2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Eltűnt a készpénz? Eva Kaili elfogatóparancsa „több millió euróra” mutat a Katargate kifizetésekben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
20221210eva kaili greek prime minister1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A POLITICO megszerezte a végzést, amely egy brüsszeli hálózatot ír le, ami a katari munkaügyi miniszter irányítása alatt működik.

Decemberben a belga rendőrség mintegy 1,5 millió eurót szerzett vissza egy álcázott művelet során, amely egy állítólagos vesztegetési érdekszövetséget leplezett le az Európai Parlamentben.

Lehet, hogy ez csak a készpénzzel teli jéghegy csúcsa.

Az Eva Kailire, a parlament volt alelnökére és a nyomozásban érintett legrangosabb uniós törvényhozóra vonatkozó elfogatóparancs szerint, „több millió eurót” adtak át az úgynevezett Katargate botrány fő gyanúsítottjainak.

A POLITICO által megszerzett elfogatóparancsban még az is szerepel, hogy „a jelentős pénzösszegeket Marokkó és Katar fizette ki titokban, készpénzben”.

A részlet csak egy a több szemet gyönyörködtető kincs közül a dokumentumban, amelynek egyes részeiről korábban beszámolt a görög média. Az is szerepel benne, hogy Kaili felhívta az érdekszövetség állítólagos vezetőjét, Pier Antonio Panzerit, valamint két másik meg nem nevezett uniós törvényhozót, miután december 9-én reggel letartóztatták élettársát, Francesco Giorgit.

A dokumentum nagy vonalakban leír egy brüsszeli hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samikh Al Marri megbízásából működik 2021 óta. A helyszínen, az elfogatóparancs szerint, Katar egy volt EP-képviselőn, Panzerin keresztül vitte tevékenységét, akit szintén letartóztattak, és aki bevallotta a törvényhozók megvesztegetését vádalku keretében.

„Úgy tűnik, hogy a munkaügyi miniszter irányítja Panzeri úr tevékenységét” – áll a parancsban.

Szintén érintett Kaili élettársa, Giorgi, parlamenti asszisztens, aki korábban a Panzerinél dolgozott, és decemberben letartóztatták. A parancs Giorgit jelöli meg a Panzerit és Kailit összekötő közvetítőnek.

„A nyomozás azt mutatja, hogy Panzeri úr parancsot adott a vádlott férjének” – teszik hozzá a parancsban, Kailira hivatkozva.

A parancs szerint Panzeri Giorgihoz ment, amikor irányítani akarta Kaili viselkedését. Rávilágít egy olyan esetre, amikor Panzeri csalódott lett amiatt, hogy Kaili egy titokzatos figurával beszélt – „a holland nővel”.

„Panzeri bírálja azt a tényt, hogy Kaili beszélt a holland nővel” – áll az elfogatóparancsban, megjegyezve, hogy Panzeri úgy gondolta, hogy „túlzott”. Közölte Giorgival a sértődöttségét: „Jó ötlet lenne azt mondani neki, hogy hagyja abba” – mondta Panzeri Giorginak a dokumentum szerint.

A POLITICO-nak nem sikerült megállapítania „a holland nő” kilétét.

A végzésben az is szerepel, hogy Giorgi nem hivatalosan segített Kailinak kifizetni a nevén vásárolt „második lakást”, arra hivatkozva, a megállapodást bizonyítékként idézve, hogy tisztában volt partnere Katargates jövedelmével.

Giorgi és Kaili is tagadják, hogy bármiféle jogsértést követtek volna el. Kaili ügyvédje, Michalis Dimitrakopoulos nem volt hajlandó megerősíteni vagy cáfolni a parancs hitelességét. Giorgi ügyvédje nem volt hajlandó nyilatkozni, a katari kormány pedig nem válaszolt a hozzáfűzésre való kérésre. Katar korábban azt hangoztatta, hogy nem bűnös semmilyen korrupcióban.

Hiányzó milliók?

Kailit több mint két hónapja őrizetbe vették korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel vádjával, ami annak a kiterjedt vizsgálatnak a része, hogy külföldi országok, köztük Katar és Marokkó illegálisan befolyásolták-e a parlament munkáját.

A görög európai parlamenti képviselőt azzal a váddal tartóztatták le, hogy a december 9-én kiadott letartóztatási parancs szerint „ő a közkorrupció, pénzmosás elsődleges szervezője vagy társszervezője”.

Nem sokkal azután, hogy a Katargate nyomozás során megtörténtek az első letartóztatások, a belga hatóságok bejelentették, hogy mintegy 1,5 millió eurónyi készpénzt szereztek vissza a fő gyanúsítottaktól.

Ez magában foglalja a Kaili lakásán talált 150 000 eurót és további 150 000 eurót, amelyet apja bőröndjében találtak a brüsszeli Sofitel szállodában. Az elfogatóparancs megemlíti a Panzeri házában talált mintegy 700 000 eurót is.

A végösszeg azonban jóval elmarad az elfogatóparancsban említett „néhány milliótól”, ami arra utal, hogy a gyanúsítottak további kifizetéseket kaptak, amelyeket még meg kell találni. Az eltéréssel kapcsolatos kérdésre a belga ügyész szóvivője azt mondta, hogy a nyomozóknak még fel kell mérniük a Katargate botrányban érintett összes kifizetés teljes mértékét.

Az elfogatóparancs szerint Kaili azt mondta, apját, Alexandros Kailist utasította, hogy vigye el a pénzt brüsszeli otthonából.

„A vádlott elismeri, hogy utasította apját, hogy rejtse el a pénzt. Azt állítja, hogy tisztában volt férje és Panzeri tevékenységével, és korábban pénzes bőröndök haladtak át a lakásán” – áll a körözésben.

Dimitrakopoulos, Kaili ügyvédje később azt mondta, hogy semmi bizonyíték nem támasztja alá azt az állítást, hogy Kaili megparancsolta az apjának, hogy rejtse el a pénzt.

„Miután rájött, hogy van ez a pénz, és úgy érezte, hogy ez egy szörnyűség, amit azonnal el kell távolítania a párjával közös lakásból, megkérte apját, hogy vigye el a bőröndöt egy központi, brüsszeli szállodába, ahol a pénzt valódi tulajdonosa venné fel” – áll a január végi közleményében.

Az elfogatóparancs másképp fogalmazott: „Súlyos bűnösségre utaló jelek vannak.”

Forrás:politico

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához