egy irodaparkot a központ számára, köztük egyet az akkor még magánember Biden személyes használatára, amikor Washingtonban tartózkodott.
Biden kedden az újságíróknak azt mondta, hogy “meglepte” a felfedezés, és hogy nem tudta, mi áll a dokumentumokban.

A szenátus hírszerzési bizottságának elnöke és alelnöke levélben fordult Avril Haines nemzeti hírszerzési igazgatóhoz, amelyben hozzáférést kért a titkosszolgálati dokumentumokhoz, a hírszerző közösség kárfelmérését és egy tájékoztatót mind a Biden-, mind a Trump-dokumentumokról – közölte három kongresszusi munkatárs. Ez a kérés hasonló ahhoz, ahogyan a bizottság információkat kért a Mar-a-Lagóban, Donald Trump volt elnök floridai üdülőhelyén tartott razzia után – mondták a munkatársak.
Sauber elmondta, hogy Biden ügyvédei azonnal megkeresték a Nemzeti Levéltárat a lelet miatt, és az ügynökség másnap átvette a dokumentumok ellenőrzését.

Két, az ügyet ismerő forrás szerint kevesebb, mint egy tucatnyi titkosított dokumentumot találtak az irodában.

A levéltár az ügyet az igazságügyi minisztériumhoz továbbította.


Merrick Garland amerikai főügyész felkérte John R. Lauschot, az Illinois északi körzetének amerikai ügyészét, aki Trump kinevezését megtartotta, hogy vizsgálja meg, hogyan kerültek a titkos anyagok a szekrénybe – mondta az ügyet ismerő forrás hétfőn az NBC Newsnak.

“Teljes mértékben együttműködünk” – mondta Biden kedden.

Trump birtokában több mint 100 titkosított jelöléssel ellátott dokumentum van, annak ellenére, hogy már beidézték a visszaszolgáltatásra, s az Igazságügyi Minisztérium szövetségi büntetőjogi vizsgálat tárgyát képezi.

Trump többször gúnyolódott Bidenen a lelet miatt az Igazság közösségi fiókján, miközben azt sugallta, hogy igazságtalanul került a szövetségi nyomozók célkeresztjébe, annak ellenére, hogy az ő és Biden ügyei között nagyon eltérő tényállások vannak. “Egy óriási átverés” – írta.


Bradley Moss, egy nemzetbiztonsági kérdésekre szakosodott ügyvéd, aki gyakran kritizálja Trumpot, az NBC riportja után tweetelt: “Egyelőre semmi, amit láttam, nem változtatta meg a véleményemet arról, hogy Biden és csapata, legalábbis egyelőre, nincs kitéve a büntetőjogi leleplezés veszélyének. Semmi okom sincs azt hinni, hogy ez megváltoztatja a Trump elleni vádemeléssel kapcsolatos számításokat. Ennek ellenére Biden stábjának ez a hanyagsága feldühít.”

Forrás:mbcnews

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek